Hruškový koláč s perníkem

Hruškový koláč s perníkem

Hruškové koláče

V repertoáru Pekařinky jsem vás seznamovala s různými druhy hruškových koláčů. Některé byly křehké, jiné vláčné a kypré a v neposlední řadě jsme si pochutnali i na tradičních hruškových frgálech, které v sobě skrývaly hrušky sušené. No a dnes si představíme Hruškový koláč s perníkem!

. . .

Hruška s perníkem

Všechny výše zmíněné recepty mají společnou jednu věc, A to, že se v nich vyskytují hrušky vždy v kombinaci s kořením. Hruška samotná má totiž – stejně jako jablko – méně výraznou ovocnou chuť, která se může v koláči lehce ztratit. Proto je dobré přisypat vždy něco šmrncovního, aby koláč splnil svůj „wow efekt“. 🙂 Náš koláč bude dnes kyprý a nadýchaný a bude v sobě skrývat perníkové koření, které se skvěle hodí k nastávajícímu podzimu.

Hruškový koláč s perníkem a drobenkou

. . .

Koláč s drobenkou

Kromě perníkového základu dezert ozdobí na měsíčky nakrájené hrušky a křupavá drobenka. Ta se z velké části bude také skládat z perníku, který použijeme nastrouhaný, smíchaný s máslem a zakápnutý voňavým rumem!

Perník mžete použít buď domácí podle receptu na perníčky anebo koupit rovnou připravený ke strouhání.

Perníkový koláč s hruškami

. . .

Recept

Recept je vhodný na velkou dortovou formu nebo na vyšší koláčovou o průměru cca 22 cm.

Ingredience

Drobenka

  • 100 g polohrubé mouky
  • 60 g strouhaného perníku
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 g másla v pokojové teplotě

Ovoce

  • cca 5 zralých hrušek
  • 1 lžíce citronové šťávy

Těsto

  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • malá špetka soli
  • 1 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku mléka (popřípadě můžeme přilít)
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 hrnek vanilkového cukru
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 2 lžíce rumu

Postup přípravy receptu

Drobenka

Z mouky, perníku a másla vypracujeme drobenku a vložíme chvíli do lednice, aby hrudky ztuhly.

Ovoce

Hrušky oloupeme a nakrájíme na osminky. Zakápneme šťávou z citronu, aby ovoce nezhnědlo.

Těsto

Troubu rozehřejeme na 170 °C a koláčovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou.

Mouky smícháme se sodou, kořením a solí.

Vejce promícháme s olejem, mlékem a cukry. Přidáme ostatní sypké suroviny.

Nalejeme do připravené formy, zaskládáme nakrájenými hruškami. Nejlepší je hrušky skládat do kulata. 🙂 Zasypeme drobenkou a vložíme do trouby.

Pečeme cca 40 minut na 170 °C podle toho, jak je vnitřek koláče propečený.

Po upečení ihned polijeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, aby drobenka hezky nasákla.

Krásnou podzimní chuť přeje

Pekařinka

Nadýchaný koláč s perníkem a hruškami

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.