Špaldový koláč s hruškou a tvarohem

Foukej foukej větříčku…

Jestli je i u Vás podzim tak příjemně prosluněný a provátý mrazivým větříkem, nastal ten správný čas na horkou kávu s dobrým koláčem. A protože jsem zjistila, že už jsme doma dlouho neměli něco dobrého celozrnného, rozhodla jsem se upéct můj oblíbený hruškový koláč se sladkým tvarohem a křupavou drobenkou.

Protože je koláč ochucený podzimními hruškami, patří mezi hodně sladké recepty. A tak si jej nejradši vychutnávám se šálkem hořké černé kávy. Zároveň se také snažím připravit jej z co nejzdravějších surovin, jako je celozrnná špaldová mouka, tvaroh a třtinový cukr. Tyto ingredience zároveň přispívají k tomu, že koláč má krásnou zlatohnědou barvu a lehce oříškovou chuť.

Navíc je jeho konzistence hodně rozmanitá, protože vespod měkké těsto přikrývá jemná tvarohová vrstva, pokrytá plátky hrušek. A to všechno dobré a sladké je zasypané bohatou vrstvou vypečené drobenky.

Špaldový koláč s hruškou a tvarohem
Chvilka u kávy a koláče

. . .

…shoď mi jednu hruštičku

Jako ovoce je pro koláč nezaměnitelná hruška. Výhodou je, že pokud nemáte hrušky čerstvé, můžete použít i kompotované. Rozhodně je ale nenahrazujte jablky – chuť koláče by potom byla nevýrazná. Můžete však použít i jiné ovoce, které se Vám bude k tvarohu hodit 😉

Hruška má velmi pozitivní vliv na naše zdraví, obsahuje spousty antioxidantů a posiluje imunitní systém. Pomáhá také v prevenci proti rakovině. Hrušky navíc velice chutnají dětem, takže pokud do nich chceme dostat alespoň nějaké ovoce, čerstvá hruška nakrájená na plátky nebo rozmixovaná do přesnídávky je velmi snadným zdrojem vlákniny i vitamínů pro malé jedlíky.

Vážení hrušek
Hrušky v babiččině kuchyni

. . .

Voňavá špetka na závěr

Pokud (tak jako já) máte rádi koláče voňavé, určitě dezert obohaťte o dávku mletého koření složeného ze skořice, hřebíčku a badyánu. Dezert tak bude mít tu pravou podzimní chuť. Pokud však pečete z hruškového kompotu, dávejte pozor, aby koláč nebyl „převoněný“. Některé kompoty jsou totiž hodně kořeněné samy o sobě.

Tvaroh do koláčů používám většinou tučný, protože tvarohy s nižším podílem tuku bývají hodně kyselé a v koláči se pak musí stejně doplňovat přidaným cukrem, takže se raději spokojím s tím přírodním mléčným 😉

Ohledně másla v drobence jsem v tomto receptu už méně přísná, občas jej nahradím tukem na pečení, v chuti dezertu se to příliš neprojeví 🙂 Rozhodně však nezapomeňte, že budete vyrábět drobenku, takže musíme pracovat s tukem, který je změklý!

Vrstvy koláče

. . .

Recept

Ingredience

Těsto

  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 70 g pšeničné polohrubé mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 1 a 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky drceného hřebíčku
  • 1/4 lžičky drceného badyánu
  • špetka soli
  • 100 g másla nebo Hery
  • 1/2 balíčku kypřicího prášku
  • 1 vajíčko
  • hrst plátkových mandlí na posypání

Náplň

  • 250 g tučného tvarohu
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • cca 1 a 1/2 polévkové lžíce třtinového cukru (podle chuti)
  • 2 zralé hrušky
  • pár kapek citronové šťávy

Postup přípravy receptu

Oba druhy mouky, cukr, koření a sůl promícháme ve velké míse a poté ke směsi přidáme na kostičky nakrájené máslo. Rukama vytvoříme drobenku. Asi polovinu (nebo trochu více, pokud chceme mít koláč hodně křupavý) oddělíme do menší misky, přetáhneme folií a na chvíli uschováme do lednice.

Ke zbytku drobenky přidáme kypřicí prášek a vajíčko a vytvoříme lepivé těsto.

Koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečicím papírem (nebo vymažeme máslem a vysypeme moukou) a zároveň můžeme i předehřát troubu na 180 °C.

Do formy rovnoměrně rozprostřeme těsto tak, aby zasahovalo i do okrajů. Lehce jej propícháme vidličkou a dáme do trouby na chvíli zapéct, dokud mírně nezrůžoví. Po vytažení jej necháme trochu vychladnout, aby se nám náplň při nanášení neroztékala.

Tvaroh vyklopíme do misky a vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do hladké hmoty.

Hrušky oloupeme a nakrájíme na tenké měsíčky, které zakápneme citronovou šťávou.

Na předpečený korpus rovnoměrně naneseme tvarohovou náplň a poklademe měsíčky hrušek. Z lednice vytáhneme drobenku, koláč posypeme a navrch přidáme i mandle. Vrátíme zpátky do trouby a dopékáme, dokud není drobenka světle hnědá a křupavá.

Upečený korpus s tvarohem a hruškou
Upečený korpus s čerstvým tvarohem a hruškou
Koláč s drobenkou připravený na dopečení
Koláč s drobenkou připravený rovnou do trouby!
Upečený hruškový koláč
Dozlatova upečený a krásně křupavý…

Dobrou hruškovou chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

5 Replies to “Špaldový koláč s hruškou a tvarohem

  1. Narazila jsem na Vaše stránky vlastně náhodou a utekla jsem tento koláč na víkendovou rodinou oslavu. Měl tak velký úspěch, že ho dneska peču znovu a Vaše stánky si ukládám pro příští recepty 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *