Oreo Cheesecake

Oreo cheesecake

„Bude zase Oreo Cheesecake?“

Tahle věta přišla hned po obědě, kdy jsem nevěřila, že po velkých porcích děti zvládnou myslet ještě na další jídlo. Oreo Cheesecake je totiž dalším z dezertů, který by nejraději snídaly, svačily i večeřely. A protože ještě ten samý víkend jsme si užili „rozlupování“ sušenek i míchání neskutečně dobrého krému, rozhodla jsem se o recept podělit i s vámi! 🙂

Čokoládový cheesecake

. . .

Koláč jako sušenka

I když se snažím, aby koláč co nejvíce napodoboval chuť sušenek, přesto jsem v něm zavedla spoustu změn. Tou první je, že koláč je méně sladký. Protože (nevím, jak vám, ale) mně stačí jedna nebo dvě sušenky a mám pocit, že jsem přeslazená na celý den.

Druhou úpravou je sušenkový korpus, kam celé Oreo nedávám. Většinou ze sušenek použiji jen odloupnutou stranu bez náplně. Tu „lepší“ pak použiji na obložení a zdobení cheesecaku a zbytek pak můžu po malých dávkách rozdělit těm, kdo o ni opravdu stojí – třeba dětem! 🙂

Sušenky vždy odlupujte ostrým nebo nahřátým nožem, aby se nerozdrobily!

Pokud se mi nechce sušenky rozdělovat, na korpus klidně použiji jiné kakaové dobroty bez náplně. Osvědčily se mi například KoKa sušenky, BeBe kakaové anebo například Věnečky.

Oreo cheesecake

. . .

Zdobení cheesecaku

V receptu vám nabízím zdobení tak, jak jsem na něj zvyklá. Můžete jej brát spíše jako inspiraci, jak se Oreo Cheesecake líbí mně. Jinak si můžete koláč vytvarovat podle svých vlastních představ 🙂 Já určitě nedám dopustit na čokoládovou polevu, se kterou cheesecake opravdu připomíná tvarem i barvami Oreo sušenku. A aby dezert vypadal slavnostněji, nebojím se použít další sušenky jako ozdoby!

Cheesecake z Oreo sušenek
Velká Oreo sušenka!

. . .

Recept

Recept je na moji standardní cheesecakovou formu o průměru 20 cm.

Ingredience

Korpus

  • 200 g Oreo sušenek bez náplně (popř. KoKa sušenek nebo věnečků)
  • 60 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 500 g tučného tvarohu (nejlépe bez přebytečné vody)
  • 100 g cukru
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • trocha citronové kůry

Zdobení

  • cca 70 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 100 g tmavé čokolády
  • Oreo sušenky podle vlastního uvážení

Postup přípravy

Korpus

Troubu vyhřejeme na 200 °C a spodní část dortové formy vyložíme pečicím papírem.

Sušenky rozdrtíme v pulzovacím mixéru nebo válečkem přes igelitový sáček.

Smícháme s rozpuštěným máslem a polévkovou lžící vtlačíme do formy.

Ve vyhřáté troubě zapečeme cca 8 minut.

Náplň

Všechny ingredience smícháme metličkou dohromady. Nešleháme, aby se ve hmotě nevytvořily zbytečné bublinky. Náplň rovnoměrně rozprostřeme na zapečený korpus, vložíme do trouby a teplotu snížíme na 180 °C. Pečeme cca 40 minut, dokud povrch není pevný. Nepřepékáme, aby koláč na povrchu nepopraskal.

Po upečení necháme minimálně 2 hodiny vychladit. Nejlepší je koláč do druhého dne nechat uležet v lednici.

Zdobení

Smetanu v kastrůlku zahřejeme. Jakmile se blíží bod varu (kterého nechceme dosáhnout!), kastrůlek odstavíme z plamene a nalámeme do něj všechnu čokoládu. Poté metličkou rozmícháme, dokud se kousky zcela nerozpustí a hmota nebude hladká a lesklá.

Polevu nalijeme doprostřed cheesecaku a opatrně rozetřeme do stran. U většiny cheesecaků je střed nižší než okraje, takže by nám poleva sama neměla stékat po okrajích. Já osobně se snažím, aby opravdu nestekla a dortík z boku vypadal jako sušenka 🙂

Necháme chvíli zatuhnout v lednici a následně můžeme použít zbylé půlky Oreo sušenek s náplní, kterými koláč ozdobíme na povrchu.

Další sušenky rozdrtíme na větší či menší kousky a obsypeme jimi celou horní hranu.

Cheesecake jako vždy krájíme teplým nožem, který vždy po ukrojení utřeme do ubrousku, aby byly hrany servírovaného kousku čisté.

Dobrou chuť přeje

Pekařinka

Oreo sušenky a cheesecake

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *