Křehký tvarohový koláč

Křehký tvarohový koláč

Tvarohový koláč

Po „cukrových“ Vánocích jsem dostala náladu na něco svěžího. A protože jsem ještě pořád plná ovoce v podobě mandarinek, jablíček a taky oříšků z vánočního stolu, hledala jsem chuť, která mi přes svátky chyběla. Nakonec jsem mezi svými oblíbenými francouzskými dezerty našla recept na Tarte au fromage blanc neboli Křehký koláč s tvarohem!

. . .

Máslové těsto a tvarohová náplň

Křehký tvarohový koláč je tvořen dvěma vrstvami francouzského máslového těsta, mezi kterými se skrývá poctivá tvarohová náplň. Pravda – máslo moc odlehčené není, ale jeho přítomnost v těstě je prostě nezbytná. No a to stejné si troufnu tvrdit i o plnotučném tvarohu. Ten nejen že chuť takzvaně „naplňuje“, ale zároveň se postará, aby nádivka zůstala krásně pevná a stabilní bez použití škrobů či želatin. (Opravdu je nemám ráda.)

Tvarohový koláč
Koláč plný náplně!

. . .

Válení a pečení

Zpracovat křehké těsto není žádná dřina. Jen musíme pamatovat na to, že koláč bude potřeba rozválet na určitý tvar a velikost, takže se trochu kreativně vyřádíme s pečicím papírem a nůžkami 🙂 Do podobného tvoření jsme se pustili například v koláči zvaném Jablečník nebo v Citronovém a pomerančovém koláči také podle francouzského vzoru.

Máslový koláč s tvarohem
Minimalistické servírování tvarohového koláče

. . .

Recept

Koláč pečte nejlépe ve formě do 20 cm, aby byl dostatečně vysoký a na efekt krásný 🙂 Po upečení jej nutně nemusíte skladovat v lednici, ale určitě doporučuji udržovat jej v chladnějším prostředí a přikrytý, aby obě vrstvy těsta od tvarohu pěkně navlhly.

Ingredience

Těsto

  • 220 g hladké mouky
  • trocha soli
  • 50 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 170 g másla z lednice
  • 2 žloutky

Náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 80 g moučkového cukru
  • trocha vanilkového aroma nebo pasty
  • kůra z 1/2 citronu
  • 2 vejce

Dále

  • mikrotenový sáček nebo potravinářská folie
  • trocha hladké mouky na podsypání těsta, váleček
  • dortová forma o průměru 20 cm
  • kousek másla na vymazání formy
  • pečicí papír, tužka, nůžky
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Těsto

Mouku prosejeme a smícháme se solí, cukrem a jedlou sodou.

Přidáme na malé kostky nakrájené máslo a rukama vpracujeme do těsta, aby se nám vytvořilo něco jako hrubá drobenka.

Nakonec přidáme žloutky, které opět zapracujeme do těsta, aby byla jeho konzistence mírně lepivější. Těsto bychom však neměli hníst moc dlouho, aby máslo příliš nezměklo.

Vytvoříme malý bochánek, který zabalíme do mikrotenového sáčku nebo potravinářské folie a vložíme do lednice minimálně na 1/2 hodiny, klidně i déle.

Náplň

Chvíli před tím, než se odpočinuté těsto rozhodneme zpracovat do finální podoby, se vrhneme na náplň.

Ve velké míse smícháme metličkou tvaroh s cukrem, vanilkou, citronem a vajíčky. Nemusíme příliš šlehat, aby se v těstě netvořily zbytečné bublinky. Stačí, když náplň prostě dobře promícháme.

Koláč

Na pečicí papír 2x obkreslíme dortovou formu a vystřihneme.

Následně formu vymažeme máslem a to jak po stranách, tak po celém dně.

Těsto vyjmeme ze sáčku a na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na dvě nesouměrné části. Ta větší (asi o 30 %) bude sloužit jako spodní korpus, menší část poslouží jako horní vrstva.

Pokud začínáme větší částí, položíme těsto doprostřed vystřihnutého kola a rozválíme tak, aby papír ze všech stran přesahovalo o 2 – 3 cm. Počítáme totiž rovnou s okraji koláče, na kterých ale pečicí papír nechceme.

Těsto i s papírem přeneseme do dortové formy, kde jej dotvarujeme tak, aby těsně přiléhalo k bokům formy. Díky poddajné konzistenci těsto můžeme krásně přilepit na vymazané boky a pečicí papír se přilepí na máslo vespod.

Následně nalejeme připravenou náplň, aby se rovnoměrně roztekla.

Druhý papírový kruh pomoučíme a opět podle něj rozválíme těsto, které by ale tentokráte mělo kruh těsně kopírovat. Těsto přeneseme k dortové formě a na poslední chvíli jej překlopíme tak, abychom mohli papír seshora sloupnout.

Kraje těsta opatrně kulatým nožem nebo lžičkou přitlačíme ke spodnímu těstu, aby byla náplň zcela uzavřená.

Troubu vyhřejeme na 160 °C a koláč těsně před pečením párkrát propíchneme veprostřed párátkem, aby se při pečení moc nenafouknul.

Pečeme při 160 °C cca 50 minut, dokud není jeho povrch zlatavý. Koláč se i tak může trochu vzedmout, ale při chladnutí opět pomaličku „spadne“.

Po upečení koláč vytáhneme z trouby a necháme pomalu vychladnout při pokojové teplotě. Určitě jej není dobré chladit šokem např. jej vystrčit na balkon. Horní vrstva by se mohla od koláče odlepit a z estetického hlediska by koláč nepůsobil slavně.

Podáváme pocukrovaný a zcela chladný, aby náplň neměla šanci vytéct 🙂 No a úplně nejlepší je koláč až druhý den, kdy se pěkně uleží v lednici!

Dobrou a svěží chuť přeje

Pekařinka

Upečený tvarohový koláč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *