Vánoční Brownies stromečky

Brownies stromečky

Vánoční stromečky

Jeden z hlavních symbolů Vánoc je samozřejmě stromeček. I když tradice zdobení stromečků je z hlediska Vánoc poměrně mladá. Moje vánoční tradice je jasná – peču s hostem v kuchyni! Tím dnešním je moje stálá pekařská souputnice Bonnie, se kterou Pekařinku obohacujeme nejen o Vánocích! No a letos se společně vrhneme na Vánoční Brownies stromečky

. . .

Trocha historie

Tradice zdobení stromečků vznikla pravděpodobně v Německu a sousedních státech. Ozdobené stromečky, jako je známe dnes, vznikaly až v 18. stolení a k nám pronikly až ve století 19. Přičemž dnes si Vánoce bez ozdobeného stromečku nedovedeme představit. 🙂

Vánoční pečení

. . .

Brownies stromečky

Naše stromečky jsou v první řadě plné kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa. Jejich základem je totiž dezert Brownies, který ke slavnostním okamžikům rozhodně patří. Ozdoby seženete v cukrářských potřebách nebo ve větším supermarketu, ale použít můžete v podstatě cokoli, co vám připomíná vánoční smrček nebo jedličku. Polevu volte co nejvíce kontrastní, aby na tmavém základu hezky vynikla. Použít můžete čokoládu bílou nebo obarvenou potravinářským barvivem.

Vánoční Brownies

. . .

Recept

Ingredience

Brownies

  • 350 g hořké čokolády (nejméně 70 %)
  • 250 g másla
  • 3 vejce
  • trocha vanilkového aroma
  • 150 g třtinového cukru
  • 85 g hladké mouky
  • 1 menší lžička jedlé sody
  • trocha soli

Zdobení

  • 50 g bílé čokolády nebo bílé čokoládové polevy
  • cukrové ozdoby nebo malé pusinky
  • barvený kokos

Postup přípravy

Brownies

Máslo a čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, dokud nebude hmota hladká a lesklá. necháme chvíli odstát, aby čokoláda nebyla horká.

Celá vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny.

Vaječnou pěnu opatrně a po částech vmícháme do rozpuštěné čokolády a přilejeme i vanilkové aroma.

Rozehřejeme troubu na 160 °C a kulatou dortovou nebo koláčovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem.

Mouku prosejeme a smícháme se sodou a solí.

Opatrně vmícháme k čokoládové směsi a pohlídáme, aby v těstě nezůstaly žádné hrudky.

Rovnoměrně rozprostřeme do formy a vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Pečeme cca 35 minut.

Krusta na dezertu musí být křupavá, přičemž vnitřek zůstává hodně vláčný, někdy až téměř tekutý, nelekejte se. Důležité je nechat Browies řádně zchladnout a ztuhnout. Obecně se doporučuje hodina, já se přikláním minimálně ke dvěma.

Zdobení

Bílou čokoládu nebo čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni.

Brovnies vyjmeme z koláčové formy a ostrým nožem rovnoměrně rozkrájíme na 10 stejných dílků.

Každý z nich šikmo polejeme čokoládou a ozdobíme podle vlastní fantazie. Inspirovat se můžete třeba naší tvorbou 🙂

Hezké pečení a ještě hezčí advent přejí

Pekařinka a Bonnie

Kousek vánočních brownie stromečků

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *