Irský chlebík Barmbrack

Barmbrack Bairín Breac

Jarní vlaštovky v kuchyni

Neuvěřitelně se těším na jaro! A vím, že vždycky, když v kalendáři uvidím svátek Hromnic, můžu se pomaličku ale jistě spoléhat na prodlužování dne. S ním jsou spojovány také tradiční oslavy a samozřejmě pokrmy! Jeden z nich vám dnes představím – sladký ovocný chlebík s názvem Barmbrack. 🙂

Nejprve uvaříme silný černý čaj s whisky, do kterého budeme nakládat ovoce! Těšíte se? 🙂

Černý čaj

. . .

Tradiční sladký chléb

Slavnostní chléb Barmbrack, v Irsku také někdy nazývaný jako Bairín Breac, nesmí chybět na stole při každém větším svátku spojeném s ročním obdobím, přírodou, bohy a tak vůbec. 🙂

Na rozdíl od „obyčejných“ chlebů se jedná spíše o symbolickou pochoutku. Pro člověka naší doby, pokud přímo neslaví u severského stolu, může chlebík znamenat lehkou snídani nebo svačinku, která se svou sladkou chutí a kořeněností hodí do stále zimních dnů.

Barmbrack bychom měli jíst buď jen tak pocukrovaný nebo s trochou ovocné marmelády a šálkem černého čaje. Já na chleba přidávám domácí džem nebo lesní med a pokud mám čas, moc ráda si plátek opeču i v topinkovači! 😉

Chléb Barmbrack hrál velkou roli také při jiných velkých svátcích. Např. při oslavách Samheinu (něco jako dnešní Halloween) se do chleba vkládaly nejrůznější symbolické předměty.

Sladký chléb barmbrac
Chlebík má díky černému čaji krásnou zlatavou barvu nejen na povrchu, ale i uprostřed!

. . .

Hromnice – o dobrotu více!

Předvečer svátku Hromnic je totiž odjakživa spojován s prvním vyhlížením jara. Ne nadarmo se říká: „Na Hromnice o hodinu více.“ Přichází totiž prodlužování denního světla, což si lidé odedávna nemohli nechat ujít! Věděli to staří Slované i vzdálenější Keltové, kteří slavili velký svátek zvaný Imbolc (někdy též Imbolg). Ten spojovali s rozením jehňat jakožto první závan jarních dnů.

Na slavnostním stole se svíčkami a pletenými kříži tedy nesměla chybět i pořádná krmě v podobě rozmačkaných brambor se zelím a mlékem, zelenina, medovina a samozřejmě něco sladkého právě v podobě chleba se sušeným ovocem.

Barmbrac

Recept

Recept pochází (jak jinak než) z irského blogu. Já jsem jej pouze malinko vylepšila celozrnnou moukou a trochou medu namísto cukru.

Formu používám klasickou chlebovou do trouby (31×12 cm) nebo je možné chleba připravit i upéct v domácí pekárně na nekynutý proces.

Ovoce by mělo být dostatečně dlouho naloženo v čaji (minimálně 2 hodiny), takže počítejte s nějakým tím časem přípravy navíc!

Ingredience

  • 200 ml černého čaje (může být klidně i aromatizovaný)
  • 40 ml whisky (1 velký panák)
  • 200 g sušených hrozinek, brusinek nebo třeba i višní
  • 160 g hladké pšeničné mouky
  • 100 g celozrnné pšeničné mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • trocha soli
  • 1 lžička drceného koření (skořice, zázvor, muškátový oříšek, popř. hřebíček a pepř)
  • kůra z 1/2 citronu
  • 80 g třtinového cukru
  • 30 g lesního medu
  • 1 vajíčko
  • 50 g rozpuštěného másla

Postup přípravy receptu

Do misky s uvařeným černým čajem a whisky vložíme sušené ovoce a necháme minimálně 2 hodiny odstát.

Troubu rozehřejeme na 170 °C a formu na chleba vyložíme pečicím papírem.

Z ovoce slijeme přebytečnou tekutinu, kterou si ale necháme v záloze podle hustoty vypracovaného těsta.

Mouky prosejeme a smícháme s kypřícím práškem, solí, kořením a citronovou kůrou.

Přidáme ostatní ingredience, namočené rozinky a nakonec vmícháme máslo.

Pokud je hmota hodně tuhá, můžeme přidat ještě trochu zbylého čaje. Konzistence těsta by měla být hodně lepivá, ale zároveň ne řídká – něco jako, když pečeme základ na cupcakes.

Těsto rovnoměrně rozprostřeme do chlebové formy, vložíme do trouby a pečeme na 170 °C cca 50 minut, dokud není chlebík na povrchu zlatavý a vevnitř propečený,

Po upečení vyklopíme z formy a necháme vychladnout.

Krájíme na plátky, které můžeme buď jen pocukrovat nebo namazat pomerančovou marmeládou.

Podáváme s horkým čajem.

Krásný brzký začátek jara přeje

Pekařinka

Tradiční sladký chléb

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *