Koláč Jablečník

Koláč Jablečník

Křehké těsto a dušená jablka

„Ne ne ne ne ne…“ dodnes slyším svoji maminku lamentovat nad křehkým těstem, které se rozpadá přesně v okamžiku, kdy jej (poctivě rozválené) nutně potřebujete přenést do koláčové formy. Podzimní neděle totiž s sebou vždy přinášely jeden z mých nejoblíbenějších ovocných dezertů – Jablečník. I když jsem jako dospělá přebrala máminu roli „trhače těsta“, chuť dušených jablíček si užívám stejně, jako když jsem byla malá.

. . .

Jednodušší příprava koláče

Protože jsem v některých věcech línější a pohodlnější, koláč jsem místo původního receptu na celý plech koncipovala jako menší – opravdu koláčovou – formu. Zároveň vám také ukážu, tak se vypořádat s těstem, které se tak rádo trhá, ale které stojí zato si vychutnat!

. . .

Jablečný koláč
Kousek koláče jenom pro mě!

Dušená jablka

Kromě korpusu, který koláč podkládá zespodu a zakrývá seshora, se budeme věnovat také ovocné náplni, která je tvořena z dušených jablek. Výhodou tedy je, že (stejně jako na štrůdl nebo Hraběnčin koláč) můžete použít i jablka starší. V případě našeho Jablečníku je navíc smícháte a podusíte, takže můžete zužitkovat i více druhů 🙂

. . .

Upřímně míněné rady

Postřehy a rady k pečení tentokrát sděluji přímo v sekci receptu, abyste je určitě neminuli – budou se hodit! 🙂

Koláč s jablky
Koláč a jablíčka z maminčiny zahrady

. . .

Recept

Ingredience

Těsto

  • 300 g hladké mouky
  • 10 g prášku do pečiva
  • trocha soli
  • 70 g moučkového cukru
  • 125 g změklého másla
  • 1 vajíčko
  • 50 ml vlažného mléka

Náplň

  • 800 g jablek
  • šťáva z 1/2 citronu
  • 1 lžička skořice
  • 80 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • cca 20 g škrobu nebo 1/2 sáčku pudinku
  • trocha strouhanky
  • 1 vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

Těsto

Mouku smícháme s práškem do pečiva, se solí a moučkovým cukrem. Pokud těsto tvoříme na pracovní ploše, veprostřed mouky vytvoříme důlek, do kterého přidáme na kostičky nakrájené máslo, vajíčko a opatrně vlijeme mléko.

Pokud máme k dispozici kuchyňského robota nebo domácí pekárnu, máme práci ulehčenou 🙂

Postupně vypracujeme vláčné těsto, které rozdělíme na třetiny. Z jedné třetiny vytvoříme menší kuličku a druhé dvě třetiny spojíme dohromady a z nich vytvarujeme větší kouli. Obě části zabalíme do potravinářské folie a uložíme na 1/2 až 2 hodiny do lednice.

Náplň

Jablíčka oloupeme, zbavíme jadřinců a nastrouháme na hrubém struhadle. Vložíme do kastrůlku, zakápneme citronovou šťávou a spolu s cukrem, vanilkovým cukrem a skořicí podusíme, dokud jablíčka nezměknou. Nakonec zahustíme škrobem a ještě pár minutek promícháme, aby náplň zhoustla a v koláči držela tvar.

Necháme vychladit minimálně do pokojové teploty.

Příprava koláče

Těsto vyjmeme z lednice a vybalíme z potravinářské folie. Na pracovní ploše si připravíme pečicí papír ve tvaru kruhu většího o pár centimetrů, než je průměr koláčové nebo dortové formy. Větší část těsta položíme přesně doprostřed a postupně rozválíme do tvaru pokud možno pravidelného kruhu. Pokud bude těsto přesahovat přes okraje pečicího papíru, můžeme je odkrojit a následně z nich vytvořit ozdoby na koláč.

Protože jsme těsto rozváleli přímo na pečicím papíře, ušetřili jsme si spoustu nervů při přenášení korpusu do formy. Takže můžeme v klidu vložit těsto i s pečicím papírem a přímo ve formě jej dotvarovat.

Těsto zasypeme trochou strouhanky a na ni rovnoměrně rozprostřeme všechna jablka.

Následně opakujeme krok s rozvalováním těsta. Na pečicím papíře – tentokrát ve tvaru kruhu o opravdových rozměrech formy – rozválíme menší část těsta a přenášíme na pečicím papíře na jablečnou náplň. S tím, že jej v poslední chvíli přetočíme naruby, abychom pečicí papír z těsta sloupli. Přitlačíme k okrajům korpusu, aby se náplň z jablek uzavřela.

Pokud máme náladu na tvoření, ze zbytků těsta, vzniklých po okrájení, vytvoříme zdobení koláče.

Jablečník potřeme rozšlehaným vajíčkem a vložíme do trouby předehřáté na 170 °C. Pečeme cca 30 – 40 minut, dokud těsto není zlatavé a propečené.

Koláč rozhodně krájejte až po vychladnutí, jinak vám náplň z těsta bude vytékat.

Servírovat můžete s kopečkem šlehačky, ale dezert je šťavnatý a vláčný sám o sobě 🙂

Dobrou jablečníkovou chuť přeje

Pekařinka

Podzimní příroda
Podzimní piknik s jablečnými koláči

One Reply to “Koláč Jablečník”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *