Kokosovo-kakaové sušenky

Kokosovo-čokoládové sušenky

Novoroční předsevzetí

„Celý leden nepeču!“ Tak tohle bylo moje razantní prohlášení, jen co jsem o Vánocích z trouby vytáhla dvě poslední vánočky. Bohužel z vlastní zkušenosti můžu říci, že předsevzetí jsou o tom, aby se porušovala. A tak není ani polovina ledna a já roztápím troubu na plné pecky! No a prvním lednovým dezertem jsou Kakaovo-kokosové sušenky! 🙂

Pro obhajobu dalších „hubnoucích předsevzetí“ můžu zaručit, že sušenky mají minimum cukru a obsahují tuky v podobě kakaa, kokosu a kvalitního másla.

Kokosovo-čokoládové sušenky a kávička 🙂

. . .

Kokos a čokoláda

O minulých Vánocích z celého repertoáru cukroví hrály prim čokoládové Oreo sušenky. Letos největší ovace sklidilo snad nejjednodušší cukroví, které jsem našla v receptech mojí maminky. Kokosovo-kakaové alias Koka sušenky.

Spojení kokosu a čokolády (resp. kakaa) je záruka kvality. Kokos dodá jakémukoli dezertu chuť jemné sladkosti a podstatnou tukovou složku, která zaručí, že chuť kakaa vynikne v celé své kráse. V sušenkách pak nemusíte vymýšlet žádné jiné čáry máry a i tak budou dokonalé!

. . .

Originální formičky

Podnět k sušenkám přišel z místa, kde bych ho čekala nejméně – ze strojírenských dílen! Moji milí studenti mi totiž v rámci své praxe vyrobili několik šikovných formiček přesně podle mých představ. Takže se nedalo jinak a já se také musela pustit do práce, abych je řádně odměnila 🙂

. . .

Zdravější varianta

V základním receptu na Kokosovo-kakaové sušenky uvádím hladkou bílou mouku. Když mám ale možnost, vždycky použiju mouku celozrnnou, nejlépe špaldovou. Sušenky působí ještě křupavějším dojmem 🙂 A bílý cukr nahradím samozřejmě mletým třtinovým!

. . .

Recept

Recept na sušenky je jako vždy jednoduchý a rychlý. Jejich množství vychází tak na jeden a půl plechu. Ale varuji vás, ať jich napečete, kolik chcete, zmizí během chvilky. Nejlepší jsou totiž čerstvé v průběhu prvních dní, kdy jsou krásně křupavé. Postupem času začnou trochu měknout a jejich konzistence je pružnější. Obecně však v uzavřené nádobě vydrží i měsíc 🙂

Ingredience

  • 120 g hladké mouky (nejlépe celozrnné špaldové)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • trocha soli
  • 120 g změklého másla
  • 80 g mletého cukru (nejlépe třtinového)
  • 1 žloutek
  • trocha vanilkového extraktu
  • 1 lžíce bílého jogurtu

Postup přípravy receptu

Mouku prosejeme a smícháme s kokosem, kakaem, sodou a solí.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem do světlé pěny. Zašleháme žloutek, vanilkový extrakt a jogurt.

Jakmile máme hladkou hmotu, přisypáváme sypkou směs, aby se vytvořilo těsto.

Zabalíme do potravinářské folie a necháme několik hodin odležet v lednici. Můžeme nechat odpočinout klidně i přes noc.

Troubu rozehřejeme na 180 °C a dva plechy vyložíme pečicím papírem.

Těsto rozválíme na tenký plát a z něj vykrajujeme tvary.

Klasické Koka sušenky by měly mí tvar čtverečků, já mám ráda tvary různorodé 🙂

Sušenky přeneseme na plech a pečeme cca deset minut, dokud není jejich konzistence pevná.

Po upečení necháme na mřížce vychladit.

Dobrou chuť přeje

Pekařinka

Kokosovo-čokoládové sušenky
Srdíčkové tvary Koka sušenek

3 Replies to “Kokosovo-kakaové sušenky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *