Domácí Oreo sušenky

Domácí Oreo sušenky
Spread the love

Domácí mlsání

Před letošními vánočními svátky jsem při tradičních nákupech narazila na báječnou věc! Tou je speciální černé kakao, které se v chuti od klasického nemění, zato jeho temná barva dodá všem kakaovým věcem ty správné grády. A která mlska je tmavší než oblíbené sušenky Oreo, které všichni rádi mlsáme s nebo i bez tradiční skleničky mléka? 😉

. . .

Oblíbené cukroví

Ačkoli je vánoční tradice mlsání Oreo sušenek teprve v plenkách, už teď můžu suverénně tvrdit, že se dobrota stala jednou z nejoblíbenějších svátečních mlsek. Spojení hořké kakaové chuti a sladkého krému z bílé čokolády v puse i v břiše hraje zadělává na tu správnou harmonii. Tu si však nemusíme dopřát jen o Vánocích. Alespoň u nás určitě sušenky zařadíme ho celoročního pečicího rituálu! 🙂

Oreo sušenky

. . .

Ten správný postup

Domací sušenky Oreo jsou na výrobu velice jednoduché. Jediné, co musíte ctít, je čas. První fázi uležení potřebuje těsto, které po vypracování určitě nechejte odpočinout v lednici. Z osobní zkušenosti doporučuji tradičně přes noc, v době spěchu však postačí i dvě hodiny, abyste byli schopni jej zpracovat bez lepivých patálií. Po upečení sušenky chladnou rychle, takže je můžete plnit prakticky hned. Určitě je však po naplnění nechte nějaký ten den znovu uležet, aby se náplň s těstem trochu propojila a vytvořila je tak měkčími. Vím, že klasické Oreo sušenky mají být křupavé, já si však ty domácí dopřeji radši trochu vláčné 😉

. . .

Cukrové romazlování

S Domácími Oreo sušenkami určitě nečekejte žádný dobrý pocit ze zdravých surovin. Kromě kakaa jsou ve všech svých vrstvách přímo napěchované bílým cukrem a tukem, takže jsou určené opravdu jen na rozmazlení ve svátečních chvílích. O to si je však užíváme více! 🙂

. . .

Tip

Pokud neseženete speciální černé kakao, rozhodně se nebojte použít klasické holandské. Na chuti sušenek se nic nezmění, jen barva bude trochu světlejší. Vždy však vybírejte kakao kvalitní, u kterého se nemusíte bát cukrových a škrobových náhražek. Ty nepřidají ani na chuti ani na vzhledu!

Jako náplň vždy používejte bílou čokoládovou polevu nebo bílou čokoládu bez jakékoli příměsi jiných tuků. Potřebujeme totiž, aby sušenky vydržely pohromadě i mimo lednici a v pokojové teplotě se neroztékaly.

Pokud rádi experimentujete, určitě se nebojte použít i čokoládu nebo polevu s ovocnou příchutí, která sušenkám dodá ovocný šmrnc! 😉

Oreo sušenky s pomerančovou náplní
Domácí Oreo sušenky s pomerančovou čokoládou

. . .

Recept

Ingredience

Sušenky

  • 180 g hladké mouky
  • 30 g holandského kakaa
  • malá špetka soli
  • 140 g másla
  • 70 g mletého cukru
  • 1 žloutek

Náplň

  • 200 g bílé čokoládové polevy nebo bílé čokolády

Postup přípravy receptu

Sušenky

Mouku prosejeme a smícháme s černým kakaem a špetkou soli.

V druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do bílé pěny, následně vmícháme žloutek a postupně přidáváme sypkou směs. Můžeme pracovat v kuchyňském robotu nebo rukama přímo na podložce. Výsledkem by mělo být křehké máslové těsto.

Hmotu zabalíme do potravinářské folie a uložíme na minimálně na 2 hodiny do lednice. Můžeme nechat odpočívat přes noc a v případě potřeby i déle (klidně i pár dní).

Po uležení těsto vyjmeme z lednice a troubu rozehřejeme na 170 °C. Dva plechy vyložíme pečicím papírem.

Z těsta na pomoučené pracovní podložce vyválíme velký tenký plát, ze kterého vykrájíme kolečka velikosti Oreo sušenek. Pro hezčí efekt můžeme ještě před vykrájením vytvořit na těstě ozdobnou strukturu pomocí broušené skleničky, razítka nebo embosovaného válečku.

Sušenky klademe vedle sebe na plech, nemusíme nechávat rozestupy, těsto drží hezky pohromadě. Pečeme při 170° C asi deset minut, dokud není těsto propečené. Necháme vychladnout na rovném povrchu do pokojové teploty.

Náplň

Čokoládu nebo bílou polevu rozehřejeme ve vodní lázni. Nikdy nerozehříváme v mikrovlnce ani nad přímým plamenem, aby se čokoláda nesrazila a nezhrudkovala!

Lžičkou náplň nanášíme na spodní vrstvu sušenek, chvilku počkáme a pak přiklopíme druhým kolečkem. Nesmíme to udělat příliš brzo, aby čokoláda nevytekla. Zároveň nesmíme promeškat dobu, kdy náplň ztuhne úplně, horní sušenka by nám už nedržela. Nebojte, časem to vychytáte 😉

Sušenky necháme uležet pár dní. Je dobré nechat je v chladu, v lednici však nutně být nemusí.

Podle reklamních instrukcí bychom je měli vychutnávat se sklenicí mléka, já však nedám dopustit na horký šálek kávy 😉

Krásný sušenkový čas přeje vaše

Domácí Oreo sušenky

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *