Vánoční dort Pavlova

Vánoční dort Pavlova

Australská tradice

V Austrálii jsem na Vánoce nikdy nebyla. Přednějším se pro mě stávalo trávit svátky ve své domovině, obklopená českou částí naší rodiny. O jejich cizokrajné kráse jsem slyšela jen od svých příbuzných, kteří každoročně na Štědrý večer vychází s rozsvícenou svíčkou do ulic přát bližším i vzdálenějším sousedům. Tato tradice se mi moc líbí.

Jaká je však tradice ze všech nejsladší? Přese Vánoční Pavlova dort (Christmas Pavlova Cake)! Ten je v australském podání lehoučký, plný šlehačky a samozřejmě čerstvého ovoce!

Na správném australském stole zároveň nesmí chybět i čerstvý meloun, který si ve vánočním období přikutálíte odkudkoli – třeba i z vlastní zahrádky! 🙂

Vánoční věnec

. . .

Dortíková rutina

Dorty či menší dortíky Pavlova peču velice často. Baví mě jejich sladká lehkost a úžasná variabilita ve zdobení. V létě se nechávám unášet čerstvým a šťavnatým ovocem, které dezert příjemně osvěží, a v zimních měsících se rozmazluji sladkými krémy z karamelu či čokolády. A přesně taková naše Vánoční Pavlova bude!

Před nějakým tím rokem jsem v rámci Pekařinky pekla a zdobila Valentýnské dortíky Pavlova, které byly zahalené v romantické růžové barvě, šlehačce a samozřejmě červeném ovoci. V článku jsem také rozebírala vznešený původ tohoto oblíbeného dezertu. Náš vánoční dort se od původního receptu malinko odliší a i z hlediska kalorií daleko poctivější. Takže se po něm rozhodně vznášet nebudeme, zato si však letošní Vánoce pořádně osladíme! 🙂

. . .

Australské vychytávky

Pokud bydlíte přímo v Austrálii, bude váš dort opravdu za chviličku. V každém supermarketu totiž najdete speciální Vajíčko (Pavlova Egg), ve kterém máte téměř všechny ingredience k vytvoření toho pravého korpusu. Jedná se především o suché bílky, škrob a kyselinu. Stačí je jen vyšlehat ve vodě, přidat trochu cukru… a pevný bílkový základ je připravený v celé své parádě!
Není proto divu, že je dortík tak oblíbený 😉

U nás se takové vajíčko bohužel nenachází, ale i tak si můžete parádní korpus vytvořit poměrně snadno a rychle. Určitě si však dejte na čas při jeho pečení/sušení, které by mělo být opravdu na nízkou teplotu, aby barva zůstala bílá a konzistence křupavá.

Já si tentokráte ulehčila práci se zmíněnou instantní formou, ale pro vás kopíruju osvědčený australský recept, kterým se řídím při všech svých poctivých variantách 😉

. . .

Pařížská šlehačka

Pařížskou šlehačku v kuchyni používám čím dál tím častěji. Především, pokud je potřeba dezert doladit čokoládovým krémem. Stále se totiž raději vyhýbám těžkým máslovým krémům a přednost dám pořádné porci nadlehčené čokolády. No a protože jsou Vánoce, na řadu by měly přijít i nějaké ořechy a kapička dobrého likéru. Já nedám dopustit na své oblíbené Amaretto 😉

Podrobné povídání o Pařížské šlehačce neboli Pařížském krému uvádím ve starším příspěvku Pařížské cupcakes. Určitě však pamatujme, že pařížský krém je nejlépe založit si den dopředu, aby čokoláda se smetanou dobře ztuhly a daly se vyšlehat!

Dort Pavlova s pařížskou šlehačkou

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 3 bílky pokojové teploty
  • 175 g krystalového cukru
  • 1 lžička bílého vína
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Pařížský Krém

  • 250 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 130 g hořké čokolády (60 – 70 % kakaa)

Zdobení

  • hrst ořechů
  • čokoládové hoblinky
  • drobné cukroví

Postup přípravy receptu

Korpus

Nejprve si rozehřejeme troubu, která by měla mít teplotu přesně 120° C.

Bílky ve větší míse vyšleháme mixérem na tužší sníh. Je lepší šlehat na střední otáčky, aby se ve hmotě netvořily velké bubliny. Následně přidáme půlku z dávky cukru a šleháme dál, dokud se neutvoří bílá krémová pěna. Do ní potom pomaličku přišleháváme zbylý cukr a nakonec i víno se škrobem. Výsledkem by měl být pevný sníh pusinkové konzistence.

Velký rovný plech potřeme vodou a položíme na něj pečící papír. Zajistíme si tak, aby se při vrstvení i pečení nekroutil. Sníh můžeme na plech nanést dvěma způsoby: buď zvolíme jednodušší variantu „naplácání“ lžící nebo použijeme zdobící sáček na sníh. 

Protože je naše Pavlova vánoční, rozhodla jsem se tentokráte pro tvar věnce, který jsem vytvořila lžící. Pokud máte však sníh dobře ušlehaný, můžete upéct jakýkoli tvar, který zvládnete.

Při tvoření korpusu je však dobré snažit se o co nejplacatější tvar a na okrajích také vytvořit mírné hrany. Zajistíte tak, že vám šlehačka či krém nebude moc stékat po stranách.

Zároveň čím tenčí korpus bude, tím se rychleji propeče.

Plech dáme do trouby a minimálně hodinu se o něj nemusíme starat, protože korpus se v troubě bude sušit hodinu a až hodinu a půl, aby byl do křupava. Zároveň by ale neměl ztratit jeho krásnou bílou barvu. Nejlépe uděláme, pokud na závěr troubu vypneme a dort necháme úplně dosušit zhruba další hodinu.

Pařížský krém

V kastrůlku pomalu zahřejeme cca polovinu smetany ke šlehání. Pozorně hlídáme, aby smetana nedosáhla bodu varu – pouze byla horká (postačí cca 60°C)! Mezitím rozlámeme čokoládu na co nejmenší kousky. Jakmile je smetana zahřátá, čokoládu do ní vysypeme a necháme rozpustit. Opatrně přitom mícháme, aby nám vznikla hladká hmota, ale smetana se zároveň nešlehala.

Když je čokoláda dostatečně rozpuštěná (ve smetaně nejsou sebemenší hrudky), můžeme přidat zbytek šlehačky a opět pořádně promícháme.

Necháme v kastrůlku nebo přelijeme do nádoby, ve které šlehačku hodláme později šlehat a umístíme do chladna, nejlépe do lednice na několik hodin (ideálně přes noc). Šlehačka tak bude mít již před šleháním poměrně hustou konzistenci.

Jakmile je krém tuhý, vyjmeme jej z lednice a šlehačem vyšleháme na nízké obrátky. Pracujeme opatrně, abychom jej nepřešlehali. Jakmile začíná mít šlehačka tuhou konzistenci, je ten pravý čas se šleháním přestat!

Zdobení

Na korpus naneseme rovnoměrně pařížský krém. Můžeme si pomoct opět lžící nebo zdobícím sáčkem . podle toho, jak jsme zvyklí. Dort Pavlova je skvělý v tom, že se přímo vyžívá v nedokonalostech. Ty jej dělají výjimečným 😉

Jako finální zdobení můžeme použít čokoládové hoblinky, oříšky a třeba i drobné kousky cukroví, které máme rádi.

Vychutnáváme co nejčerstvější, aby sněhová pusinka zůstala krásně křupavá.

Bezlepkový dort Pavlova

Dobrou chuť a Happy Holidays přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *