Pařížské cupcakes

Pařížské cupcakes

Každodenní dávka radosti

Cupcakes mám nadevšechno ráda. Myslím, že je tato skutečnost zjevná již z mnoha předešlých příspěvků 🙂 Vanilkové, ovocné a především čokoládové! I když nám pomalu nastává nejteplejší období v roce a cukrárny nás zahrnují pestrobarevnou přehlídkou ovocných dortíků, není dne, kdy bych neměla chuť na něco čokoládového. Třeba právě na Pařížské cupcakes s čokoládovou šlehačkou!

. . .

Falešný inzerát

V Paříži jsem byla již mnohokrát a vždy jsem se nechala unést ochutnávkou nějaké hříšné francouzské dobroty. Co jsem však v Paříži nikdy neochutnala, byly cupcakes. Možná právě protože ryze typickým francouzským dezertem rozhodně nejsou. Totéž můžeme i říci o naší podobě „Pařížské šlehačky“, která vzala inspiraci pravděpodobně z oblíbeného francouzského dezertu Mousse au chocolat. Jejich společné rysy jsou více než v ingrediencích v podobném vzezření a mírně také v chuti, která je v obou případech nesmazatelně čokoládová. České hospodyňky mají však o podobě pařížské šlehačky poměrně jasný obraz. Já sama pařížskou šlehačku nazývám „Pařížskou“ už jen z úcty k českým tradicím. Zároveň s láskou vzpomínám na milá nedělní odpoledne strávená s maminkou při přípravě slavnostních dezertů.

Cupcake na talíři

. . .

Dobrota s nádechem smetánky

Ač už má pařížská šlehačka opravdu původ ve Francii či nikoli, nezpochybnitelným faktem je, že se stala jednou z nejoblíbenějších krémových ozdob dortů i jiných moučníků. Kromě bohaté čokoládové chuti je opěvována především pro její stabilitu a trvanlivost, kterou vám „obyčejná“ šlehačka nezaručí. Zároveň je při její přípravě používáno těch nejkvalitnějších surovin, takže jí ozdobené dezerty jsou vždy slavnostní samy o sobě. Ať už se jedná o narozeninový dort či klasický nedělní piškot ke kávě!

. . .

Kousek dortu

Jak jsme si již přiblížili – cupcake není nic jiného, než zmenšenina dortu, který tvoří korpus společně s krémem. V případě Pařížských cupcakes si určitě potrpíme na korpus ryze čokoládový – nebo přesněji řečeno kakaový! Kakao nám totiž na rozdíl od čokolády těsto tolik nezatíží a chuť je o mnoho výraznější. Ale nebojte se, o čokoládu rozhodně nepřijdete, ta totiž tvoří podstatnou složku pařížského krému 🙂

. . .

Dospělé mlsání

Pokud nenabízíme cupcake dětem, nejlepší věc, kterou můžeme udělat je pokapat čerstvě upečený korpus rumem nebo jiným voňavým likérem! Já použila mandlový rumík 🙂 Určitě bych si ale dokázala představit i Amaretto nebo voňavé Cherry!

A pokud chcete mít cupcakes vytuněné k dokonalosti, plně postačí, pokud na špičku jejich krému posadíte černou třešeň!

. . .

Na cupcakes s předstihem

I když jsou cupcakes samy o sobě neuvěřitelně jednoduché, rozhodně nepodceňte předpřípravu pařížského krému. Smetanu totiž musíme zahřát a rozpustit s čokoládou a směs poté následně pořádně vychladit. Ideální je základ nechat tuhnout přes noc! Pokud máme ale dobrou lednici, v případě nouze nám postačí i dvě hodiny intenzivního chlazení 🙂

. . .

Cupcakes s čokoládou

Recept

Na 12 cupcakes

Ingredience

Korpus

  • 120 g másla
  • 175 g krupicového cukru
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžíce kakaa
  • 100 ml mléka
  • 1/5 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • cca 4 lžičky mandlového rumu nebo jiného likéru

Pařížský krém

  • 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
  • 100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
  • čokoládové hoblinky na ozdobu

Postup přípravy

Pařížský krém I

V kastrůlku pomalu zahřejeme cca polovinu smetany ke šlehání. Pozorně hlídáme, aby smetana nedosáhla bodu varu – pouze byla horká! Mezitím rozlámeme čokoládu na co nejmenší kousky. Jakmile je smetana zahřátá, čokoládu do ní vysypeme a necháme rozpustit. Opatrně přitom mícháme, aby nám vznikla hladká hmota, ale smetana se zároveň nešlehala.

Když je čokoláda dostatečně rozpuštěná (ve smetaně nejsou sebemenší hrudky), můžeme přidat zbytek šlehačky a opět pořádně promícháme.

Necháme v kastrůlku nebo přelijeme do nádoby, ve které šlehačku hodláme později šlehat a umístíme do chladna, nejlépe do lednice na několik hodin (ideálně přes noc). Šlehačka tak bude mít již před šleháním poměrně hustou konzistenci.

Korpus

Ve velké míse vyšleháme povolené máslo s krupicovým cukrem. Jakmile je směs napěněná a má světlou barvu, přidáme dvě vajíčka a zašleháme.

Mouku smícháme s jedlou sodou, kakaem a solí.

Sypkou směs vmícháme do ušlehaného másla, přidáme mléko a vanilku. Vše dobře promícháme.

Těsto by mělo mít trochu tužší konzistenci, ale pokud se lepí až moc, můžeme ještě přidat kapku mléka.

Hmotu rozdělíme do 12 muffinových košíčků, které v muffinovém plechu pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 20 minut, dokud nebude korpus dostatečně upečený.

Košíčky vytáhneme z plechu a necháme vychladit do pokojové teploty.

Po úplném vychlazení každý muffin pokapeme rumem nebo likérem a vrátíme se zpět ke krému.

Kakaový korpus

Pařížský krém II

Krém vyjmeme z lednice a ručním šlehačem vyšleháme na co nejnižší obrátky. Šleháme opatrně, abychom jej nepřešlehali. Jakmile začíná mít šlehačka tuhou konzistenci, je ten pravý čas se šleháním přestat!

Krém vložíme do cukrářského sáčku se zdobicí špičkou a ve spirálu od vnější strany nanášíme na muffiny.

Nakonec posypeme čokoládovými hoblinkami a ozdobíme čímkoliv, co máme rádi 🙂

Cupcakes s čokoládou

Podáváme s dobrou kvalitní kávou!

Dobrou chuť vám přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *