Italská ciabatta

Italská ciabatta

Vůně Itálie

Už je to tady! Téměř po celé zemi se slavnostně otevřely „zahrádky“ a lidé si užívají sluníčka, dobrého jídla a osvěžujících nápojů. Již v minulém příspěvku s vůní Itálie jsem se rozplývala nad příjemným posezením na venkovní terásce, které oblaží tělo i ducha víc než cokoli jiného. Já se tentokráte rozhodla oblažit sebe i své nejbližší nádherně voňavou italskou ciabattou! Ta je specifická především svou křupavou kůrkou a nadýchaným bílým těstem uvnitř.

. . .

Jednoduchá dobrota

Při přípravě Ciabatty se vůbec nemusíte bát různorodých pečicích nástrah. V podstatě se jedná o jednoduchý chlebík z bílé mouky, droždí a popřípadě hrsti oliv 🙂 Vzhledem k tomu, že jsem mezi posledními příspěvky olivový recept již zařazovala, tentokráte jsem se uchýlila k čisté a voňavé chuti bylinek. Naše ciabatta tedy bude sloužit především jako příloha ke slaným pokrmům. Pokud však máte rádi bílé pečivo ve spojení se sladkými chutěmi, bylinky vynechejte a na chlebík si můžete klidně máznout porci čokoládové pomazánky. Hezky na barbara! 🙂

. . .

Bochníčky

Ta správná forma

Italská ciabatta má samozřejmě svůj „správný tvar“. Mělo by se jednat o formu co nejpodobnější kvádru nebo čtverečku. Každý si však ciabattu může přizpůsobit tak, jak mu tvar vyhovuje. Já používám formičky na ciabattu z domácí pekárny od Moulinex, které jsou přímo tvořené pro ciabattu. Množství surovin vychází cca přesně na tři bochníčky.

Pokud vám však nebude vadit, že ciabatta nebude mít přesně stanovené hranice, není nejmenší problém vytvarovat bochníčky podle oka přímo na plech. Pečivo si tak zachová nádherný rustikální ráz!

Plátky ciabatty

. . .

Trocha bylinek

Jak jsem již zmínila, naše ciabatta bude vonět po směsi italských bylinek, které chuť chlebíku udělají krásně specifickou. Ciabattu tak můžete ještě teplou nakrájet jako přílohu k letnímu salátku nebo k porci husté polévky.

. . .

Rychle sníst!

Zároveň je chlebík nejlepší podávat úplně čerstvý. Pokud vám však trocha zbude, snažte se jej uskladnit přikrytý nebo přímo uzavřený v plastové nebo dřevěné nádobě, při přístupu vzduchu se totiž kůrka stává hodně tvrdou. Tvrdnutí můžete částečně zabránit, když ji celou potřete olivovým olejem.

. . .

Upečená ciabatta

Recept

Ingredince

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g soli
  • 2 lžičky směsi sušených italských bylinek
  • 1/3 kostky čerstvého droždí (asi 14 g)
  • 1 menší lžička medu nebo cukru
  • 350 ml teplé vody
  • mouka na podsypání
  • olivový olej (pokud nemáme nepřilnavou formu nebo ciabattu dáváme přímo na plech)

Postup přípravy receptu

Mouku prosejeme a smícháme se solí a s bylinkami.

Do teplé vody rozdrobíme droždí a vmícháme lžičku medu. Necháme vzejít kvásek.

Všechny suroviny smícháme a vytvoříme hladké těsto. Můžeme použít i kuchyňský robot nebo domácí pekárnu na program kynutého těsta.

Po vymíchání necháme těsto odpočívat 30 minut na teplém místě.

Pracovní desku posypeme trochou mouky, těsto vyklopíme a rukama prohněteme. Následně vytváříme 3 nebo 4 bochníčky ve tvaru kvádrů. Z těsta můžeme vytvořit jeden větší podlouhlý kvádr, který následně rozřežeme na menší dílky. Ciabatty tak budou pravidelnější.

Bochánky přeneseme do forem (na plech), pomoučíme a necháme kynout na teplém místě, nejlépe přikryté utěrkou cca 20 minut, dokud krásně nenakynou. Ve vhodném prostředí zvětší svůj tvar o jednonásobek.

Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 220 °C. Při této teplotě ciabatty pečeme cca 10 minut, následně teplotu snížíme na 190 °C a dopékáme dozlatova dalších 15 – 20 minut.

Po vyjmutí z trouby necháme chvilku odpočinout a ještě za tepla krájíme podáváme.

Dobrou chuť přeje vaše

Pekařinka

Nakrájená ciabatta

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *