Kamarád bezlepek
Málokdo si dokáže představit Vánoce bez měkoučké vánočky nebo talíře vanilkových rohlíčků. Jejich jemná máslová chuť člověka obalí stejně jako chuňatá deka za dlouhých zimních večerů. Spousta z nás si však okamžik jejich vychutnání nemůže jen tak dovolit. Pšeničná mouka, která je ve většině receptů na vánoční mlsky obsažená, v sobě totiž skrývá lepek. Ten je pro spoustu lidí velkým či malým nepřítelem. Samozřejmě, že v dnešní době existuje spousta speciálně upravených bezlepkových obilnin. Není však nic přirozenějšího, než vyhnout se drahým přípravkům a prostě si upéct cukroví, které kolem lepku ani neprošlo a přitom báječně chutná! A proto je tady recept na výborné Bezlepkové oříškové cukroví 🙂
. . .
Oříškové cukroví
Je jen málo potravin, které se mohou pyšnit, že dostály svému názvu. A k nim rozhodně naše ořechové bezlepkové cukroví patří! Jeho základem jsou totiž mleté lískové oříšky, cukr a vajíčko. Pro ty, kteří mají rádi sladké chutě, doporučuji přikrášlit je kapkou vanilkové pasty. Aroma čerstvě mletých ořechů však hraje právoplatný prim 🙂
. . .
Cukroví nejen pro celiaky
Ačkoli si já sama lepek můžu s chutí dopřát, občas ráda podléhám i chutím, které se obilovinám obloukem vyhýbají. Přitom jsou však vynikající!
Na (původně) Ořechové cukroví jsem dostala recept od svojí maminky, která tuto pochoutku peče už léta. A ačkoli je naše rodina „plně lepková“, zmíněná dobrota mizí ze stolu zpravidla jako první.
. . .
Tři ingredience
Recept obsahuje, jak jsem již zmínila, pouze tři základní ingredience a k jeho přípravě je potřeba použít jako pojivo mletý cukr. Takže nemůžeme očekávat, že je recept kdovíjak zdravý. Ale… jsou přece Vánoce, tak se pojďme rozmazlit! 😉
A když už jsme u té prospěšnosti ku zdraví – cukroví je také plně bezlaktózové. Tak si pojďme ty letošní Vánoce pořádně vychutnat!
. . .
Recept
Ingredience
- 200 g mletých lískových ořechů
- 170 g moučkového cukru
- 1 vejce
- půl lžičky vanilkové pasty (může a nemusí být)
- trocha mletého cukru na podsypání
Postup přípravy
Příprava receptu je neuvěřitelně jednoduchá.
Nejdřív smícháme cukr s ořechy v sypkou směs. Následně přidáme vajíčko a v kuchyňském robotu nebo na pracovní podložce rukama vypracujeme vláčné těsto.
To zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici cca 2 hodiny odležet.
Po dvou hodinách rozehřejeme troubu na 170 °C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem.
Z těsta vyválíme plát silný cca 0,5 cm a formičkou vykrajíme různé tvary. Při rozvalování podsypáváme mletým cukrem. Těsto se tak vůbec nelepí. Tvary z formiček přenášíme na plech s pečícím papírem. Mezi jednotlivým cukrovím nemusíme nechávat velké mezery, tvar se při pečení příliš nemění. Pečivo jde spíše do výšky a pak mírně popraská – jako oblíbené Crinkles!
Pečeme, dokud povrch cukroví nezrůžoví. Cukroví při pečení navíc začne krásně a oříškově vonět!
Krásné bezlepkové Vánoce přeje vaše
Pekařinka
Rodině to moc moc chutná, díky za inspiraci 👍
To jsem moc ráda! 🙂 Vychutnávejte a užívejte krásné svátky!