Bezlepkové oříškové cukroví

Bezlepkové oříškové cukroví

Kamarád bezlepek

Málokdo si dokáže představit Vánoce bez měkoučké vánočky nebo talíře vanilkových rohlíčků. Jejich jemná máslová chuť člověka obalí stejně jako chuňatá deka za dlouhých zimních večerů. Spousta z nás si však okamžik jejich vychutnání nemůže jen tak dovolit. Pšeničná mouka, která je ve většině receptů na vánoční mlsky obsažená, v sobě totiž skrývá lepek. Ten je pro spoustu lidí velkým či malým nepřítelem. Samozřejmě, že v dnešní době existuje spousta speciálně upravených bezlepkových obilnin. Není však nic přirozenějšího, než vyhnout se drahým přípravkům a prostě si upéct cukroví, které kolem lepku ani neprošlo a přitom báječně chutná! A proto je tady recept na výborné Bezlepkové oříškové cukroví 🙂

. . .

Oříškové cukroví

Je jen málo potravin, které se mohou pyšnit, že dostály svému názvu. A k nim rozhodně naše ořechové bezlepkové cukroví patří! Jeho základem jsou totiž mleté lískové oříšky, cukr a vajíčko. Pro ty, kteří mají rádi sladké chutě, doporučuji přikrášlit je kapkou vanilkové pasty. Aroma čerstvě mletých ořechů však hraje právoplatný prim 🙂

Ořechové cukroví

. . .

Cukroví nejen pro celiaky

Ačkoli si já sama lepek můžu s chutí dopřát, občas ráda podléhám i chutím, které se obilovinám obloukem vyhýbají. Přitom jsou však vynikající!

Na (původně) Ořechové cukroví jsem dostala recept od svojí maminky, která tuto pochoutku peče už léta. A ačkoli je naše rodina „plně lepková“, zmíněná dobrota mizí ze stolu zpravidla jako první.

. . .

Tři ingredience

Recept obsahuje, jak jsem již zmínila, pouze tři základní ingredience a k jeho přípravě je potřeba použít jako pojivo mletý cukr. Takže nemůžeme očekávat, že je recept kdovíjak zdravý. Ale… jsou přece Vánoce, tak se pojďme rozmazlit! 😉

Oříšková srdíčka

A když už jsme u té prospěšnosti ku zdraví – cukroví je také plně bezlaktózové. Tak si pojďme ty letošní Vánoce pořádně vychutnat!

. . .

Recept

Ingredience

  • 200 g mletých lískových ořechů
  • 170 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • půl lžičky vanilkové pasty (může a nemusí být)
  • trocha mletého cukru na podsypání

Postup přípravy

Příprava receptu je neuvěřitelně jednoduchá.

Nejdřív smícháme cukr s ořechy v sypkou směs. Následně přidáme vajíčko a v kuchyňském robotu nebo na pracovní podložce rukama vypracujeme vláčné těsto.

To zabalíme do potravinářské fólie a necháme v lednici cca 2 hodiny odležet.

Po dvou hodinách rozehřejeme troubu na 170 °C a 2 plechy vyložíme pečícím papírem.

Z těsta vyválíme plát silný cca 0,5 cm a formičkou vykrajíme různé tvary. Při rozvalování podsypáváme mletým cukrem. Těsto se tak vůbec nelepí. Tvary z formiček přenášíme na plech s pečícím papírem. Mezi jednotlivým cukrovím nemusíme nechávat velké mezery, tvar se při pečení příliš nemění. Pečivo jde spíše do výšky a pak mírně popraská – jako oblíbené Crinkles!

Pečeme, dokud povrch cukroví nezrůžoví. Cukroví při pečení navíc začne krásně a oříškově vonět!

Bezlepkové cukroví

Krásné bezlepkové Vánoce přeje vaše

Pekařinka

2 Replies to “Bezlepkové oříškové cukroví

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *