Valentýnské dortíky Pavlova

Co si dáme k Valentýnu?

Ač se to nezdá, vybrat vhodný dezert na valentýnský stůl je poměrně složité, protože většina sladkého cukroví, dortů a koláčků vás na hodně dlouhou dobu zaplácne. A pokud má být tato sladkost jako součást rozsáhlejšího menu na valentýnskou večeři, určitě bychom neradi hned po odklizení ze stolu padli přejedení na gauč rovnou k televizi bez dalšího pokračování jinak příjemně započatého večera 😉

Dort Pavlova aneb „Pavlova Cake“

Recept na původní „Pavlova Cake“ jsem si přivezla z Austrálie, kde tato pochoutka nesmí chybět na žádném svátečním stole. A protože jsou Australané, co se týče domácí kuchyně, poměrně flegmatičtí, díky jednoduchosti přípravy a efektnosti v chuti tento dort přímo milují. Navíc vzhledem k horkému počasí místo krémovým moučníkům dávají přednost dezertům s osvěžujícím ovocem, které v tamních podmínkách seženete vždy a všude. Takže sečteno a podtrženo Dort Pavlova je ideální kombinací lehkého korpusu, studené šlehačky a kyselého ovoce, která vás spíše pohladí, než „zaplácne“ jako většina jiných zákusků.

Sladká historie

První verze dortíku byla vytvořena na počest ruské baleríny, která v rámci svého turné zavítala do Austrálie a na Nový Zéland a po níž nese své vznešené jméno. Dort má podle tradice svým vzezřením i svou lehkostí připomínat její „vznášející“ se tanec, což podle mého v celé své míře splňuje. Já sama si dokážu představit, jak Anna Pavlova posvačí kus dortu, vysrkne silné espresso a odtančí Labutí jezero levou zadní. A možná si o přestávce přibaletí ještě pro nášup 🙂

Ovocné variace

Na Dortu Pavlova je perfektní to, že si jej můžete dochutit podle toho, jaké ovoce máte rádi nebo jaké je prostě k sehnání v obchodě. Použít můžete čerstvé, mražené, kompotované… Jen dbejte na to, aby bylo ovoce spíše kyselé a chuťově výrazné. Naprosto vylučte banány nebo třeba jablka. Australané nejvíce používají kiwi, jahody a mandarinky. Já ale pro dnešek zvolila variantu mixu lesního ovoce, protože v zimní sezóně nejraději používám zamražené ovoce, které můžete z mrazáku vytáhnout kdykoli a nemusíte na poslední chvíli shánět dovážené chemicky ošetřované ovoce.

Valentýnská verze

Lesní mix zároveň krásně ladí s valentýnskou verzí v mini růžovém podání korpusových srdíček akorát tak na jednu porci. Protože ač je dortík chuťově výborný, při servírování má jeden malý nešvar a to, že se při krájení velice rád láme, až přímo bortí. Takže se často stane, že po zakrojení jinak krásného dortu vypadá zákusek na talíři jako rozplácnutá kopa šlehačky s míchaným ovocem.

A abych nezapomněla, další báječnou věcí na tomto dezertu je možnost vytvořit si korpus i několik dní dopředu a pak ho jen vytáhnout z komory a dozdobit jej pár minut před servírováním. Pokud navíc použijete do šlehačky Smetafix, tak jako já, nazdobený dortík v lednici vydrží dva i více dnů.

Recept

Ingredience na 12 mini dortíků

Korpus

  • 3 bílky pokojové teploty
  • 175 g krystalového cukru
  • špetka červeného potravinářského barviva
  • 1 lžička bílého vína
  • 1 lžička kukuřičného škrobu

Náplň

  • 200 ml smetany ke šlehání + trocha moučkového cukru
  • Smetafix (může i nemusí být)

Zdobení

  • 3 – 4 hrsti kyselého ovoce

Postup přípravy

Korpus

Nejprve si rozehřejeme troubu, která by měla mít teplotu přesně 130° C.

Bílky ve větší míse vyšleháme ručním mixérem na tužší sníh, do kterého přidáme půlku z dávky cukru a šleháme dál, dokud se neutvoří bílá krémová pěna. Do ní potom pomaličku přišleháváme zbylý cukr a nakonec i víno se škrobem. Výsledkem by měl být sníh pusinkové konzistence.

Velký rovný plech potřeme vodou a položíme na něj pečící papír. Zajistíme si tak, aby se při vrstvení i pečení nekroutil. Sníh můžeme na plech nanést dvěma způsoby: buď zvolíme jednodušší variantu „naplácání“ lžící nebo použijeme zdobící sáček na sníh. Já tentokráte chtěla být reprezentativní, a proto jsem pomocí zdobítka vytvořila srdíčka ve velikosti dlaně a zbylý prostor vyplnila malinkými pusinkami na ozdobu.

Plech dáme do trouby a minimálně hodinu se o něj nemusíme starat, protože dortíky se v troubě budou sušit hodinu a až hodinu a půl, aby byly do křupava. Nejlépe uděláme, pokud na závěr troubu vypneme a dortíky necháme úplně dosušit zhruba další hodinu.

Krém a zdobení

Až jsou pusinky vychladlé (a třeba i za několik dní), vyšleháme smetanu s trochou cukru a nejlépe se ztužovačem, aby chvíli vydržela. Doporučila bych osladit spíše méně nebo vůbec, aby nebyl dortík přeslazený. Šlehačku rovnou z mísy pomocí kávových lžiček rozdělíme na dortíky a na závěr poklademe ovocem.

Servírujeme na malých talířcích s vidličkou a při krmení se navzájem dáváme pozor, aby šlehačka neskončila všude možně… a nebo vlastně dneska nemusíme…? 😉

Dobrou chuť přeje Vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *