Pečené zelňáky

Masopustní tradice

Jelikož máme pořád období masopustu, nastává ten pravý čas vrátit se opět k českým tradicím a upéct si něco moc dobrého a vydatného, co nás pořádně zahřeje. Dnes si však nebudeme připravovat zákusek ke kávě, ale vrhneme se rovnou na recept k večeři. Pečené zelňáky si samozřejmě můžete připravit jako svačinku pro jakoukoli denní dobu, nejlepší jsou však jako doplněk ke skleničce dobrého vína, pivka nebo ke šťopičce pálenky.

Kysané zelí

Na jižní Moravě se recepty z kysaného zelí pečou o velkých koštech vína, pálenek i likérů spolu s dalšími domácími pochutinami. Kysané zelí obecně se považuje za ryze zimní potravinu, protože bylo v dávných dobách základním zdrojem vitamínů. Ve starých kuchařských knihách z něj najdeme recepty slané a dokonce i sladké. I moje babička pamatuje dobu, kdy se kyselým zelím plnily sladké buchty a sypaly se moučkovým cukrem! Tento recept zní rozhodně zajímavě a originálně, ale zatím jsem neměla odvahu jej vyzkoušet. Ze slaných receptů jsou známé především „zelňáky“ a „zelníky“.

Zelňáky

„Zelňáky“ jsou malé placky nebo bochánky pečené nebo smažené a jejich základ tvoří kynuté bramborové těsto. Do něj se vmíchává nakrájené kysané zelí, no a samozřejmě opečená slanina nebo škvarky, které plackám dodávají tu správnou chuť. Naproti tomu „zelníky“ jsou buchty, které se zelím plní a následně zasypávají také kostičky opečené slaniny. Výborné jsou oboje.

Já jsem se dnes rozhodla pro snazší variantu, protože jsem chtěla rodině připravit jednoduché a rychlé „zobání“ k večerní skleničce vína, takže i rozměry koláčků jsou menší, než by měly být obvykle. Zelňáky jsem pekla, ale lze je připravit i smažením v rozpáleném sádle. Ty jsou také jsou moc dobré, jen trochu mastnější a lépe se hodí, pokud k nim popíjíte spíše tvrdší alkohol.

Domácí příprava

Jediným úskalím je, že si musíte pečení naplánovat den dopředu, protože brambory, které potřebujete na těsto, je lépe uvařit a nechat odležet. No a kysané zelí je samozřejmě nejlepší domácí, stejně jako kvalitní a poctivá slanina.

Pokud jste šťastní majitelé domácího robotu, budete mít s těstem minimální práci, protože stačí všechny vypsané suroviny naskládat do mísy a zapnout režim kynutého těsta. Tentokrát však nebudeme potřebovat nechat těsto kynout v míse, plně postačí půlhodinka přímo na plechu. Jestli robot nevlastníte nebo chcete být tradiční, můžete těsto zpracovat osvědčeným způsobem na dřevěném válu, kam veškeré suroviny nasypete a splácáte dohromady v těsto, ze kterého rovnou tvoříte malé koláčky.

Recept

Ingredience

  • 1 lžíce sádla
  • 200 g slaniny nebo škvarků
  • 100 ml teplého mléka
  • 30 g droždí (cca 3/4 kostičky)
  • 1 lžička cukru
  • 250 g vařených brambor ve slupce
  • 375 g hladké mouky
  • 2 špetky soli
  • 2 ličky kmínu
  • 1/4 lžičky pepře
  • 250 g kysaného zelí
  • 1 vajíčko
  • 1/2 kelímku zakysané smetany
  • 3 lžíce rozpuštěného sádla na potření
  • kmín

Postup přípravy

Přípravu receptu započneme již v předvečer, kdy si doměkka uvaříme brambory ve slupce. Vodu slijeme a brambory necháme ve slupce na chladném místě odpočinout do druhého dne.

Po tom, co si připravíme a odvážíme všechny suroviny, necháme chvíli vejce a smetanu vytaženou z lednice odstát do pokojové teploty. Mezitím si na malé kostičky nakrájíme slaninu a na rozpálené pánvi a lžíci sádla opečeme dozlatova. Necháme zchládnout.

Na teplém místě založíme v hrníčku kvásek smícháním mléka, droždí a cukru, Necháme 10 minut odstát. Mezitím si ještě nakrájíme na drobné kousky kyselé zelí, brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. A tím veškeré předpřípravy budou končit.

Jak jsem již psala výše, pokud máme domácí robot, stačí když veškeré suroviny dáme do mísy a zapneme program hnětení na kynuté těsto.

Pokud zpracováváme těsto ručně, nejlépe je si pro něj připravit větší plochu (např. tradiční dřevěný vál), na který vysypeme mouku, ze které vytvoříme velký kruh. Do jeho středu postupně dáváme další suroviny od těch sypkých, až po tekuté a nakonec vlijeme i kvásek a přisypeme opečenou slaninu i z rozpuštěným tukem. Během hnětení můžeme těsto podsypávat moukou, aby se nelepilo.

Po vypracování hezkého bochánku nastává ten správný čas vyložit plech pečícím papírem a rozpustit sádlo na potření. Množství těsta by mělo vyjít celkem na dva velké plechy.

Z těsta vyválíme tlustší váleček, ten nakrájíme na stejnoměrné kousky a z nich tvoříme malé tlusté placičky, které dáme na plech s mírnými odstupy mezi sebou. Jakmile je plech naplněný, placičky natřeme rozpuštěným sádlem a posypeme kmínem. Necháme na plechu kynout asi 30 minut, dokud se nám koláčky nenafouknou. Ke konci kynutí předehřejeme troubu na 180 °C a zelňáky pečeme, dokud jejich povrch nenabude zlatavě hnědé barvy (asi 30 min). Po vytažení z trouby je můžeme ještě jednou potřít rozpuštěným sádlem, koláčky tak budou krásně lesklé a vláčné.

Zelňáky podáváme ještě teplé k večeři nebo ke skleničce něčeho dobrého!
Dobrou tradiční chuť Vám přeje vaše

Pekařinka

Video návod k pečení zelňáků od Pekařinky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *