Posvícenské koláče „vdolky“

Tradiční kynuté koláče

Pro nás, děvčata z vesnice, by byla téměř ostuda neumět pro své hosty upéct tradiční kynuté koláče. I když zrovna není čas toho pravého posvícení, ze své zkušenosti vím, že kynuté pečivo potěší daleko více v zimě než v horkém létě. Každý si navzdory tradicím během horkého letního dne raději zobne kousek svěžího ovoce, než by se pustil do vydatné buchty. Naopak ve studeném zimním počasí člověka nemůže potěšit víc, než voňavý, čerstvě upečený koláč 🙂

Vzhledem k tomu, že máme před sebou období masopustu, rozhodla jsem se vás zahltit řadou pořádných tradičních receptů, které v tyto zimní dny svolají hladovou rodinu ke stolu lépe, než cokoli jiného 🙂

Kynuté těsto

Kynuté těsto, které v tomto receptu hraje hlavní roli, čerpám ze své domoviny – jižní Moravy, kde veškeré koláče chutnají úplně jinak… domáčtěji 🙂 A proto jsem neuvěřitelně ráda, že si tento kus domova můžu vychutnat, kdykoli mám náladu péct.

V dnešním receptu jsem se zaměřila především na „vdolky“, což není nic jiného, než mísa nádherně nadýchaných koláčků. „Vdolek“ však zároveň může být i jedna velká buchta, kterou si nakrájíte podle potřeby. Takže dnes budu představovat oba druhy.

Je jasné, že „dvojctihodné koláčky“ aneb vdolky s dvojitou náplní nejsou receptem pro začínající nebo příležitostné pekařky Zkusit je ale může každý, kdo se kynutého těsta nebojí. V zásadě se nemůže stát nic horšího, než že nebudou vypadat hezky, protože chutnat budou vždycky, i když se načančanými výtvory chlubit nebudete. Na velkém koláči není vůbec nic složitého, nazdobit si jej můžete, jak budete chtít… třeba jen namazat povidly a zasypat drobenkou. Základem je dobré kynuté těsto, ze kterého budete schopni vytvořit cokoli a chutnat vám bude i třetí den.

Vymazlené koláčky

Pokud byste se však rády vytáhly s něčím tradičním, ale ne úplně běžným, právě v tomto příspěvku uvádím co nejpodrobnější návod na pečení koláčů, za které vás budou vaši blízcí milovat.

Náplně pro tyto tradiční vdolečky jsou dvě: tvarohová a povidlová (u nás tzv. „trnková“), ale nic byste nezkazili ani mákem nebo marmeládou. Záleží, jestli chcete být tradiční, anebo si prostě dopřát to, co máte nejraději.

U dobré posypky/žmolenky/drobenky je základní pravidlo dodržet poměr: kolik tuku, kolik cukru a mouky zhruba o třetinu více. Zároveň je důležité máslo nechat povolit přirozeně na pokojovou teplotu a teprve potom „žmoulat“, aby měla přesně tu konzistenci, která je potřeba.

Recept

Ingredience

Drobenka

  • 125 g másla/Hery
  • 125 g krystalového cukru
  • 170 g polohrubé mouky

Těsto

  • 500 g hladké mouky
  • 100 g cukru
  • špetka soli
  • 1 kostka (42 g) droždí
  • 200 – 250 ml plnotučného mléka
  • 100 g rozpuštěného másla/Hery
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření

Tvarohová náplň

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 3 lžíce krystalového cukru
  • citronová kůra

Povidlová náplň

  • 450 g povidel
  • 2 lžíce cukru
  • 0,5 dcl rumu

Postup přípravy

Těsto

Pro kynuté těsto je samozřejmě nejdůležitější kvásek, který musíme nechat vzejít chvíli dopředu. Proto si zahřejeme mléko (pro začátek 200 ml) na teplotu cca 35 °C. Do něj rozdrobíme kvasnice a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky z odměřeného množství do těsta. Promícháme a necháme vzejít na teplém místě. Tento proces trvá cca 10 minut.

Mezitím využijeme čas a hladkou mouku si řádně prosejeme. U kynutého těsta je tento proce zvlášť důležitý, protože sypké suroviny potřebujeme co nejvíce odlehčit, aby těsto bylo krásně nadýchané. Mouku pak smícháme s cukrem a solí, a jakmile budeme mít směs hotovou, v jejím středu vytvoříme velký důlek, právě tak, abychom do něj dostali dva žloutky, rozpuštěné máslo a mléko s kváskem. Postupně začneme míchat od středu, aby se nám okolní mouka nabalovala na vařečku. Těsto by mělo být podobné jako např. na vánočku, ne moc husté, ale musíme pamatovat, že z něj budeme tvarovat koláče, takže další mléko přiléváme opatrně.

Po promíchání všech surovin těsto dál mícháme tzv. nadzvedáváním, kdy se snažíme hmotu odlepovat od stran mísy a zároveň nadzvedáváme, abychom usnadnili další kynutí. Jakmile se těsto samo začne odlepovat od mísy, je ta správná chvíle dát mu trochu času, takže jej přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo.

Toto první kynutí by mělo trvat cca 15 minut. Po uplynulé době těsto opět promícháme stejným způsobem a znovu odložíme. Než těsto vykyne úplně, měli bychom na něj počkat ještě asi 45 minut.

dROBENKA

Čas, který potřebuje těsto, aby pěkně vzešlo, můžeme opět využít k dalším přípravám, takže si nachystáme drobenku. Změklé máslo zasypeme cukrem a moukou a rukama žmouláme sypkou směs, kterou, až se nám bude zdát dostatečně propojená, na chvíli ještě schováme do lednice.

nÁPLNĚ

Zároveň si připravíme i sladké náplně, které vytvoříme pouhým smícháním uvedených surovin. Žádné šlehání, žádné mixování 🙂

zDOBENÍ

Ještě před tím, než vykynuté těsto vyklopíme na plochu, na které budeme pracovat, měli bychom si ji dostatečně pomoučit. I když se s těstem pracuje docela hezky, ze začátku se přece jenom trochu lepí. Nejlepší způsob je rozdělit si těsto rovnou na dvě půlky, se kterými budeme pracovat. Já je právě rozdělila na těsto na malé koláčky a na koláč velký.

Velký koláč

Takže pokud začneme velkým koláčem, těsto prohněteme tak, aby se nám utvořil hladký kulatý bochánek, který rozválíme do velkého kruhu. Při válení opět průběžně podsypáváme. Ještě před zdobením okraj kola potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se nám koláč krásně lesknul.

Při zdobení koláče můžeme plně popustit uzdu fantazii, nejzákladnější formou je prosté „naplácání“ náplně a zasypání drobenkou, která přikryje veškeré nedostatky a efekt je báječný. Já si dnes trochu vyhrála s tradičními motivy, takže jsem pomocí zdobících sáčků utvořila kárový vzor z obou náplní. Po dozdobení je vždy dobré nechat koláč ještě chvilku kynout přímo na plechu, zatímco si roztápíme troubu na 180 °.

Tento velký koláč se pekl cca půl hodiny, ale vždycky se raději orientujte podle propečenosti, kdy okraje začnou krásně zlátnout a vnitřní náplň s těstem dělá „puf puf“ 🙂

Malé koláčky

S malými koláčky je jednou toliko práce, zato ale (podle mého) chutnají ještě lépe, protože díky vnitřní náplni a svrchní drobence jsou křupavé a přitom nadýchané zároveň. Fígl je prostě v tom, že náplň z tvarohu zabalíte dovnitř a nahoru dáte náplň povidlovou, zasypanou malým kopečkem drobenky. Čím jsou menší, tím jsou chutnější. Ale samozřejmě také je s nimi víc práce.

Těsto opět na pomoučené ploše prohněteme a vyválíme placku širokou asi půl centimetru. Z té formičkou kruhového tvaru nebo prostě sklenicí vykrájíme kolečka. Každé z nich ještě trochu roztáhneme a doprostřed navrstvíme kávovou lžičku tvarohu (záleží podle velikosti koleček). Důležité je, abychom byli schopní tvaroh uzavřít uvnitř těsta do malého uzlíku, aby nám nevytekl ven.

Takto vytvořené uzlíky těsta skládáme na plech kousek od sebe vždy slepovanou stranou dolů. Jakmile máme plech naplněný, z kuliček opatrným stlačením vytvoříme malé koláčky a ty ihned potřeme ze všech stran rozšlehaným vajíčkem, abychom připravili podklad pro další vrstvení. To se skládá z další kávové lžičky povidel a posypky. Opět necháme chvilku kynout na plechu a poté vložíme do vyhřáté trouby.

Koláče jsou samozřejmě nejlepší hned čerstvé, ale můžete je s klidem posnídat i třetí den. Důležité je uvařit si k nim dobrou kávu a děti určitě potěší šálek horkého kakaa.
Dobrou chuť vám přeje vaše

Pekařinka

One Reply to “Posvícenské koláče „vdolky“”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *