Dreamy Chocolate Chip Cookies

Láska ze supermarketu

Do Dreamy Chocolate Chip Cookies aneb „Sušenek snů“ s kousky čokolády jsem se zamilovala v Sydney, kde je čerstvé můžete koupit v každém supermarketu v jakoukoli denní i noční hodinu. V podobě velkých koleček jsou naskládané v pevné krabičce, aby dobře držely svůj tvar za každých podmínek.

Tuto svačinku jsem v kabelce nosívala skoro každý den jako sladký zdroj energie i jako příjemné mlsání, a proto mi samozřejmě po návratu do Česka velice chyběly. Ale co bychom to byly za pekařinky, kdybychom si nezvládly upéct, co máme rády 😉 Takže jsem pomocí různých kompilací receptů vytvořila jeden takový, který se chuti těch „kupovaných“ sušenek velice podobá.

. . .

Čokoláda, čokoláda a zase čokoláda!

Základní surovinou je samozřejmě čokoláda. Hodně čokolády. Zjistila jsem totiž, že nejlepší poměr na jakékoli čokoládové cookies je gramáž mouky srovnatelná s gramáží čokolády, klidně i více. V tomto receptu se ještě i kousek čokolády rozpouští přímo v těstě, protože sušenky by neměly být úplně křupavé. Zvlášť po upečení by se měly mírně táhnout. V chuti by měla být dominantní kromě čokolády také vanilka. Sušenky se proto řadí k těm sladším a samozřejmě i kaloričtějším, což nám ale teď v zimě snad nevadí 😉

. . .

Pečení jedna dva

Recept není nijak složitý, je i poměrně rychlý, jen je dobré, pokud po vypracování těsto necháme na chvíli v ledničce, aby se nám sušenky lépe tvarovaly. Skládání na plech je jednoduché, no a pečení je otázka pár minut, takže pokud chcete narychlo připravit něco dobrého pro návštěvu nebo jen máte chuť na něco božsky sladkého, hurá do pečení! 😉

. . .

Recept

Ingredience

  • 170 g másla nebo Hery
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vajíčko
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžičky kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g hořké čokolády
  • 50 g bílé čokolády

Postup přípravy

Při přípravě sušenek je dobré pracovat se všemi surovinami pokojové teploty, takže uděláme nejlépe, pokud si máslo a vejce vytáhneme z ledničky o trochu dříve.

Mezitím si můžeme nakrájet tmavé druhy čokolády na malé čtverečky. Není dobré je nasekat na padrť, aby byly v těstě znatelné. Mouku si smícháme se solí, škrobem a sodou, aby se přísady hezky rozprostřely a v těstě se nám neshlukovaly.

Část odměřeného másla (asi tak dvě lžíce) dáme do malé misky a společně s bílou čokoládou rozpustíme na tekutinu, tu potom nalijeme přímo do těsta.

Až je máslo změklé, pomocí ručního mixéru jej vyšleháme do světlé pěny a za chviličku můžeme přidat i celou dávku cukru. Jakmile se ingredience propojí, rozklepneme vajíčko a přidáme i vanilkový extrakt, rozpuštěnou čokoládu a šleháme dále.

Směs mouky po částech přisypáváme k ušlehaným surovinám, dokud se nám nevytvoří lepivé těsto. K němu nakonec vsypeme všechnu nasekanou čokoládu a důkladně promícháme. Těsto necháme v lednici alespoň hodinu trochu zatuhnout.

Na dva velké plechy přichystáme pláty pečícího papíru a troubu vyhřejeme na 180 °C. pomocí dvou lžiček anebo prostě rukou tvoříme na plechu malé kuličky a dbáme, abychom mezi nimi nechali dostatek prostoru. Sušenky se totiž hodně roztečou a vytvoří právě ty krásná světlá kola plná čokolády.

Plech pečeme kolem 10 minut, dokud nebude těsto světle hnědé. Většinou nás zpátky do kuchyně přivolá vůně roztékající se čokolády.

Po upečení jsou sušenky hodně měkké, takže je dobré je nechat chladnout na plechu nebo na rovné podložce či mřížce. Pokud budete rovnou chutnat, tak buďte opatrní – tekutá čokoláda je daleko teplejší než okolní těsto 😉

Dobrou chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

One Reply to “Dreamy Chocolate Chip Cookies”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *