Skořicové rolky

Skořicové motanečky s pekanovými ořechy

Buchty vypečené do svátečna

Listopad je u nás vždy měsícem oslav. Přátelé, rodina… a v neposlední řadě i náš chlupatý pes. A tihle všichni si zaslouží být řádně opečovávaní. Smířila jsem se tedy s tím, že krom klasických dárků se ode mě očekává i gratulace s pusou přes dort nebo něco tomu podobného 🙂

Narozeninový zákusek však nutně nemusí splňovat dortový standard plný máslového krému s marcipánovou růží navrch… Nejradši proto jsem, když můžu upéct právě to, co má dotyčný nejraději – byť by to byl špekový chlebík 😉

. . .

Kde se vzaly? Tu se vzaly!

V případě mého tatínka byla volba jasná – kynuté těsto, skořice a pekanové ořechy! Co s tím vším? 🙂 Rozhodla jsem se tedy pátrat po našich i zahraničních webech, abych našla tu správnou inspiraci pro vytvoření dokonalého dezertu přímo na míru. Po shlédnutí mého oblíbeného YouTube kanálu Laura in the Kitchen, jsem si byla naprosto jistá, do čeho se pustím. Skořicové rolky z kynutého těsta a s hromadou polevy navrch! Recept byl výborný, avšak s toppingem v podobě krémového sýra jsem si nebyla úplně jistá, proto jsem se rozhodla pro něco, co příjemně spojí kynuté těsto s pekanovými ořechy. Něco daleko sladšího, možná trochu do karamelova..?

Třtinový cukr a skořice
Sladké vážení

. . .

Javor nebo datle?

Spousta potravinových řetězců i menších pekáren nabízí taštičky a pekanové pletence z listového těsta polité javorovým sirupem. Ten je ale hodně řídký a hůř karamelizuje. Použít se ale určitě dá i na náš recept. Daleko raději ale pracuji se sirupem datlovým, který bývá hustší a tmavší – také lépe karamelizuje a ořechy obalí. Zkuste to! 😉 Rozhodně si však pořiďte pravý datlový sirup a ne cukrovou náhražku s umělým zabarvením – na chuti i konzistenci se to vždy znatelně projeví.

Datlový sirup od CountryLife

Já nejraději pracuji s Bio datlovým sirupem od Country life, protože má plnou chuť i konzistenci a hlavně krásně tmavou barvu, která dezerty ještě víc opticky vypeče 🙂 Navíc je vyrobený jen z datlí a trochy vody, takže si nemusím dělat výčitky z chemických doslazovadel 🙂

. . .

Buchty, šneci anebo rolky?

V případě těsta jsem nestydatě vykradla únorovou Pekařinku, konkrétně recept na „Honzovky“ s tím, že jsem jej mírně upravila tak, aby zvládly pojmout sladkou skořicovou náplň a hutnou karamelovou polevu. No a protože jsou buchty pečené ve formě malých motanců, můžete si je pojmenovat, jak budete chtít: rolky, šneci nebo třeba motanečky. 😉

Do rolek těsto určitě motejte – se skořicovou náplní se totiž tak nejlépe pracuje, a pokud vyteče nahoru, maximálně se vám spojí s polevou, což vůbec není na škodu 🙂

Může se vám zdát, že po tom všem vysvětlování jsou skořicové buchty náročným dezertem, nenechte se ale zastrašit! I když mají svůj specifický postup, není na nich nic, co by se dalo nenávratně pokazit. Nejdůležitější je, dát jim dostatek času na kynutí, aby se vám forma hezky zaplnila, a rovnoměrně rozprostřít polevu, aby nikdo nebyl ani trochu ochuzený!

. . .

Jak do trouby?

Poslední, na co se musíte před pečením zaměřit, je velikost pekáčku, ve kterém budete motanečky péct. Já chtěla výsledný tvar dezertu kulatý, takže jsem zvolila velkou dortovou formu (cca 30 cm), použít ale klidně můžete i menší pekáček, jen vždy přizpůsobte velikost motanečků podle okraje. Ale víc si řekneme přímo v receptu 😉

Vypečené Skořicové motanečky v rustikálním prostředí
Vypečené skořicové motanečky

Recept

Ingredience

Těsto

  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 lžička medu
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 80 g cukru krystal
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 1 žloutek

Náplň

  • 40 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 2,5 lžičky skořice

Poleva

  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 80 ml datlového sirupu
  • 40 g nasekaných pekanových ořechů
  • 40 g rozpůlených pekanových ořechů

Postup přípravy receptu

Těsto

Kynuté těsto je jako stvořené pro šťastlivce, kteří vlastní domácí pekárnu, takže pokud patříte mezi ně, neváhejte vše podle zvyku nasypat do pečicí pomocnice a pouze zvolit program „těsto na chléb“ nebo na „kynuté buchty a koláče“ – cca 1,5 hodiny. Ale jinak:

Mléko zahřejeme na cca 40 °C, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku medu a necháme na teplém místě, dokud nám nevzejde kvásek.

Mouku prosejeme a smícháme se solí a cukrem. Přidáme rozpuštěné máslo (ne však horké!), žloutek a nakonec i vzešlý kvásek.

Vypracujeme vláčné kynuté těsto, které by se mělo hezky odlepovat od mísy. Že je dostatečně propojené poznáme, když nám samo od sebe tvoří hladký pravidelný bochánek.

Těsto v misce přikryjeme potravinářskou fólií (nebo na můj oblíbený babičkovský způsob utěrkou) a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Před další přípravou by podle oka mělo být dvakrát tak velké.

Náplň

Mezi tím si připravíme náplň, která se nejdříve musí zahřát a následně zchladit, aby se s ní hezky pracovalo. V menším kastrůlku rozpustíme máslo a do něj přimícháme třtinový cukr tak, aby se všechno propojilo. Odstavíme z plamene a ještě chvíli mícháme. Třtinový cukr se hůř rozpouští, takže náplň bude mít vždycky trochu drsnou strukturu. V buchtách to ale nevadí 🙂 Nakonec přisypeme skořici a opět pořádně promícháme, dokud nám nevznikne hustá tmavě hnědá omáčka. Ta během kynutí těsta trochu vychladne a lépe se do motanečků maže.

Rolek

Jakmile nám těsto vykynulo, můžeme se pustit do přípravy rolek. Těsto vyklopíme z misky a párkrát v ruce ještě prohněteme. Můžeme trochu podsypat moukou, ale těsto se dá zpracovat i bez podsypání.

Bochánek rozválíme na obdélník – dlouhý asi jako rozměr celého válečku – a z poloviny tak široký. Na něj rovnoměrně namažeme zchladlou náplň. Ze širší strany potom rovnoměrně motáme, aby vznikl dlouhý úzký válec.

Nyní si jako měřítko propůjčíme nádobu, ve které budeme buchty péct, a podle jejího okraje odmeříme, na jak velké kousky budeme motanečky krájet. Např. moje dortová forma má na výšku 7 cm, to znamená, že rolky nakrájím na 5 – 6 cm, abych nechala prostor budoucímu kynutí.

Formu nevysypáváme, pouze pořádně vymažeme máslem. Kdybychom použili mouku, mohla by se přilepit na karamelové polevě, což by nebylo chuťově ani vizuálně dobré 😉

Nakrájené rolky skládáme do vymazané formy na stojato a s menšími rozestupy, protože opět necháváme prostor kynutí. Pokud chcete mít dezert vizuálně pěkný, dbejte na to, abyste motanečky skládali hladkou stranou k okrajům formy a rozmotavající se konce „schovali“ ke středu, kde je přikryje poleva.

Formu musíme opět nechat kynout na teplém místě. Test už však postačí 30 – 40 minut.

Nakynuté Skořicové motanečky
Nakynuté Skořicové motanečky

Poleva

Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 180 °C a vrhneme se na polevu, která se (na rozdíl od náplně) musí přidávat teplá.

V malém kastrůlku opět rozehřejeme máslo, přidáme třtinový cukr a datlový sirup a na mírném plameni krátce povaříme, aby se vše propojilo – postačí minutka. Nakonec přisypeme nadrcené ořechy.

Vzniklou polevou potřeme vykynuté těsto po celém povrchu, a pokud nám vznikla někde mezi motanečky mezera, můžeme zabrousit i tam 🙂

Nakonec ozdobíme půlkami ořechů a dáme péct asi na 30 – 35 minut, dokud nejsou buchty propečené zevnitř a zkaramelizované ze shora.

Upečené Skořicové motanečky
Upečené Skořicové motanečky

Motanečky jsou nejlepší ještě za tepla, kdy je můžete jeden po druhém odtrhávat přímo z formy! Měkoučké jsou ale i druhý nebo i třetí den… pokud však vydrží… 😉 Co však trvá nejdéle, je opojná vůně skořice a rozpuštěného másla, kterou z domu jen tak nedostanete!

Dobrou chuť přeje

Vaše Pekařinka!

Trhané Skořicové motanečky
Chvíli předtím, než zmizely všechny 🙂

One Reply to “Skořicové rolky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *