Naše skořicové jidáše

Naše skořicové jidáše

Jídáme jidáše

O „jidáších“ jakožto sladkém pečivu jsem poprvé uslyšela od svého dědečka. Odehrálo se tak v procesu vydatného patlání se v plastelíně, když jsme společně modelovali nejrůznější pekařské výrobky. Dodnes si pamatuji, jak jsem ze staré šedivé hmoty motala lepivé rolky. A trvalo více než dvacet let, abych se k těm pravým vypečeným jidášům odhodlala. Stejně nadšená a upatlaná jako tehdy v gumové zástěrce u pracovního stolu. A také stejně spokojená! Ty své vlastní a naše domácí tradiční jsem si však oproti originálnímu křesťanskému zvyku trochu obohatila. Proto vám dnes budu vyprávět o Našich skořicových jidáších.

Různé tvary jidášů
Nafoukané a skořicové

Křesťanská tradice

Podle křesťanské tradice jidáše symbolizují zkroucený provaz, na kterém se oběsil nositel jejich jména – Jidáš Iškariótský. S trochou cynismu můžeme říci, že alespoň něco dobrého z jeho počinu vzniklo 😉 Jidáše se tudíž pečou na Velký pátek, kdy došlo k ukřižování Ježíše.

Jejich tvar je proto stočený a zamotaný do nejrůznějších podob. Smyčky, šnečci… a moderní kuchyně tvoří z uzlíků i vtipná kuřátka. Ta jsou naopak symbolem zrození a nového života. Když nad tím tak přemýšlím, vlastně se nám ta smyčka hezky uzavírá 🙂

Velikonoční jidáše
Jidáše pana Jidáše Iškariotského

Skořicové vymazlení

Jidáše jako pečivo jsou trochu sušší. Jejich těsto je velmi podobné těstu mazancovému. Na rozdíl od něj jsou však poněkud suché. Jejich tvary jsou totiž menší a tím i daleko více vypečené. Podle staročeského zvyku se jidáše můžou mazat máslem přímo při konzumaci. Já si na ně rovnou šoupnu i marmeládu 🙂 A proč tedy rovnou nezamotat do spleteného těsta náplň, která nám každý kousek vymazlí tak, že už se po upečení nemusíme o nic starat? 😉

Když navíc jidáše připravíte o trochu větší, při pečení nemají téměř žádnou šanci se vysušit.

Já a můj syn jsme nefalšovaní skořicožrouti. Její štiplavě sladkou chuť uvítáme ve všech sladkých pokrmech. První nápad náplně byl tedy jasný. Samozřejmě jsme se inspirovali skořicovými rolkami či našimi oblíbenými Skořicovými motanečky! Velkým rozdílem je však rozdílná podoba a také proces tvoření i pečení. Skořicové jidáše se totiž musí péct na plechu se značnými rozestupy. Tak aby měl každý kousek svůj vlastní prostor na pečení a zlátnutí ze všech stran. Na jidáše zároveň nepatří žádná poleva. Jejich povrch by měl být hladký a lesklý. Některé tradice povolují lehké posypání mákem. Tak jako to dělávala dědečkova maminka na Hané!

Upečené jidáše
Jidáše přímo z trouby

Recept

Recept na Naše skořicové jidáše je samozřejmě kynutý. Budete tedy muset počítat s delší dobou přípravy. Těsto vystačí na necelé dva plechy pečiva. Záleží na tom, jak velké budete jidáše tvořit.

Ingredience

Těsto

  • 250 ml plnotučného mléka
  • 1 kostka (42 g) droždí
  • 100 g cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • trocha skořice
  • trocha citronové kůry
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky
  • trocha vanilkového aroma

Náplň

  • 30 g másla
  • 50 g mletého cukru
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • bílek na potření

Postup přípravy receptu

Těsto

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky z odměřeného množství do těsta. Promícháme a uložíme na teplé místo, dokud nevzejde kvásek.

Mouku prosejeme, smícháme s cukrem, solí, skořicí a citronovou kůrou. Jakmile budeme mít tuto směs hotovou, v jejím středu vytvoříme velký důlek. Do něj vlijeme vzešlý kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a vanilku. Postupně začneme míchat od středu, aby se nám okolní mouka nabalovala na vařečku. Nebo za sebe necháme pracovat elektrického kuchyňského pomocníka.

Jakmile se těsto samo začne odlepovat od mísy, je ta správná chvíle dát mu trochu času, takže jej přikryjeme utěrkou a odložíme na teplé místo cca na 15 minut.

Poté opět pečlivě prohněteme a vrhneme se na finální kynutí, které trvá přibližně 45 minut.

Náplň

Máslo necháme povolit do pokojové teploty a následně do něj vmícháme mletý cukr se skořicí. Důkladně spojíme, aby nám vznikla konzistence podobná pastě.

PlNĚNÍ

Vykynuté těsto přeneseme na pracovní podložku. Z něj odkrajujeme menší kousky, ze kterých válíme tenké hady. Ty pak jemně stlačíme a potřeme skořicovou náplní. Následně stočíme do šneků, spirál, srdíček a různých zamotaných tvarů 🙂

Jidáše necháme kynout na plechu s pečicím papírem cca 30 minut. Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 180 °C a jidáše důkladně potřeme bílkem.

Pečeme asi půl hodiny (podle velikosti), dokud nebudou na povrchu zlatavé a uvnitř propečené.

Krásný a Velký pátek přeje

Pekařinka

… a hlavně dnes neperte, nekopejte, nejezte maso… a nevěšte se! 🙂

Jidáše

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *