Mrkvové cupcakes

Mrkvové cupcakes

Chuť plná jara

K jaru prostě mrkev patří. Její zářivá barva dodá tělu energii, už když ji vidíme na talíři 🙂 U nás doma je mrkev v lednici téměř pořád. Rádi ji chroupeme syrovou, dušenou na másle, smaženou v rizotu nebo pečenou ve formě mrkvových hranolků. Každé jaro zároveň vítáme tradicí mrkve na sladko, zapečené v dobrém dezertu! Loňský rok jsme jarní kuchyni otevřeli Karotkovými dortíky, letos se vrhneme rovnou na Mrkvové cupcakes!

Marcipánové mrkvičky

. . .

Mrkvové těsto

Základ na to nejlepší mrkvové těsto používám víceméně stejný. Ať už se jedná o mrkvový dort, chlebíček či cupcaky. Pokud totiž máte ty správné poměry, všechny dezerty budou stejně dobré a vláčné! Určitě si však užijte jejich variabilitu. Mrkvová chuť totiž velice hezky ladí s nejrůznějším kořením, oříšky, semínky nebo třeba vločkami! Do našich mrkvových cupcakes jsem letos vybrala oblíbenou skořici a zázvor s trochou muškátového oříšku, který u dortíků zvýrazní přirozenou zemitost mrkve. Pro křupavý pocit jsem se tentokráte oprostila od „podzimních“ oříšků a místo nich na sucho opražila ovesné vločky. Zdravá mňamina!

Velikonoční mrkvový cupcake

. . .

Lahodný krém

Ohledně krému u mrkvových dortů mám také ráda variabilitu. Pokud tvořím velký mrkvový dort, vždy používám šlehačku a mascarpone, aby byl dortík nadýchaný jako obláček. U našich Mrkvových cupcakes však dávám přednost tužšímu krému, který mi zajistí spojení tvarohu s trochou másla. Ráda používám svůj osvědčený poměr 1 balení tvarohu (250 g) a půl kostky másla (125 g). Samozřejmě obě v kvalitní formě a tvaroh nejlépe tučný a bez vody.

Do velikonoční varianty jsem přimíchala kapku zeleného potravinářského barviva, aby bylo kam posadit naše veselé zdobení!

Malé upozornění

Na tvarohovo-máslovém krému marcipánové zdobení nevydrží moc dlouho. Po několika hodinách má tendenci se mírně rozpouštět, protože tvaroh pouští vodu. Pokud chcete někomu cupcake dát jako jedlý dárek, je lepší se uchýlit k variantě máslového nebo mascarpone krému.

. . .

Velikonoční tvoření s dětmi

Protože za pár dní tu máme Velikonoce, rozhodla jsem se naše Mrkvové cupcakes náležitě vyzdobit! Jejich barevnou čepici jsme proto s mým malým pomocníčkem pokryly všemožnými barevnými výtvory, které se nám podařily vymodelovat z potahovací hmoty. Ze svých zkušeností rozhodně doporučuji potahovací hmotu s mandlovou příchutí, která je nejvíce podobná marcipánu. Na rozdíl od toho pravého se s ní však lépe pracuje 🙂

Nejlepší barvy v tomto případě docílíte za pomoci gelových barev, které se do hmoty dobře vsáknou.

Takže pokud chcete do zábavy zapojit i děti, hurá do veselého modelování!

Velikonoční dezerty

. . .

Recept

Těsto na cupcakes je velice jednoduché. Největší práci vám dá naloupat a nastrouhat mrkev 🙂 Suroviny vystačí ca na dva plechy cupcakes.

Ingredience

Těsto

  • 1/2 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek hladké mouky (nejlépe špaldové)
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/4 lžičky sušeného zázvoru
  • 1/5 lžičky muškátového oříšku
  • 3 vejce
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 hrnky oloupané a na hrubo nastrouhané mrkve (asi 300 g)

Krém

  • 125 g změklého másla
  • 2 lžíce mletého cukru
  • trocha citronové kůry
  • kapka vanilkového extraktu
  • 250 g plnotučného tvarohu bez vody

Postup přípravy

Cupcakes

Troubu rozehřejeme na 180 °C a muffinové plechy vyložíme papírovými košíčky.

Ovesné vločky nasucho opečeme na pánvi a necháme zchladnout do pokojové teploty.

Mouky smícháme se sodou, solí a kořením.

Vejce vyšleháme ve velké míse se třtinovým cukrem. Jakmile vznikne světlá pěna, přidáme i olej a vanilkový extrakt.

Do tekuté směsi postupně vmícháváme sypkou směs, vločky a nastrouhanou mrkev, dokud se vše nepromíchá.

Těstem plníme papírové košíčky cca do 2/3. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme péct cca 20 minut až půl hodiny.

Upečené buchtičky necháme vychladnout na mřížce a mezitím se vrhneme na krém.

Krém

Ke změklému máslu přidáme cukr a metličkou vyšleháme do světla. Poté zašleháme citronovou kůru, vanilku a rozmícháme i tvaroh.

Pokud chceme mít krém zelený, přidáme potravinářské barvivo.

Krém necháme vychladit v lednici, dokud nám neztuhne.

Následně přeneseme do zdobicího sáčku a tvoříme cupcakové „čepice“.

Nakonec ozdobíme vším, na co máme náladu. Pokud nejsou zrovna velikonoce, postačí snítka máty nebo čokoládové sypání. Pokud chceme mít zdravou variantu, výborné jsou opražené oříšky!

Dobrou jarní chuť přeje

Pekařinka

Velikonoční cupcakes

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *