Karotkové dortíky

Jarní vábení

Konečně vysvitlo sluníčko a navnadilo nás na přicházející jaro. Dokonce jsem na chvíli i zauvažovala, že si na balkon vysadím něco pěkného a zeleného, co budeme později moci sníst. Vzhledem ale k tomu, že se prozatím peru i s nezabitím kaktusu, nakonec jsem se rozhodla, že nastřádanou energii vložím opět do pečení. A tentokráte pořádně zjara!

Karotkové dortíky jsou pouze variací na anglický Carrot cake, který je známý po celém světě. V pod pokrývkou ze sněhobílého krému se skrývá několik vrstev měkoučkého oranžového korpusu. Někdo jej dělá s oříšky, někdo se jim vyhýbá. A stejně tak se můžete pustit i do diskuze o krému. V klasickém anglickém receptu je velmi obecně uveden „cream cheese“. V českých podmínkách jej spousta lidí nahrazuje pomazánkovým máslem, ale nedělejte to. Chuť pomazánkového másla je velice výrazná a většinou kyselá a je cítit škrobem. Jednou jsem českou variantu s pomazánkovým máslem zkoušela a nakonec jsem krém zachraňovala rozpuštěnou čokoládou. Výsledek se dal sníst, ale upřímně nic moc.

Karotkové dortíky připravené k servírování
Karotkové dortíky připravené k servírování

. . .

Moje oblíbené Carrot cakes

V mém receptu se tedy pomazánkovému máslu zcela vyhýbám, a protože dortíky vytvářím menší a nepotřebuji je potírat kolem dokola, nepřidávám ani šlehačku, která by na dortu měla správně být.

Krém na mrkvové dortíky je tedy tvořen plnotučným tvarohem s trochou másla, která krému dodá tu správnou jemnost a stabilitu.

Korpus určitě o oříšky neochuzuji a dopřávám mu plnou hrst nasekaných pekanových ořechů! Ty se báječně hodí ke šťavnatým karotkám. Navíc díky nim korpus drží hezký tvar.

. . .

Malé porce, velká chuť!

Dortíky jsou tvořeny velice jednoduše a práce s nimi není složitá. K upečení vám stačí jeden plech a k vykrojení obyčejná sklenička ve velikosti požadovaných dortíků.

Ke zdobení použijte nejlépe cukrářský sáček, aby dortíky vypadaly hezky i z profilu – dál už je zdobit nepotřebujete 😉

Myslím, že nejnáročnější v celém procesu je škrábání a strouhání mrkve! 🙂

Dortík plný krému
Dortík plný krému

Těsto na malé dortíky se nijak neliší od korpusu na dort velký, takže pokud by vám nevyhovovala práce na menších dezertech, klidně se pusťte do pečení s dortovou formou. Dort poté prořízněte, promažte krémem a ozdobte i boční strany. Pro nastavení krému a odlehčení použijte kelímek vyšlehané šlehačky.

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1/3 lžičky soli
  • 1 a 1/2 lžičky skořice
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 3 vajíčka
  • 3 hrnky oloupané a nastrouhané mrkve (asi 300 g)
  • 3/4 hrnku nasekaných pekanových ořechů

Krém

  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 100 g změklého másla
  • 2 lžíce cukru (může být i více, podle chuti)

Zdobení

  • hrst půlek pekanových ořechů
  • mrkvové hoblinky

Postup přípravy receptu

Troubu předehřejeme na 180 °C a velký plech vyložíme pečicím papírem.

Mouku prosejeme a smícháme s jedlou sodou, solí a skořicí.

Olej, cukr, vanilku a vajíčka jemně prošleháme, abychom vytvořili jemnou hmotu. Do ní postupně vmícháváme sypkou směs.

Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev a oříšky.

Těsto vylijeme na plát a pečeme cca 25 minut, dokud není těsto propečené.

Po vychladnutí vykrajujeme skleničkou kolečka.

Změklé máslo vyšleháme do pěny s cukrem a na nízké otáčky zašleháme i tvaroh. Krém necháme zatuhnout v lednici, aby nám při plnění nevytékal. Ideální dobou je hodina, kdy krém ztuhne, ale stále je lehce zpracovatelný.

Mrkvová kolečka plníme a přiklápíme druhou vrstvou korpusu. Navrch ozdobíme krémem, půlkou ořechu a mrkvovými hoblinkami.

Podáváme nejlépe s pravým anglickým čajem!

Dortíky k podávání
Dortíky k podávání

Dobrou chuť přeje vaše

Pekařinka

3 Replies to “Karotkové dortíky

  1. Milá Pekarinko, po sobotním obědě jsem otevřela tablet a hned mě upoutaly tvoje dorticky, ingredience mám doma tak už začnu péct abych to stihla k odpolednímu kafíčku. Děkuji za výborný tip.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *