Jarní vábení
Konečně vysvitlo sluníčko a navnadilo nás na přicházející jaro. Dokonce jsem na chvíli i zauvažovala, že si na balkon vysadím něco pěkného a zeleného, co budeme později moci sníst. Vzhledem ale k tomu, že se prozatím peru i s nezabitím kaktusu, nakonec jsem se rozhodla, že nastřádanou energii vložím opět do pečení. A tentokráte pořádně zjara!
Karotkové dortíky jsou pouze variací na anglický Carrot cake, který je známý po celém světě. V pod pokrývkou ze sněhobílého krému se skrývá několik vrstev měkoučkého oranžového korpusu. Někdo jej dělá s oříšky, někdo se jim vyhýbá. A stejně tak se můžete pustit i do diskuze o krému. V klasickém anglickém receptu je velmi obecně uveden „cream cheese“. V českých podmínkách jej spousta lidí nahrazuje pomazánkovým máslem, ale nedělejte to. Chuť pomazánkového másla je velice výrazná a většinou kyselá a je cítit škrobem. Jednou jsem českou variantu s pomazánkovým máslem zkoušela a nakonec jsem krém zachraňovala rozpuštěnou čokoládou. Výsledek se dal sníst, ale upřímně nic moc.
. . .
Moje oblíbené Carrot cakes
V mém receptu se tedy pomazánkovému máslu zcela vyhýbám, a protože dortíky vytvářím menší a nepotřebuji je potírat kolem dokola, nepřidávám ani šlehačku, která by na dortu měla správně být.
Krém na mrkvové dortíky je tedy tvořen plnotučným tvarohem s trochou másla, která krému dodá tu správnou jemnost a stabilitu.
Korpus určitě o oříšky neochuzuji a dopřávám mu plnou hrst nasekaných pekanových ořechů! Ty se báječně hodí ke šťavnatým karotkám. Navíc díky nim korpus drží hezký tvar.
. . .
Malé porce, velká chuť!
Dortíky jsou tvořeny velice jednoduše a práce s nimi není složitá. K upečení vám stačí jeden plech a k vykrojení obyčejná sklenička ve velikosti požadovaných dortíků.
Ke zdobení použijte nejlépe cukrářský sáček, aby dortíky vypadaly hezky i z profilu – dál už je zdobit nepotřebujete 😉
Myslím, že nejnáročnější v celém procesu je škrábání a strouhání mrkve! 🙂
Těsto na malé dortíky se nijak neliší od korpusu na dort velký, takže pokud by vám nevyhovovala práce na menších dezertech, klidně se pusťte do pečení s dortovou formou. Dort poté prořízněte, promažte krémem a ozdobte i boční strany. Pro nastavení krému a odlehčení použijte kelímek vyšlehané šlehačky.
. . .
Recept
Ingredience
Korpus
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/3 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky skořice
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek třtinového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 vajíčka
- 3 hrnky oloupané a nastrouhané mrkve (asi 300 g)
- 3/4 hrnku nasekaných pekanových ořechů
Krém
- 250 g plnotučného tvarohu
- 100 g změklého másla
- 2 lžíce cukru (může být i více, podle chuti)
Zdobení
- hrst půlek pekanových ořechů
- mrkvové hoblinky
Postup přípravy receptu
Troubu předehřejeme na 180 °C a velký plech vyložíme pečicím papírem.
Mouku prosejeme a smícháme s jedlou sodou, solí a skořicí.
Olej, cukr, vanilku a vajíčka jemně prošleháme, abychom vytvořili jemnou hmotu. Do ní postupně vmícháváme sypkou směs.
Nakonec vmícháme nastrouhanou mrkev a oříšky.
Těsto vylijeme na plát a pečeme cca 25 minut, dokud není těsto propečené.
Po vychladnutí vykrajujeme skleničkou kolečka.
Změklé máslo vyšleháme do pěny s cukrem a na nízké otáčky zašleháme i tvaroh. Krém necháme zatuhnout v lednici, aby nám při plnění nevytékal. Ideální dobou je hodina, kdy krém ztuhne, ale stále je lehce zpracovatelný.
Mrkvová kolečka plníme a přiklápíme druhou vrstvou korpusu. Navrch ozdobíme krémem, půlkou ořechu a mrkvovými hoblinkami.
Podáváme nejlépe s pravým anglickým čajem!
Dobrou chuť přeje vaše
Pekařinka
Milá Pekarinko, po sobotním obědě jsem otevřela tablet a hned mě upoutaly tvoje dorticky, ingredience mám doma tak už začnu péct abych to stihla k odpolednímu kafíčku. Děkuji za výborný tip.
Moc děkujeme, určitě vyzkoušejte, jsou skvělé! 🙂