Kompotová bábovka

Kompotová bábovka s mandarinkami

Vyjídání zásob

Jelikož nás stejně, tak jako zbytek republiky, postihla nemilá karanténa, a do obchodu se vydáváme jen zřídka, namísto plánovaného veselého jarního příspěvku jsem se rozhodla publikovat něco více aktuálního. Něco, co si doma upečeme a zároveň nemusíme běhat po všech čertech a shánět suroviny.

Hned na úvod musím říct, že se určitě nemusíte bát žádné chuťové „z nouze ctnosti“, protože bábovka je sama o sobě výborná a krásně měkoučká! Můžete si k ní samozřejmě připravit nějaký ten lahodný krém, ale pokud si nechcete plýtvat mléčné výrobky z lednice, její plátek si můžete vychutnat i bez zdobení kolem. Tak jako tak můžu zaručit, že se vám v krku určitě nezadrhne 😉

. . .

Co nám dal špajz?

Kompotová bábovka je výborná proto, že ji povětšinou uděláte z toho, co vám dal špajz. Kromě vajíček, která jsou většinou uskladněná v lednici, se bábovka skládá ze surovin, které vydrží bez potřeby chladu i několik měsíců.

Naše napěchovaná spíž (a troufám si říci, že stejně tak jako ta vaše) ukrývá spoustu plechovek s ovocem, které nám zbyly ještě od Vánoc. Já se většinou potýkám s mandarinkami, protože ty tvoří základní potravinové dárky od „Mikulášů“ a dalších svátečních návštěv. Do bábovky však můžete použít jakékoli ovoce z plechovky s dostatkem šťávy.

. . .

Základem je ovocná plechovka!

Jak už jsem zmínila, ačkoli je moje bábovka plná šťavnatých mandarinek, k jejímu vytvoření můžete použít kompotované jahody, broskve, třešně… a vůbec všechno, co má formu kompotu. Moje plechovka obsahovala 175 g ovoce a asi 130 g ovocné šťávy, z toho jsem ještě malinko odebrala pro dochucení ovocného tvarohu, takže bych počítala nějakých 120 g šťávy. Po převedení do tekutého měření jsem dospěla k jednomu decilitru. Recept je tedy sestaven celkem přesně, Pokud však budete mít plechovku jinou, kompot přidáte nebo uberete podle potřeby a hlavně podle hustoty těsta.

Kompotované mandarinky
Kompotované mandarinky

. . .

Jak vypadá těsto?

Těsto na bábovku je nádherné! I když možná jsem až moc opojená zářivě žlutými vajíčky od mé farmářské zásobitelky a její tlupy šťastných slepic 🙂 Pokud použijete vejce ze supermarketu, těsto rozhodně nebude mít tak zářivou barvu. Mandarinky ji však dozajista doženou 🙂 Čeho si na těstě však můžete rozhodně užít, je jeho perfektně nadýchaná konzistence. Hojný počet vajíček a svěží šťáva totiž udělají těsto nadýchané a bábovku vláčnou.

. . .

Karamelová vůně

Nepolekejte se. Kompotované ovoce a jeho použití v těstě může způsobit, že bábovka na povrchu trochu ztmavne a její krusta bude mít karamelový nádech. Určitě se toho nebojte a nechte bábovku zevnitř pořádně propéct. Hnědým povrchem určitě bábovce nezpůsobíte žádnou újmu.

Mandarinková bábovka
Žlutý mandarinkový střed v opečené krustě

. . .

Trocha radosti i pro děti

Těsta na bábovku je habaděj, takže pokud máte větší bábovkovou formu, určitě se nebojte zapojit ji do procesu. Já jsem zvolila trochu menší formu s tím, že jsem využila nadýchaného těsta a upekla pár „Brumíků“ pro naše nejmenší karanténíky 🙂 „Brumíci“ se dobře pečou a také je vyndáte z formiček bez větších komplikací. Dětem navíc měkká konzistence a svěží chuť plně vyhovuje. No a vy se nemusíte stresovat, že by dezert obsahoval něco patlavého, co nevyperete 😉

. . .

Tak tedy nasadit roušky a jde se na pečení!

Mandarinky
Kompotová bábovka s čerstvými mandarinkami

. . .

Recept

  • 1 plechovka mandarinek (175 g ovoce a 1 dcl šťávy)
  • 190 g polohrubé mouky
  • 190 g hladké mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • 4 vejce
  • 240 g krystalového cukru
  • 1 dcl oleje
  • 1 lžíce oleje a hrst strouhanky na vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Troubu vyhřejeme na 180 °C a formu na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Mandarinky společně se šťávou přelijeme do vysoké misky a tyčovým mixérem rozmixujeme na řídkou hmotu.

Mouky smícháme s kypřícím práškem, lžičkou skořice a trochou soli.

Celá vajíčka vyšleháme s krystalovým cukrem do nadýchané světle žluté hmoty.

Rozmixovaný kompot a olej vmícháme do vajíčkové hmoty a postupně přimícháváme i sypkou směs. Mouku zapracováváme opatrně, pracujeme se stěrkou a těsto při míchání dostatečně nadlehčujeme, aby si zachovalo svoji nadýchanou konzistenci.

Těsto vlijeme do bábovkové formy. Pokud nám přebývá, můžeme naplnit i klasické muffinové formičky nebo zmiňované „Brumíky“.

Bábovku pečeme do doby, než je její střed propečený a povrch nahnědlý (cca 40 minut, ale i více).

Vychutnáváme pouze s lidmi, se kterými jsme v karanténě, a rozhodně nenabízíme sousedům!

😀 😀 😀

Dobrou chuť přeje

Vaše Pekařinka

Kompotová bábovka s mandarinkami
Krásně vláčné těsto se šťavnatou chutí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *