Co je to kuchyně a jak se v ní pohybovat?

Kitchen Queen

Aspekty kuchyně v tradičním i moderním pojetí

Kuchyně. Místo, které je pro spoustu z nás rájem na zemi. Můžeme tu vařit, můžeme tu jíst, můžeme tu popíjet a můžeme se tu volně scházet (tedy přesněji řečeno mohli jsme dříve v době nenouzového stavu).
Pro mnoho z lidí je kuchyně fascinujícím a hlavně magickým místem, kde kdovíjakým záhadným způsobem vznikají lahodné pokrmy. Pokud po nás nikdo nechce, abychom hned po dožvýkání nastoupili do služby a drhli oblemcané talíře, může se zdát toto místo docela bezpečným.

Kuchyně: království žen…?

Spousta žen považuje kuchyni za svoje království a svoji oázu klidu, kterou jen zřídka kdy opouští. Na tomto místě si užívají vaření, pečení a s láskou zde hostí svoji rodinu a přátele. Taky v ní pracují, píší, čtou, šijí, pijí kávu, lakují si nehty, výtvarničí, přesazují květiny, plánují rodinnou dovolenou… popřípadě do ní pěkně hračku po hračce stěhují i nedaleký dětský pokojíček. (Pak někde mezi rozjedeným kouskem chleba a partou plyšáků usínají s hlavou na stole, ale o tom až jindy…)

Naopak z pohledu jiných žen je kuchyně rozlehlá plantáž, na které musí otročit od rána do večera v přímém úměru s velikostí rodiny a nenasytností jednotlivých členů.

Zvláštní je, že mezi těmito dvěma typy žen je ještě jedna zvláštní skupina, která vaření a pečení miluje. Se zájmem studuje nové recepty, prohlíží si obrázky, sleduje výukové tutoriály, ale když přijde na věc, k večeři rodině přistane na talíři chleba s máslem. Pokud se ze žen stanou matky, vždycky si ve svém čase najdou alespoň skulinku, aby ze zmiňovaného chleba vykrojily neodolatelně roztomilé sluníčko, pejska, kočičku nebo bagr. Nesuďte je.

Stejně tak jako v dobách historických však nemusí platit pravidlo žena = kuchyně. Pokud je náš smysl života trochu výš než patlat se ve změti konzistenčně nerovnoměrných surovin, s klidným svědomím můžeme přenechat práci někomu, kdo se na ni dobrovolně třese, a ušetřit tak nervy sobě i ostatním. Pizza dovezená kurýrem nemusí být o nic méně čerstvá a křupavá než ta z domácího plechu a večeře v restauraci taky nikomu neuškodí 😉

. . .

Lovci v kuchyni. Proč?

Mnozí muži si během celého svého života nevšimnou, že v bytě něco jako kuchyni máte. Zvláště, pokud jim plný talíř a pivo přistává přímo do obýváku k televizi. Iniciativnější samci jsou schopni pudově přijít k lednici a k zásuvce s otvírákem, ti pevnější v kramflecích o doplnění nedostatků požádají způsobem sobě vlastním.

No a nejlepší muži a partneři si občas nasadí brnění a do kuchyně vyrazí na vlastní pěst ukuchtit nějakou tu pořádnou chlapskou nádheru, která nás ženy naprosto uzemní. Pokud takového chlapa doma máte, buďte rády, i když vás to třeba stojí další spoustu času stráveného uklízením zpřeházených talířů a upatlaných kořenek!

Samozřejmě, že u mužů se najdou výjimky, které uvaří a uklidí, popřípadě občas umyjí kuchyni i po ostatních. Z hlediska žen jsou to však jehly v kupce sena. Pokud se najdou, už se nepouští!

. . .

Výprava do kuchyně

Pro ty z vás, kteří jste se rozhodli odhodit strach z neznámého a pustit se na výpravnou misi za účelem sebezdokonalení v kulinářském umění, tu mám pár rad ze svých vlastních zkušeností, chyb a protrpěných hodin.

Já sama k této „nové situaci“ nemůžu sdílet žádné pocity, protože jsem se v kuchyni pohybovala už od malička. Tím pádem se stávalo její prozkoumávání a oťukávání poměrně plynulým a přirozeným procesem. Stejně i na její nástrahy jsem byla upozorňována téměř soustavně od rodičů a jiných kuchyňských mistrů.

Nicméně toto je můj stručný (věřte, že opravdu stručný) návod na to, jak neublížit sobě ani ostatním, v tom lepším případě s příjemným bonusem něčeho dobrého.

. . .

Jak nepřijít k újmě?

  1. Než začnete vařit nebo péct, vždy se ujistěte, že jede plyn, elektřina, voda… a další zdroje nezbytné k práci v kuchyni. Dávat těsto na bábovku do trouby bez proudu vždycky není úplně efektní.
  2. Stejně tak si před vařením a pečením zkontrolujte, zda máte k dispozici všechno potřebné vybavení. Rozbít osm vajec a následně zjistit, že nemáte mixér na vyšlehání bílků je trochu frustrující situace.
  3. Zkontrolujte, zda máte připravené všechny suroviny, popřípadě jejich alternativy. Improvizace v kuchyni ano, ale až po nabytí základních zkušeností.
  4. Před vařením/pečením si recept pročtěte až do konce. Spousta receptů umí na konci nepříjemně překvapit instrukcí ve stylu: „počkejte do druhého dne a až pak konzumujte“.
  5. Vybírejte recepty, které nabízejí přesný návod a nevyžadují velké zkušenosti. Instrukce, která vám říká, že „těsto by mělo mít konzistenci kvásku v průběhu třetí hodiny po vytažení z lednice“, není pro spoustu lidí všeříkající.
  6. Při vaření či pečení se stává spousta předmětů horkými. Mějte tudíž po ruce ochranné rukavice, utěrky a podložky pod hrnce a pekáče. Ti kreativnější si mohou 90 % kuchyně oblepit cedulkami „Caution: Content Hot!“
  7. Zejména před rozehříváním trouby se ujistěte, že v ní nic není. Následky většinou bývají těžko zachranitelné.
  8. Před vařením či pečením tedy vždy mějte k dispozici kalciovou mast a pár náplastí, popřípadě obvazů. Desinfekce je samozřejmostí.
  9. Pamatujte, že všechno, co „si roztáhnete, zase pěkně uklidíte“, a je lepší uklízet průběžně, než odlupovat těsto z misky po týdnu.
  10. A na závěr: pokud se vám něco nepovede, nelámejte hůl nad receptem, většinou bývá chyba někde jinde…
Hrnečku, dost!

. . .

Recepty pro začátečníky

Ti z vás, kteří se statečně odhodlali začít s pečením, Pekařinka disponuje několika recepty, které jsou vždy označené štítkem „Jednoduché„. A myslím, že všechny se tohoto pravidla i drží. Nejen tím, že obsahují instrukce typu „nezapomeňte vymazat a vysypat formu“. V rámci plánů do budoucna se již zahrnují i super jednoduché recepty, které přímo popisují, čím a jak se taková forma vysypává, jak dlouho celý proces trvá… popřípadě, co to vůbec forma je a jak vypadá.

Nezbývá než tedy přestat vás zahrnovat informacemi a nechat prostor ke kulinářskému zazáření! 😉

Hodně štěstí, pevných nervů a tolerantních strávníků kolem sebe přeje

Vaše Pekařinka

P. S. Nezapomeňte, že Messenger Pekařinky je pro vás stále k dispozici! 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *