Mandlové sušenky bez mouky

Únorová očista

Zima nás pořád ještě trápí svým vleklým tempem, ale i tak věřím, že spousta z nás má chuť na něco odlehčeného. Já sice zatím neplánuju ochudit svůj život o něco sladkého, ale nějaký ten bezmoučný dezert se hodí vždy!

Mandlové sušenky jsou sestavené tak, aby ve svém složení neobsahovaly žádnou mouku a zároveň, aby splňovaly všechny podmínky paleo diety, která je v únorovém čase velice oblíbená 🙂

Navíc jsou sušenky, tak jako většina paleo dezertů, velice jednoduché na přípravu. Potřebujete k nim pouze 5 surovin, jednu misku a cca 30 minut vašeho drahocenného času 🙂

. . .

A co s cukrem??

Ačkoli je v paleo dietě cukr samozřejmě zakázaný, jednu z výjimek tvoří cukr kokosový, který se (pro mě nějakým záhadným způsobem) vyrábí z mízy květů kokosových palem. Takže se v podstatě jedná o ryze přírodní dobrůtku, na které si lidé rádi smlsnuli již v dávném čase před naším letopočtem 😉

Pokud samozřejmě paleo nedržíte, s klidným svědomím můžete sušenky osladit běžným cukrem třtinovým. Bílý cukr bych ale použila až v tom nejkrajnějším případě 🙂

Sušenky akorát do ruky
Sušenková svačinka

. . .

Mandlové máslo

Co však určitě nemůžete nahradit, je mandlové máslo, které tvoří základ sušenek. Vybrat si může jakékoli, které máte rádi. Já tradičně nedám dopustit na můj oblíbený Meridian, který má velmi příjemnou strukturu. Máslo si ale můžete vybrat podle vlastních priorit především podle toho, jestli chcete sušenky jemné anebo s křupavými kousky nahrubo namletých oříšků 🙂

Podle velikosti máslové skleničky se zároveň orientuje i měření dalších ingrediencí, takže recept si můžete přizpůsobit podle vlastních možností i chuti 😉

Sušenky na talíři

. . .

Recept

Ingredience

  • 1 sklenička mandlového másla
  • 2/3 skleničky kokosového cukru (pro nepaleo třtinový)
  • 1 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky přírodního vanilkového extraktu
  • 2 lžíce kokosového cukru na obalení

Postup přípravy receptu

Troubu předehřejeme na 175 °C.

V misce prošleháme mandlové máslo s cukrem, a jakmile je hmota jemná, přidáme i vajíčko.

Pokud se na povrchu skleničky s máslem vytvoří olejová vrstva, určitě ji přidáváme do těsta také, ale o to víc prošleháme, aby se oddělený olej spojil zpět s kousky ořechů!

Chvíli šleháme a nakonec vmícháme i sodu a vanilkový extrakt.

Plech vyložíme pečícím papírem.

Do menší misky nasypeme zbytek cukru.

Z těsta tvoříme lžičkou kuličky cca ve velikosti vlašského ořechu, které postupně dáváme do misky s cukrem a následně rukama vytvoříme kuličku. Tu přeneseme na plech a vidličkou mírně smáčkneme, aby vytvořila malý bochánek.

Sušenky z plechu
Sušenky přímo z plechu

Plech se sušenkami pečeme cca 11 minut, dokud nebudou sušenky zespoda trochu nahnědlé a na povrchu hezky zlatavé.

Ihned sundáme z plechu a necháme přirozeně vychladit.

V uzavřené nádobě nám sušenky vydrží i několik týdnů. Pokud samozřejmě vydrží 😉

Dobrou chuť přeje vaše

Pekařinka

Sušenky s mandlemi
Sušenky v krabičce

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *