Domácí Cini Minis

Hřejivá vůně opojné skořice

Nevím, jak vy, ale já v tomto sychravém zimním období prostě nedám dopustit na skořici. Její příjemně hnědá barva lahodí oku a svým teplým odstínem prohřívá pokrmy stejně tak, jako její aromatická chuť. Není divu, že skořice tvoří základ většiny vánočních jídel, hřejivých svařáků i pečených čajů. Spousta lidí se nad vůní skořice rozplyne s milou vzpomínkou na velký talíř krupičné kaše přímo od maminky!

Já sama si v kavárnách (pokud je to možné) dopřávám poctivou vrstvu skořicového prášku na ušlehanou mléčnou pěnu… a neváhám toto rozmazlování praktikovat i v domácích podmínkách 🙂 Ve sladkých receptech skořici vměstnávám všude tam, kde se dá, a do našeho rodinného menu často zařazuji i slaná orientální jídla, ve kterých je skořice také obsažena. Z mých nejoblíbenějších receptů musím zmínit božskou Chicken Tikka masala podle receptu mojí kamarádky, po které se můžeme všichni utlouct!

Mezi mé nejoblíbenější sladké recepty patří skořicové motanečky, o které jsem se s vámi dělila minulý podzim. Rodina samozřejmě nedá dopustit ani na klasický jablečný štrůdl a můj synek vyžaduje ovesnou kaši plnou másla a voňavé skořice skoro každý den 🙂

. . .

Sdílená radost

Nevím, jestli je láska k chutím záležitostí genů, ale mým úplně největším parťákem v uctívání skořice je moje ségra, která je úplně stejná skořicomilka, jako já. Dá se říct, že, kromě rýžového nákypu není jídla se skořicí, které by nezblajzla 😉
Proto, když jsem ji v rámci dalšího tandemového pečení pozvala, nebylo pochyb, jaký recept s sebou přinese 😉

Skořicové Cini Minis jsme s láskou chroupaly už jako děti. A i když vám ještě pořád teče mlíko po bradě a v prstíkách sotva udržíte lžičku, krabice lupínků rozdělená napůl je prostě pořád málo! Co tedy naplánovat jiného, než že si aktivně připomenout všechna ta léta a konečně si zajistit křupinek tolik, kolik je opravdu potřeba! Navíc, když se v kuchyni pohybují dva lidé, perfektně spolu fungující, stává se pracovní pult tou nejlepší továrničkou na výrobu vlastních snídaňových cereálií.

Moje báječná ségra
Moje báječná ségra 😉

Kromě výborných skořicových křupinek máte totiž ještě stejně sladký pocit, že nemusíte kupovat a následně vyhazovat papírové krabice a plastové obaly, protože sušenky si ihned po vychladnutí schováte v jakékoli uzavíratelné nádobě. Odtud jen odebíráte a sypete do mléka nebo do jogurtu k snídani.

V tom horším případě je kradete po hrstech a chroupete uprostřed noci u Netflixu...

. . .

Spousta cereálií. Které si vybrat?

Protože jsme se ségrou už (alespoň oficiálně věkově) dospělé, kromě sladké chuti a barevných obrázků na krabici nás zajímá taky to, co cereálie vyjma zjevné skořice obsahují. V internetových kuchařkách se můžete dočíst o Cini Minis ve variantě v müsli, ve vegan stylu nebo nepečené raw. My jsme se však rozhodly držet základního konceptu klasických hladkých pečených čtverečků s poctivou dávkou skořicového cukru.

Jednou je prostě snídaně zdravá, jindy si zase trošku zahřešíte, svět se nikomu nezboří 😉

Jedinou vychytávkou – a to i ve smyslu chuťového zlepšení – je nahrazení bílé hladké mouky špaldovou moukou. Toho se určitě držte! Celozrnná špaldová mouka má jemnou oříškovou chuť, která se ke skořici skvěle hodí, a vy máte aspoň trochu lepší pocit ze svého mlsání!

Uskladněné sušenky
Uskladněné sušenky

. . .

Něco pro fajnšmekry

Pokud máte rádi kořeněná jídla trochu pálivější a nebojíte se menších experimentů, jen tak na ochutnávku bych doporučila Cini Minis s trochou mletého chilli, které zamícháte do obalovací směsi. Skořicové čtverečky tak nabudou úplně jiných chuťových rozměrů!!

. . .

Takže už jen zbývá nasadit si zástěru… a kromě ingrediencí na lupínky vybavit lednici také litrem selského mléka nebo poctivým řeckým jogurtem. A jde se na to! 🙂

Talíř plný křupání
Skořicové Cini Minis

. . .

Recept

Ingredience

Skořicové čtverečky (na cca 3 plechy)

  • 400 g celozrnné špaldové mouky
  • 100 g hladké pšeničné mouky
  • 2 lžičky mleté skořice
  • trocha soli
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 10 lžic kokosového oleje
  • 100 g třtinového cukru
  • 6 lžic plnotučného mléka
  • 2 vajíčka

Skořicové sypání

  • 4 lžíce mletého cukru
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice (může být i více)

Postup přípravy receptu

Postup na pečení lupínků jde poměrně rychlý, takže si můžete připravit troubu na 165 °C.

Oba druhy mouky promícháme s kypřícím práškem a skořicí.

Kokosový olej zahřejeme v kastrůlku na mírném plameni, aby se rozpustil do čiré tekutiny. Odstavíme ze sporáku a přimícháme cukr, mléko a vajíčka.

Obě směsi smícháme nejlépe v kuchyňském robotu (směs je docela tuhá) anebo na těstě zapracujeme rukama, dokud není hmota hezky hladká.

Těsto rozdělíme na třetiny a na pomoučené podložce každou část rozválíme na plát tenoučký tak, jak budeme schopní (nejlépe kolem 2 mm).

Plech vyložíme pečicím papírem a plát těsta na něj přeneseme. Rádýlkem, nožem nebo kartou těsto rozdělíme na co nejpravidelnější čtverečky. Takto připravené lupínky pečeme ve vyhřáté troubě na 165 °C cca 10 minut, dokud nebudou zlatavé.

Příprava čtverečků z těsta
Příprava čtverečků
Upečené čtverečky
Upečené čtverečky
Obalené čtverečky v misce
Spousta cukru a skořice

V době mezi pečením si připravíme směs, ve které budeme lupínky obalovat.

Mletý cukr prosejeme přes síto do velké misky, smícháme s cukrem třtinovým a skořicí.

Čtverečky po vytažení z trouby ihned nasypeme do misky se sypkou směsí a pořádně promícháme. Kuchyňskou obracečkou nebo jakoukoli dírkovanou naběračkou skládáme na plochý talíř, kde necháme vychladnout. Ve zbytku cukru obalujeme další upečené lupínky.

Po úplném vychladnutí čtverečky nasypeme do uzavíratelné nádoby a křoupeme kdykoli a s čímkoli máme rádi!

Ukázka servírování
Perfektní snídaně

Krásné mlsání přejí

dvě Skořicomilky!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *