Kávový cheesecake

Kávový cheesecake

Milovníci kávy

Ano, jsem milovnice kávy a nestydím se to veřejně přiznat. Šálek lahodného nápoje si dopřávám i několikrát denně. S mlékem i bez mléka – většinou podle nálady 🙂 A jelikož jsem také nefalšovaný skořicomil, nebráním se ani kapučínu s pořádnou vrstvou skořicového prášku. Není tedy divu, že většina mých drahých návštěv chrastí už před dveřmi sáčkem s čerstvě praženou kávou. Dnes vám tedy představím jeden ze svých nejoblíbenějších dezertů Kávový cheesecake!

. . .

Pečený cheesecake

Hned na začátek je nutno zdůraznit, že náš Kávový cheesecake je pečený. Nerada klasifikuji, zda mám tento druh cheesecaků chuťově raději, rozhodně je však raději připravuji. Nemusím se totiž stresovat, jak dlouho bude jejich obsah tuhnout nebo že nedejbože neztuhne vůbec! Zároveň je můžu udělat i méně tučné, protože k jejich spojení není potřeba užívat mléčných tuků nebo želatiny. Místo nich stačí použít pár žloutků, které se postarají o krémovou a hlavně stabilní konzistenci. Některé recepty uvádějí i celá vejce, bílek však náplň trochu vysuší, takže je nerada používám.

Pečený kávový cheesecake

. . .

Chuť kávy

Nemusím určitě zdůrazňovat, že káva je v cheesecaku nepostradatelná! 🙂 Co se týče mě, tak budu samozřejmě lobovat za pořádný kávový šot v podobě espressa. Pokud jste však fandové klasické rozpustné kávy, určitě není problém ji do dezertu zahrnout. Chuť náplně jí určitě nepokazíte!

Naopak do korpusu kávová zrna již zahrnovat nemusíte. Rozhodně si však dejte záležet na poctivých kakaových sušenkách. Já nejraději používám čistou chuť bez přidaných oříšků. Na Kávový cheesecake jsem tudíž použila sušenky Derby. Určitě však můžete vyzkoušet i jiné (třeba i celozrnné nebo bezlepkové) varianty.

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 220 g kakaových sušenek (např. Derby)
  • 70 g rozpuštěného másla

Náplň

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 3 lžíce třtinového cukru (popř. více)
  • 50 ml espressa (popř. 50 ml horké vody a 2 – 3 lžičky rozpustné kávy)
  • 3 žloutky
  • 1 a 1/2 lžičky škrobu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce másla na vymazání formy
  • 1 lžíce tmavého sirupu na dozdobení (např datlový nebo javorový)
  • pár kávových zrnek

Postup přípravy

Korpus

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Cheesecakovou formu vyložíme pečicím papírem a ze stran vymažme trochou másla.

Sušenky rozdrtíme na prášek a smícháme s rozpuštěným máslem. Poté je rozprostřeme do dortové formy (podle velikosti formy můžeme roztáhnout i do vyvýšených okrajů). Polévkovou lžící utlačíme.

Sušenkový základ necháme zapéct v troubě cca 8 minut.

Mezitím se vrhneme na krém.

Krém

Tvaroh smícháme v misce s cukrem.

Espresso (nebo rozpustnou kávu) necháme vychladit alespoň do pokojové teploty. Následně do ní vmícháme škrob a přidáme k tvarohu. Případně můžeme ještě přisladit.

Nakonec vmícháme žloutky a vanilkový extrakt.

Náplň pravidelně rozprostřeme na korpus a vložíme opět do trouby, kde necháme péct cca 45 minut, dokud není náplň propečená.

Po upečení necháme cheesecake vychladit do pokojové teploty a následně uložíme do lednice. Nejlépe je nechat jej uležet do druhého dne.

Před podáváním můžeme ozdobit tmavým sirupem a kávovými zrny.

Podáváme samozřejmě s kávou! 🙂

Dobrou chuť přeje

Pekařinka

Cheesecake s kávovými zrny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *