Mechový dort

Mechový špenátový dort

Moderní a světový

Hit mechového dortu ovládá časopisy i internet. Jak by také ne? Tato vymazlená a přitom jednoduchá pochoutka je pastvou jak pro oko, tak i pro chuťové buňky. Jeho nadýchaná struktura a svěží chuť se hodí pro jakýkoliv typ oslavy i rodinného posezení. A to bych nebyla já, kdybych se s vámi nepodělila o svoji nejoblíbenější verzi této laskominy. Takže se nalaďte do té pravé jarní nálady a vychutnejte náš Mechový dort!

. . .

Mechový každým coulem

Mechový dort nenese svůj název jen tak pro srandu králíkům. Když totiž svůj zrak úplně nezaostříte, máte pocit, že vám na talíři přistál opravdový kus výtrusné rostliny. Pokud v sobě navíc máte dostatečnou dávku kreativity a zručnosti, můžete si i vy sami s dortem vyhrát tak že své návštěvníky zcela zmatete. Já ráda používám cukrářské kamínky, které vypadají, jako byste je opravdu přinesli ze dvorku. A s použitím dobré marcipánové hmoty vymodelujete pár věrohodných baculatých hříbků spokojeně zasazených v mechovém porostu.

Mechový dort

. . .

Krtkův dort se špenátem

Nadpis tohoto odstavce zní hrozivě. Uznávám. Mechový dort má však svá podstatná specifika, bez kterých jej prostě nevytvoříte. Tím prvním je nutnost do těsta použít špenát. Některé pekařinky nedají dopustit na čerstvý, jiným stačí mražený. Já patřím do druhé kategorie. Pokud totiž koupíte kvalitní mražený špenát, nemůžete nic zkazit. Samozřejmě, že nebudete kupovat hrůzostrašnou mletou drť, která se používá k týrání nebohých žáků ve školních jídelnách. K výrobě dortíku je nejlepší špenát, který má celé nebo jemně nasekané listy!

Čerstvý špenát můžete také použít, jen je nutné ho před zapracováním dostatečně spařit a rozsekat, aby v dortíku nepřekážely stonky. Takže konzistencí stejně bude připomínat ten mražený. Zkoušela jsem i variantu těsta s nespařeným špenátem, ale spokojená jsem nebyla, protože čerstvé stonky a listy trochu kazí sladký dojem dortu. Tento způsob přípravy však můžete zkusit v těstě naslano!

No a Krtkův dort jsem zmiňovala z podstatného důvodu. Tento druh dezertu je totiž průkopníkem tzv. drolení, které se stará o naturální zjev dortu. V praxi to znamená, že upečete zcela klasický korpus, který po zchladnutí rozkrojíte (popř. vydlabete) a jeho svrchní část rozdrobíte na malé hrudky připomínající zeminu či v našem případě mech.

Špenátový mech a jahody

. . .

Lehký krém

Aby si Mechový dort zachoval svůj nadlehčený ráz, určitě si dejte záležet i na krému lehkém jako obláček. Zapomeňte na máslo, pudink či marmeládu! Svěží špenátová chuť nepotřebuje žádné zvláštní vylepšováky. Pro její podtržení stačí připravit krém ze smetany ke šlehání a čerstvého mascarpone. K jeho dochucení stačí použít dvě lžíce cukru a já přidávám i oblíbený vanilkový extrakt, který chuť ještě více zjemní.

. . .

Recept

Recept uvádím na klasickou dortovou formu. Můžete jej však připravit i na menší plech s jednou vrstvou krému, která je na přípravu ještě jednodušší!

Tip na pečení: dort určitě nepečte při teplotě vyšší než 160 °C, jeho okraje by totiž mohly zhnědnout. Raději si dejte na čas (cca hodinu a půl) a korpus nechejte pozvolna propéct.

Ingredience

Korpus

  • 1 balíček mraženého špenátu (cca 400 g)
  • 3 vajíčka
  • 3/4 hrnku krystalového cukru (dávám i méně)
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 2 hrnky hladké mouky
  • trocha soli
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • šťáva z 1/2 citronu

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ovoce, kytky nebo modelované figurky na zdobení

Postup přípravy

Korpus

Troubu předehřejeme na 160 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a okraje vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

Špenát necháme rozmrazit a rozmixujeme na malé kousky.

Vejce vyšleháme s cukrem do bílé pěny. Poté zašleháme olej a následně přidáme i nasekaný špenát.

Mouku promícháme se solí a jedlou sodou a postupně vmícháváme do těsta, dokud nebude jeho struktura hladká a vláčná.

Těsto vlijeme do formy a vložíme do trouby, kde při 160 °C pečeme hodinu až hodinu a půl, dokud nebude střed propečený.

Pokud nám okraje i přesto trochu zhnědnou, nemusíme se bát, po vychlazení je můžeme odřezat.

Krém

Než dort vychladne, můžeme se pustit do přípravy krému, která je velmi jednoduchá.

Všechny ingredience kromě vanilky vložíme do velké mísy a na nižší otáčky šleháme, dokud nebude konzistence hustá. Ke konci přidáme i vanilkový extrakt a hotový krém vložíme na chvíli do lednice.

Zdobení

Dort můžeme prořezat a nazdobit jakkoli, jak je nám to příjemné. Já nejraději tvořím dva silné pruhy krému.

Pokud je dort po stranách trochu hnědý, můžeme jej právě nyní oříznout k obrazu svému, ale většinu stejně zakryjeme šlehačkou a sypáním, takže se nemusíme příliš stresovat 🙂

Horní část dortu seřízneme tak, aby jeho povrch byl úplně rovný a zároveň abychom měli dostatek korpusu ke drolení. Rovný korpus následně prořízneme ještě jednou, abychom mohli dortík veprostřed promazat. Vzniknou nám tedy dvě rovné vrstvy korpusu a třetí horní vrstva ke drolení.

Na spodní vrstvu korpusu naneseme cca 1/3 krému (možná i o něco více) a přiklopíme druhou vrstvou, kterou potřeme druhou třetinou krému.

Zbytek krému rozprostřeme na boky dortu, aby byl celý pokrytý.

Nyní přichází „drolící“ fáze, kdy rozdrobenou horní vrstvu rovnoměrně naneseme na krémovou vrstvu dortu a mírně upěchujeme, aby se korpus dostatečně přilepil.

Dort necháme uležet v lednici. Opět doporučuji minimálně pár hodin, nejlépe do druhého dne, aby se vrstvy příjemně propojily. Finální zdobení je dobré aplikovat až před servírováním, aby ovoce nepustilo příliš mnoho šťávy a dort vypadal jako ze škatulky… anebo ještě lépe – z lesní mýtinky!

Mechový dort

Dobrou mechovou chuť přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *