Frangipane tart s višněmi

Frangipane tart s višněmi

Koláč s frangipánem

Na recept frangipánového koláče (Frangipane tart) jsem přišla již dříve v rámci listování v kuchařce světových dezertů. Tenkrát se mi název zdál příliš odborný, tak jsem se do jeho přípravy bezhlavě nepouštěla. Minulý týden na mě tento koláč vykoukl na webu mé oblíbené americké foodblogerky… a tak jsem se konečně k jeho přípravě odhodlala. Ničeho nelituji a koláč urychleně zařazuji do našich oblíbených domácích dezertů a nevynechávám samozřejmě ani Pekařinku! Takže… Mesdames et messieurs, je vous présente Frangipane tart!

. . .

Mandlový frangipán

Pokud se ohlížíte po dezertech s nádechem luxusu, pečivo s frangipánem je pro vás tou pravou volbou. Jedná se totiž o náplň tvořenou převážně mandlemi a máslem. Samozřejmě, že je potřeba i trocha oslazení v podobě cukru nebo medu a pro lepší zpevnění náplně je dobré použít i vajíčko. Frangipán může zastupovat náplň jen sám o sobě nebo jej můžeme zkombinovat se svěžím ovocem jako jsou právě višně, švestky nebo meruňky.

. . .

Frangipane tart s višněmi
Višňový koláč z křehkého těsta

Sladká historie

První zmínky o frangipánu pocházejí z Francie z počátku 13. století. Tenkráte se však jednalo o samostatnou pochoutku. Jako náplň francouzské kuchařky zmiňují frangipán (franchipane) ve století sedmnáctém. Kromě francouzské kuchyně je mandlová náplň používaná také v receptch italských. Podle některých zdrojů je právě frangipán pojmenován podle italského šlechtice. Jiné legendy název pochoutky odvozují vonné rostliny a esencí získaných z ní.

. . .

Třívrstvý dezert

Koláč s frangipánem je navzdory svému honosnému názvu velice jednoduchý dezert, který udělá hodně parády. Jeho základem je křehké koláčové těsto, na které navrstvíme zmiňovaný frangipán, zapečeme a finálně dotáhneme svěžím ovocem. V našem případě višněmi. A protože ještě zdaleka nenastala ovocná sezóna, je ten pravý čas vytáhnout ze spíží poslední zásoby sladkých domácích kompotů!

Na korpus můžete použít klasickou bílou mouku, anebo namíchat směs bílé a celozrnné. Koláč bude mít oříškový nádech. Mandle použijte na jemno drcené nebo přímo mleté, podle toho, jak hladkou chcete náplň mít. Rozhodně však zapomeňte na rostlinné nebo jiné ztužené tuky! Do těsta i náplně patří poctivé máslo. O tom nebudeme diskutovat.

Višně můžeme použít čerstvé i kompotové. Já mám paradoxně v tomto koláči raději ty zavařené. Vždy je však používám vypeckované a napůlené, abychom se při konzumaci nemuseli obtěžovat s peckami.

Frangipane tart s přelivem

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 200 g hladké mouky
  • trocha soli
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 1 vejce

Frangipán

  • 140 g drcených nebo mletých mandlí
  • 80 g cukru
  • 140 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 1 lžička mandlového aroma

Zdobení

  • 500 g kompotovaných višní, půlených a vypeckovaných
  • 3 lžíce višňovky nebo jiného likéru
  • mírně slazený crème fraîche nebo zakysaná smetana k podávání

Postup přípravy

Korpus

Mouku smícháme se solí a cukrem ve velké míse. Přidáme máslo a vejce a vypracujeme hladké těsto, které uschováme do lednice minimálně na půl hodiny. Pokud nechceme koláč péct hned, v chladu těsto vydrží i více než dva dny.

Troubu rozehřejeme na 170 °C.

Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem, strany vymažeme trochou másla.

Těsto rozválíme na tenký plát a poté upěchujeme ve formě, aby těsto sahalo i do okrajů. Mírně propícháme vidličkou, aby při pečení nevyběhlo.

Pokud vlastníme pečicí fazole, určitě je neváháme při pečení použít.

Korpus necháme zapéct cca 20 minut, dokud povrch nezrůžoví.

Frangipán

Mandle smícháme s cukrem, přilijeme rozpuštěné máslo, vejce i žloutek a mandlový extrakt. Mícháme, dokud se ingredience nepropojí. Můžeme na chvíli uložit do lednice.

Mandlový frangipán naneseme na korpus. Opět vložíme do trouby a pečeme dalších 30 minut.

Zdobení

Višně promícháme s likérem, navrstvíme na upečený koláč a necháme ještě 5 – 10 minut zapéct.

Poté koláč vytáhneme z trouby, vychladíme do pokojové teploty a podáváme s crème fraîche nebo se smetanou. V letních měsících je výborný i kopeček zmrzliny 🙂

Bon appétit přeje

Pekařinka

Frangipane tart s cherry
Domácí višňovka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *