Svatomartinské ořechové rohlíčky

Svatomartinské ořechové rohlíčky

Svatý Martin je tu!

Ke svátku svatého Martina patří každoroční očekávání prvních sněhových vloček. Ty však v posledních letech málo kdy přicházejí. Co nám náš Martínek ale spolehlivě přináší, jsou sladké svatomartinské rohlíčky, na které se těšíme snad víc než na sníh!

Kouzlo svatomartinských rohlíčků je v tom, že tak jako vánoční cukroví, jsou každý rok úplně stejné a stejně dobré. Společně s vypečenou husou a skleničkou svatomartinského vína vytváří tu pravou nádheru sváteční tabule.

A i když za oknem třeba zrovna nechumelí, čerstvé rohlíčky lehce zasněžené sladkým cukrem nás dozajista naladí na ten správný pohodový tón.

Svatomartinský odpolední stůl
Svatomartinský odpolední stůl

Kynout či nekynout?

Obecně se svatomartinské rohlíčky dělí na kynuté a nekynuté. Já osobně dávám přednost nekynutým, a to z několika důvodů. Nekynuté rohlíčky totiž:

  1. Nepotřebují k přípravě přesný čas na kynutí, tudíž jsou časově daleko flexibilnější. Můžete si těsto buď předpřipravit dopředu nebo naopak rohlíčky upéct ihned.
  2. Jsou menší, protože při nakynutí neznásobí svůj tvar, takže se lépe vejdou do pusy 🙂
  3. S těstem se lépe pracuje, protože při přípravě tolik nepruží.
  4. Doba jejich trvanlivosti je delší, protože křehké těsto vydrží daleko více než kynuté.
  5. Nemusíte je potírat vajíčkem, pokud vajíčka ze svého jídelníčku vyřazujete. A náplň také můžete spojit obměnou v podobě smetany a lžičky medu.
  6. Pečení je rychlé, protože rohlíčky už na plechu nekynou no a také spotřebují daleko méně prostoru, protože se již tak moc nenafouknou – tudíž máme o plech míň, hurá! 🙂
Vlašské ořechy ze zahrádky
Miska domácích ořechů

Sladký oříšek

I když jsem občas zkusila kynutou variantu rohlíčků, o čem však nemůže být spor, to je jistojistě náplň, kterou musí rohlíčky disponovat, Ohledně těch svatomartinských bývám poměrně striktní, takže dodržuji tu pravou… ořechovou. Už jen protože oříšky k podzimu prostě patří. Navíc ve mě vzbuzují pomalé očekávání Vánoc. Nebo alespoň pečící přípravy na ně 😉

Vlašský ořech paří mezi jednu z nejzdravějších potravin. Známý je především pro své antioxidační účinky. Navíc je bohatý na bílkoviny a samozřejmě na nenasycené tuky a vitamíny – zejména vitamín B.

Pro svou tradiční českou chuť jsou vlašské ořechy využívány hlavně ve sladké kuchyni – zejména o Vánocích. Výborné jsou však i v kombinaci s čerstvým sýrem nebo zapečené v ořechovém chlebu.

Těsto na Svatomartinské rohlíčky a sklenice domácí marmelády

Náhradní řešení

Pokud máte však na vlašské ořechy alergii, do rohlíčků můžete směle použít i drcené mandle nebo třeba lískové ořechy. V případě mandlí však do náplně dávám trošku skořice, aby byla jejich chuť výraznější. Samy o sobě jsou mandle totiž hodně jemné a mohly ve sladkém máslovém těstě zaniknout.
Pokud patříte k těm, kteří se oříškům musí vyhýbat úplně, těsto na rohlíčky je koncipováno tak, že udrží třeba i náplň z povidel nebo jiné z tužší marmelády. vyzkoušet je také můžete i s čokoládovou pomazánkou, kterou mírně zahustíte rozdrcenými piškoty!

A ještě před pečením

Věřím, že tak jako byl Martin z Tours jedním z nejoblíbenějších svatých, i jeho ořechové rohlíčky se stanou hitem vaší podzimní kuchyně! My tomu našemu Martínkovi přejeme, aby byl pořád tak sladký a vypečený, jako do teď! 🙂

Martínek na koni
Svatoušek Martin na bílém koníku

Recept

Ingredience

Těsto

  • 400 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 250 g másla pokojové teploty
  • 150 ml zakysané smetany

Náplň

  • 150 mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 bílek (popř. cca 70 g smetany na šlehání a lžičku medu)
  • mletý cukr na posypání
Půlky vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

Mouku promícháme se solí, přidáme máslo nakrájené na kostičky a přidáme smetanu. Vypracujeme vláčné těsto. Poznáme to tak, že ingredience, jakmile se dostatečně propojí, vytvoří hmotu, se kterou se moc hezky pracuje.

Těsto potom můžeme na chvíli schovat do lednice, aby se trochu uleželo. V případě rohlíčků to však není úplnou nutností, takže se orientujte spíše podle svého časového plánu 🙂

Určitě těsto ale odložte do chladu alespoň mezi tím, co si připravíte náplň. Ořechy promícháte s cukrem a připojíte k nim bílek z vajíčka.
Pokud připravujete bezvaječnou variantu, je dobré smetanu zahřát do bodu varu, ořechy s cukrem přisypat a na mírném plameni asi minutu povařit. Než však budete rohlíčky plnit, ořechy samozřejmě musí vychladnout.

Těsto rozdělíme na 4 stejné části. Z každé části vyválíme kruh, který rozdělíme buď na 4 nebo na 6 dílů – podle toho, jak velké rohlíčky chceme. Každý vzniklý trojúhelníček potom plníme lžičkou ořechové směsi. Ořechy položíme ke spodní straně, těsto přeložíme, okraje zatlačíme, no a pak už jen motáme ke špičce.
Zjistila jsem, že každý má svůj specifický styl motání rohlíčků. Společné máme však dozajista jedno – snažíme se, aby nám náplň co nejméně vytékala! 🙂

Rohlíčky klademe na plech hned vedle sebe. Protože už nijak nebudou kynout ani se zvětšovat, ušetříme si tak hodně prostoru i času.
Pokud patříte mezi fanoušky lesklého pečiva, určitě můžete rohlíčky potřít zbylým žloutkem. Rohlíčky však po upečení bohatě cukrujeme, takže jejich povrch stejně moc vidět není 🙂

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi půl hodinky, dokud jejich povrch nezrůžoví a spodní část hezky nezezlátne.

Po vytažení z trouby rohlíčky pořádně pocukrujeme a podáváme samozřejmě jako dezert po svatomartinské huse a mladém vínu!

Svatomartinské rohlíčky

Dobrou sváteční chuť přeje Vaše

Pekařinka

One Reply to “Svatomartinské ořechové rohlíčky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *