Kynuté svatomartinské rohlíčky

Kynuté svatomartinské rohlíčky

Svatý Martin a Martínek

Jestli máte rádi mladá vína a vypečené husy, je pro vás začátek listopadu stejně „natěšený“ jako u nás doma. Kromě oslav svatého patrona se totiž věnujeme i oslavám svátku našeho nejmenšího člena rodiny – Martínka. K vínu se ještě nedostal, ale kus zlatavé husy si užívá jako nikdo druhý. Stejně tak se rád zapojí do pečení svatomartinských rohíčků, které si dnes upečeme samozřejmě společně 😉 A protože jsem recept na jedny z nich zmiňovala již v předchozích letech, dneska se vrhneme na rohlíčky kynuté podle receptu mojí babičky.

. . .

Kynuté rohlíčky

Kynuté svatomartinské rohlíčky jsou oproti těm nekynutým malinko náročnější, a to z toho důvodu, že je musíte víc hlídat. Musíte počítat s časem navíc, při kterém vám kyne nejen těsto, ale i výsledné rohlíčkové tvary. A měli byste si dávat pozor i na dostatečné rozestupy na plechu, aby se při pečení neslepily. Rohlíčky se totiž krásně nafukují a vy si tak můžete užívat jejich měkkou a vláčnou konzistenci. Berete? 😉

Svatomartinské rohlíčky z kynutého těsta

. . .

Variace náplní

Někteří lidé jsou ohledně náplní svatomartinských rohlíčků značně ortodoxní. Podle tradice by měly hrát prim pouze a jen ořechy. I když mám ořechovou chuť nesmírně ráda, v případě svatomartinského pečiva nehodlám vytěsnit i ostatní náplně, se kterými si můžu při pečení vyhrát. Výbornými jsou domácí povidla, marmeláda nebo mák. Protože jsem však rohlíčky kategorizovala jako „svatomartinské“, v dnešním příspěvku se návody na další plnění nedozvíte. Už teď pro vás ale chystám příspěvek nový, ve kterém si ukážeme, jak na ty nejlepší náplně do kynutých buchet! 🙂

Martinské rohlíčky s ořechovou náplní

. . .

Recept

na cca 24 rohlíčků (2 plechy)

Těsto

  • 200 – 250 ml vlažného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 1 lžička cukru + 1 lžička mouky
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 4 lžíce krystalového cukru
  • trocha strouhané citronové kůry
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 150 ml rostlinného oleje
  • vanilkový extrakt
  • 1 vajíčko na potření
  • mletý cukr na ozdobu

Náplň

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 150 ml mléka
  • 1 lžíce rumu
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce mletého cukru
  • 1 lžička mleté skořice

Postup přípravy

NÁPLŇ

Mleté ořechy na malou chvilku opražíme na suché pánvi a ihned stáhneme z plamene.

V menším kastrůlku přivedeme mléko k varu, přidáme k němu rum, med, cukr a skořici.

K nim přidáme opražené ořechy a chvíli ještě povaříme, dokud směs nezačne houstnout.

Náplň můžeme nechat odležet na několik hodin v lednici, lépe se s ní pak pracuje při plnění rohlíčků.

Těsto

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžičku mouky z uvedeného množství. Zamícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku prosejeme a smícháme se solí. Následně do ní vlijeme kvásek. Přidáme všechny ostatní ingredience a vytvoříme hladké těsto. Jakmile se začne odlepovat od stěn mísy, můžeme jej nechat chvíli vykynout. Nebude stačit více než půl hodinka, protože finální kynutí se bude odehrávat až na plechu 😉

Rohlíčky

Z těsta válečkem vytvoříme dva velké kruhy a každý z nich rozdělíme na 12 dílů („trojúhelníků). I když se ze začátku budou zdát rohlíčky malé, na plechu bohatě nakynou.

Na širší kraj trojúhelníku navrstvíme kopeček ořechové náplně, zabalíme a smotáme jako loupáček.

Zamotané rohlíčky naskládáme na plech s dostatečnými rozestupy a necháme kynout minimálně 40 minut, dokud se rohlíčky dostatečně nenafouknou.

Ke konci kynutí předehřejeme troubu na 180 °C a rohlíčky potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme v troubě cca 15 – 20 minut, dokud povrch těsta krásně nezezlátne.

Rohlíčky jsou nejlepší ještě za tepla jemně zaprášené moučkovým cukrem. Při pokojové teplotě ale vydrží dobré i několik dní.

Dobrou chuť a krásný svátek sv. Martina přeje

Pekařinka

Kynuté martinské rohlíky

One Reply to “Kynuté svatomartinské rohlíčky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *