Polo-celozrnné housky

Polo-celozrnné housky

„Můj Vilém peče housky“

Když nemáte doma Viléma a chcete si pošmáknout na čerstvých vypečených houskách, zbývá vám jen jedno – upéct si je na vlastní pěst. Vůni čerstvého domácího pečiva totiž nenahradí nic na světě. Zvláště, když se ten hezký podzim, o kterém jsem psala v minulém příspěvku, už docela kazí, nic nezvedne člověku náladu tak, jako kousek „teplého žvance“.

Domácí housky nejsou žádná věda. Pokud máte dobrý recept, pěkně vyhřátou domácnost, aby těsto vzešlo, a aspoň trochu motacích schopností, než se nadějete, ulamujete křehkou slupku s vláčným těstem uvnitř.

Práce samozřejmě trvá trochu déle, pokud doma máte malého houževnatého pomocníčka, který se chce účastnit veškerých příprav!

Malý pekaříček míchá těsto
Malý pekaříček zdobí housky

Bílé i polo/celozrnné

I když jsou housky čistě pšeničné, aby si zachovaly ráz bílého těsta, v naší verzi receptu, jsem polovinu mouky nahradila moukou celozrnnou. Housky tak nejsou úplně „tukově bílé“, jak je známe z obchodů. Navíc tmavá mouka krásně koresponduje s výběrem semínek, kterými můžete housky ozdobit. Pečivo tak vypadá krásně domácky a hlavně rustikálně. To mám ráda 🙂

„Můj muž se s těstem hmoždí…“

Kynuté těsto na housky je úplně obyčejné, tak jak jej známe z chleba nebo z buchet. Těsto na housky je však na rozdíl od toho na chleba pšeničné a jako tekutinu je lepší použít mléko. Polotučné nebo i plnotučné, pokud si odepřete trochu do kafe 🙂
Zároveň na rozdíl od chleba dáváme trochu víc kvasnic, protože nafouknuté houstičky vypadají i chutnají lépe.

Lněná a slunečnicová semínka
Nenazdobené housky
Připravené housky

Kdo motá, ten válí 😉

Nejpracnější ze všeho (tedy pro nás puntičkáře určitě) je zamotat ten správný tvar, aby byla houska po upečení rovnoměrná. Pletení housek si můžete najít na internetu i v pekařských příručkách – všude je jich dostatek a můžete si zároveň vybrat i z několika druhů. Já nejraději pletu z jednoho pramene, protože výroba je rychlá a efektní. Foto postup uvádím níže v rámci receptu a doufám, že je srozumitelný i pro začátečníky 🙂 Pokud si však netroufáte zkoušet nové výtvory, housky klidně můžete zaplést i do tvaru malých buclatých copánků a výsledný efekt bude impozantní.

Sladké nebo slané?

Věřte, že daleko větší problém než pletení je dilema, když se máte rozmyslet, s čím budete housky pojídat. Nejlepší jsou samozřejmě s čerstvým máslem. Pokud je doplníte o kousek kvalitního sýra nebo šunky, vydatná snídaně je na světě. No a pokud máte rádi sladké a zbyla vám ve spíži marmeláda, není nad čím váhat. Takže můj výsledek je, že právě proto peču housky tak malé, abych si mohla každou vychutnat s něčím jiným!

Housky s marmeládou

Recept

Ingredience

  • 1 hrnek mléka
  • 3/4 kostky čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1 a 1/2 hrnku celozrnné pšeničné mouky
  • 1 a 1/2 hrnku hladké pšeničné mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 žloutek
  • 1 rozšlehané vejce na potření
  • 1/2 hrsti slunečnicových semínek
  • 1/2 hrsti lněného semínka
  • 1/4 hrsti růžové himalájské soli
  • popř. kmín, mák nebo jiná semínka

Postup přípravy receptu

Hrneček mléka zahřejeme na 40 °C, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru a necháme na teplém místě, aby vzešel kvásek.

Oba druhy mouky promícháme a přidáme sůl, máslo a žloutek.

Příprava těsta
Zapletené housky

Přilijeme kvásek a vymícháme tužší, ale hladké těsto, které necháme na teplém místě kynout cca hodinu.

Pokud jsme vlastníci domácí pekárny, všechny zmíněné ingredience vložíme do nádoby a spustíme program přípravy kynutého těsta na housky cca 1:30.

Po vykynutí těsto ještě párkrát prohněteme na podložce a rozdělíme na 16 stejných dílků.

Pokud chceme mít housky větší, klidně zmenšíme počet kousků na polovinu a pracujeme jen s osmi dílky 😉

Podle uvedeného foto návodu upleteme z každého dílku malou housku.

Postup zaplétání housky

Bochánek rozválíme na úzký váleček. Jeho pravý konec přilepíme cca do první třetiny válečku, tím se nám vytvoří očko. Levý konec očkem provlékneme nahoře tak, aby v očku bylo stále místo. Tuto volnou spodní část trochu povytáhneme a přetočíme. Do vzniklé malé dírky seshora provlečeme zbylý konec na pravé straně. Hurá, houska je hotová! 🙂

Housky necháme ještě aspoň půl hodinky kynout na teplém místě a poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme, čím máme rádi. Stejně tak snídáme nebo svačíme tak, jak nám nejvíce vyhovuje – na slano, na sladko, rozpečené z trouby nebo namočené v mléce? 🙂

Miska plná housek

Dobrou chuť přeje

Vaše Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *