Vánoční linecký koláč

Vánoční linecký koláč
Spread the love

Vánoce v novém hávu

A je to tady! Voňavý advent a ještě voňavější Vánoce! 🙂 O to více radostné, protože ty letošní svátky budou pro Pekařinku zcela nové. Po velkých pečicích peripetiích a střídání nejrůznějších prostředí, testování kdejaké trouby a pidi pekárny mi můj drahý muž pořídil velkou kuchyni jenom a jenom pro mě… a samozřejmě pro mé báječné a inspirativní hosty. Na ně se můžete těšit v průběhu dalších pekařských výzev alespoň z poloviny tak, jako já! 🙂

Vánoční dekorace
Vánoční dekorace

Můj první recept v nové kuchyni voněl po pečených švestkách a badyánu. Rozhodla jsem se totiž péct linecký koláč v novém vánočním hávu. Jednak proto abych trochu dohonila pečicí deficit, ale hlavně, abychom se konečně dostali do té pravé předvánoční atmosféry.

Extra velký kousek cukroví!

Pokud máte rádi linecké cukroví a křehké koláče a nevadí vám, že si nepochutnáte na měkké buchtě, je volba lineckého koláče v předvánočním čase tou nejlepší pro nedělní stůl. Navíc si zajistíte, že rodina uspokojí mlsný jazyk a ze spíže vám neubudou další kousky vánočního cukroví 😉

Koláč s kávou

Recept na linecký koláč je jednoduchý stejně jako pečení samo. Oproti tomu tradičnímu si však více pohrávám s náplní, která musí zastupovat tu pravou chuť Vánoc. Místo klasické marmelády tedy dávám švestková povidla, která lehce doplním voňavým kořením a kapkou sladkého rumu 🙂 Těsto si v lednici sice chvíli odpočine, ale pečení je zato rychlovka!

Koláč plný hvězd!

Vánoční svátky jsou přirozeně spojeny s hvězdami na noční obloze. Právě proto jsem koláč dekorovala vykrájenými hvězdičkami, které na tmavém podkladu připomínají temně modrou večerní oblohu. A kdybych měla jako formičku i kometu, rozhodně by v koláči zaujala své hvězdné místo! 😉

Koláč po vytažení z trouby

Recept

Ingredience

Těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • pár zrnek soli
  • 150 g másla
  • 1 vejce

Náplň

  • cca 300 g švestkových povidel
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžička perníkového koření (nejlépe domácího bez pepře, rozhodně zakrňte skořici, badyán a hřebíček)
  • 1 vajíčko na potření

Postup přípravy receptu

Mouku pečlivě promícháme s cukrem, sodou a solí. Tuto sypkou směs přidáme ke změklému máslu a vajíčku. V kuchyňském robotu anebo na podložce zpracujeme hladké vláčné těsto. Zabalíme do potravinářské folie necháme v lednici minimálně hodinu uležet.

Těsto můžeme v lednici s klidem nechat i do druhého dne 🙂

Švestková povidla smícháme s rumem a připojíme i vánoční koření.

Následně roztopíme troubu na klasických 180 °C a můžeme se vrhnout na samotný koláč!

Koláčovou formu vyložíme pečicím papírem, který si můžeme zespodu trochu navlhčit, aby k formě lépe přilnul. Těsto rozdělíme na větší a menší část cca v poměru 2 : 1,
Z větší části těsta se pokusíme vyválet co “nejkulatějsí” tvar tak, aby nám hezky seděl do formy i jejích okrajů. Zbytek odřízneme a připojíme ke zbylé části těsta.
z ní vyválíme další placku, ze které vánočními formičkami vykrájíme hvězdičky střední velikosti a rozprostíráme na koláč tak, jak se nám líbí 🙂
Ze zbytku těsta rozválíme dlouhého tenkého hada, kterým obtočíme kraj koláče po celé délce.

Na závěr veškerou čouhající část těsta potřeme tenkou vrstvou rozšlehaného vajíčka.

Koláč pečeme cca 25 minut, dokud okraje nezrůžoví.

Servírujeme pocukrovaný moučkovým cukrem nejlépe na čestném místě vedle adventního věnce!

Kousek lahodného koláče

Dobrou adventní chuť vám přeje vaše
Pekařinka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *