Hruškový koláč s medem

Koláč s medovou hruškou

Voňavý podzim

A už je tu to zas! Těšíte se? Já moc! 🙂 Ačkoli ze svého okolí poslouchám čím dál intenzivnější nářky o nepohodlném ranním vstávání a brzkém večerním stmívání, babí léto si prostě užívám. Sluníčko nás ještě zdaleka neopustilo, avšak úmorných veder už se nikdo nebojí. Svěží větřík se opírá do bohatě obsypaných stromů a člověku nezbývá nic jiného, než se zastavit a pořádně nasát vůně a chutě podzimu! Ty jsou totiž v rámci roku jedny z nejintenzivnějších. Díky nim pak může vzniknout spousta nových receptů, jako je můj nový Hruškový koláč s medem, který si zamilujete stejně jako já! 🙂

. . .

Hruška v hlavní roli

Ani v rámci minulého roku jsem samozřejmě neopomenula přidat recept s báječným plodem podzimu – hruškami. Na rozdíl od toho dnešního jsem se však loni uchýlila k „méně výčitkové“ a daleko zdravější formě Špaldového koláče s hruškou a tvarohem. Letos jsem sebe i své okolí mnohem více rozmazlila a připravila dobrotu plnou másla a voňavého medu přímo od včel z naší krajiny!

. . .

Šťavnatá hruška ze zahrádky
Voňavá hruška

Poctivý základ i forma

Hruškový koláč s medem je již podle svého názvu koncipovaný do koláčové formy. Pokud ji však nemáte, můžete více nadzvednout jeho okraje a použít formu dortovou. Určitě však nezapomeňte obě varianty dobře vymazat máslem a vysypat moukou nebo strouhankou, aby se těsto ke stranám nepřipeklo. Nebo prostě použijte pečicí papír 🙂 Stejně dobré je vyhnout se rostlinným náhražkám a máslo zahrnout i do těsta. Koláč samozřejmě nezapomeňte potřít medovou polevou a bohatě posypat skořicí a a ořechy! Já se tentokráte uchýlila k oříškům lískovým, ale použít můžete vlašské nebo i třeba pekanové 🙂

Hruškový koláč z máslového těsta
Vypečené lískové oříšky jako top!

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 200 g hladké mouky
  • malá špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 1 žloutek

Náplň a poleva

  • 4 hrušky
  • trocha citronové šťávy
  • 50 g másla
  • 20 g medu
  • 3/4 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

Korpus

Korpus je klasické máslové těsto, na které je dobré si máslo nechat trochu povolit, aby dostatečně změklo.

Mouku smícháme s cukrem a se špetkou soli, přidáme máslo a žloutek a vypracujeme hladké koláčové těsto. Nejlépe je pracovat přímo na podložce rukama nebo dát těsto do kuchyňského robotu 🙂

Po vypracování hladké hmoty z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie, a necháme jej v lednici odpočívat minimálně 30 minut. Klidně však vydrží i dva dny.

Po uležení těsto vyválíme dokulata a přeneseme do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané strouhankou. Dáme si záležet, aby měl koláč vyšší okraj.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

NáplŇ

Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenoučké plátky. Těmi poklademe na koláčové těsto. Mírně zakápneme citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo.

V malém kastrůlku rozehřejeme na mírném plameni máslo, přidáme med a skořici. Stáhneme z plotýnky a horkou polevu rovnoměrně rozprostřeme na hruškovou náplň.

Koláč vložíme do trouby a pečeme cca 40 – 50 minut, dokud okraje koláče i hrušky hezky nezezlátnou. Asi 10 minut před koncem pečení zasypeme oříšky.

Necháme mírně vychladit a podáváme.

Výborné je koláč podávat s kopečkem zakysané smetany nebo s domácí šlehačkou!

Dobrou podzimní chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Hruškový koláč

7 Replies to “Hruškový koláč s medem

  1. Koláč je výborný, ale to těsto vůbec nedrží pohromadě, jak tam je jen žloutek, příště dám celé vejce.

    1. Děkuji 🙂 Můžete zkusit celé vejce nebo přidat dvě lžičky vody, aby těsto lépe drželo. Ať se daří!

  2. koláč jsem vyzkoušela, bohužel po upečení nedržel po hromadě, nešlo ani nakrájet,plnka tam prostě chybí..

    1. Koláč je dobré krájet vychlazený, až si náplň sedne a ztuhne. Recept je koncipovaný tak, aby v náplni nebyly žádné škrobové složky a zakládal se čistě na křehkém těstě a ovoci 🙂

  3. To je výborný recept. Konečně první křehké těsto, které se povedlo tak, jak má být. Děkuji Vám

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *