Hruškový koláč s medem

Koláč s medovou hruškou
Spread the love

Voňavý podzim

A už je tu to zas! Těšíte se? Já moc! 🙂 Ačkoli ze svého okolí poslouchám čím dál intenzivnější nářky o nepohodlném ranním vstávání a brzkém večerním stmívání, babí léto si prostě užívám. Sluníčko nás ještě zdaleka neopustilo, avšak úmorných veder už se nikdo nebojí. Svěží větřík se opírá do bohatě obsypaných stromů a člověku nezbývá nic jiného, než se zastavit a pořádně nasát vůně a chutě podzimu! Ty jsou totiž v rámci roku jedny z nejintenzivnějších. Díky nim pak může vzniknout spousta nových receptů, jako je můj nový Hruškový koláč s medem, který si zamilujete stejně jako já! 🙂

. . .

Hruška v hlavní roli

Ani v rámci minulého roku jsem samozřejmě neopomenula přidat recept s báječným plodem podzimu – hruškami. Na rozdíl od toho dnešního jsem se však loni uchýlila k “méně výčitkové” a daleko zdravější formě Špaldového koláče s hruškou a tvarohem. Letos jsem sebe i své okolí mnohem více rozmazlila a připravila dobrotu plnou másla a voňavého medu přímo od včel z naší krajiny!

. . .

Šťavnatá hruška ze zahrádky
Voňavá hruška

Poctivý základ i forma

Hruškový koláč s medem je již podle svého názvu koncipovaný do koláčové formy. Pokud ji však nemáte, můžete více nadzvednout jeho okraje a použít formu dortovou. Určitě však nezapomeňte obě varianty dobře vymazat máslem a vysypat moukou nebo strouhankou, aby se těsto ke stranám nepřipeklo. Nebo prostě použijte pečicí papír 🙂 Stejně dobré je vyhnout se rostlinným náhražkám a máslo zahrnout i do těsta. Koláč samozřejmě nezapomeňte potřít medovou polevou a bohatě posypat skořicí a a ořechy! Já se tentokráte uchýlila k oříškům lískovým, ale použít můžete vlašské nebo i třeba pekanové 🙂

Hruškový koláč z máslového těsta
Vypečené lískové oříšky jako top!

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 200 g hladké mouky
  • malá špetka soli
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 1 žloutek

Náplň a poleva

  • 4 hrušky
  • trocha citronové šťávy
  • 50 g másla
  • 20 g medu
  • 3/4 lžičky mleté skořice

Postup přípravy receptu

Korpus

Korpus je klasické máslové těsto, na které je dobré si máslo nechat trochu povolit, aby dostatečně změklo.

Mouku smícháme s cukrem a se špetkou soli, přidáme máslo a žloutek a vypracujeme hladké koláčové těsto. Nejlépe je pracovat přímo na podložce rukama nebo dát těsto do kuchyňského robotu 🙂

Po vypracování hladké hmoty z těsta vytvoříme bochánek, který zabalíme do potravinářské folie, a necháme jej v lednici odpočívat minimálně 30 minut. Klidně však vydrží i dva dny.

Po uležení těsto vyválíme dokulata a přeneseme do formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané strouhankou. Dáme si záležet, aby měl koláč vyšší okraj.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

NáplŇ

Hrušky oloupeme, rozpůlíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenoučké plátky. Těmi poklademe na koláčové těsto. Mírně zakápneme citronovou šťávou, aby ovoce nezhnědlo.

V malém kastrůlku rozehřejeme na mírném plameni máslo, přidáme med a skořici. Stáhneme z plotýnky a horkou polevu rovnoměrně rozprostřeme na hruškovou náplň.

Koláš vložíme do trouby a pečeme cca 40 – 50 minut, dokud okraje koláče i hrušky hezky nezezlátnou. Asi 10 minut před koncem pečení zasypeme oříšky.

Necháme mírně vychladit a podáváme.

Výborné je koláč podávat s kopečkem zakysané smetany nebo s domácí šlehačkou!

Dobrou podzimní chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Hruškový koláč

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *