Kynutý česnekový závin

Kynutý česnekový závin

Česnek a podzim

V létě jsem od jedné ze svých návštěv dostala krásný, čerstvý a hlavně domácí česnek. A protože jsme doma všichni nemocní a vrtkavé počasí k nadějným vyhlídkám nepřispívá, tato blahodárná potravina u nás mizí stroužek po stroužku přímo raketovou rychlostí! 🙂 Přestože doufám, že vaše domy viry a bacily zdaleka míjejí, i tak se ráda podělím o báječnou preventivně-léčivou dobrotu, která prolne dům útulnou vůní pečeného česneku. Přichází podzim a s ním Kynutý česnekový závin!

. . .

Závin jako od maminky

Recept na Kynutý česnekový závin jsem dostala od své maminky už před lety, když jsem zoufale nemohla vymyslet, co ukuchtit pro rodinu k večeři. No a jako většina jejích receptů i tato dobrota skončila v mé rodinné kuchařce nejlepších receptů. Pečivo je totiž skvělé v tom, že k němu nemusíte přidávat žádnou přílohu, omáčku a podobě. Čerstvý závin můžete baštit samotný (někteří i přímo z plechu 😉 ) a zbytek si schováte ke snídani nebo (s balíčkem žvýkaček) na svačinku do práce.

Kynutý slaný závin
Česnekový závin a domácí česnek

. . .

Závin s česnekovou náplní

Náš závin je čistě vláčné kynuté těsto, které je doplněno o máslovou náplň s česnekem. O blahodárnosti česneku a jeho vlivu na zdraví jsem se rozepisovala před nějakým tím rokem v článku Česnekových houstiček, kde je na rozdíl od našeho nového receptu česnek přimíchán již do těsta spolu s bylinkami 🙂

Náplň – zvláště pro masožravce – však nemusí zůstat čistě česneková. Labužníci si ji mohou doplnit plátky šunky nebo i tvrdým sýrem!

Česnekový závin
Česneková bagetka a kulajda… třeba k večeři! 🙂

. . .

Recept

Ingredience

Těsto

  • 300 – 320 ml mléka
  • 2/3 čerstvého droždí (cca 30 g)
  • 1 lžička cukru
  • 250 g hladké mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 70 ml oleje

Náplň

  • 160 g másla
  • 6 – 8 stroužků česneku
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • trocha pepře

Zdobení

  • 1 rozšlehané vajíčko
  • 2 lžičky celého kmínu

Postup přípravy

Těsto

Do vlažného mléka rozdrobíme čerstvé droždí, smícháme se lžičkou cukru a lžičkou hladké mouky. Necháme na teplém místě odstát, dokud nevznikne kvásek.

Mouky smícháme se solí, přilijeme olej a kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Samozřejmě můžeme použít kuchyňského robota nebo domácí pekárnu. Těsto necháme vykynout cca 45 minut.

Mezitím se můžeme pustit do náplně.

Náplň

Česnek oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Můžeme jej i prolisovat. Smícháme se solí, máslem a pepřem, aby vznikla hladká pasta. Tu si předběžně rozdělíme na dvě stejné poloviny.

Těsto také rozdělíme na 2 díly.

Závin

Každý díl rozválíme cca na velikost plechu (o něco menší) a potřeme náplní. Poté srolujeme jako klasický závin a přeneseme na plech s pečicím papírem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme kmínem a následně nakrájíme na plátky široké cca 2 cm, abychom si předchystali následné krájení a zároveň vytvořili hezký vzor.

Necháme kynout na plechu ještě 30 minut a ke konci pečení předehřejeme troubu na 180 °C a pečeme cca 20 minut, dokud není povrch zlatavý a střed propečený.

Můžeme servírovat chviličku po upečení – závin je výborný ještě teplý!

Dobrou česnekovou chuť přeje

Pekařinka

Česnekový závin s česnekem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *