Česnekové housky

Česnekové housky

Do každé podzimní kuchyně

Kdo někdy viděl báječný snímek Ples upírů od Romana Polanskeho, doživotně pochopí, jak neuvěřitelně důležitý česnek je! 🙂 Venku řádí psí počasí a v halloweenském čase člověk nikdy neví, jestli si nějaká ta krvelačná bestie nebrousí své špičáky právě za jeho oknem… 😮 A co jiného nás zachrání než pořádná palice voňavého česneku?

No a ti, kteří se zas až tolik nenechávají unášet barvitou fantazií, musí česnek uznávat minimálně jako nadpozemsky zázračnou potravinu 🙂

Ať už tak nebo tak, česnek by měl patřit do každé podzimní kuchyně, kde z něj můžeme vytvářet samé dobroty, jako je třeba plech plný Česnekových housek!

. . .

Česnek, česnek, česnek!

Česnek patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika. Roste v mnoha částech světa, tudíž se s ním můžeme setkat v téměř všech světových kuchyních!
Jeho blahodárné látky se tvoří při rozdrcení nebo rozžvýkání stroužku česneku, kdy vzniká sloučenina zvaná alicin. Její chuť i vůni můžeme dobře rozpoznat ve všech pokrmech s přídavkem česneku
🙂
Česnek obsahuje velké množství vápníku, mědi, draslíku, fosforu, manganu, vitaminu B6 a B1, vitaminu C, selenu, železa. Můžeme v něm najít také stopové množství dalších živin, které potřebujeme pro správné fungování našeho organizmu.

Česnek tedy báječně působí proti nejrůznějším nemocem včetně nachlazení a chřipky.
Jeho další účinné látky přispívají ke snížení krevního tlaku a cholesterolu. Navíc množství antioxidantů v něm obsažených může zabránit vzniku Alzheimerovy choroby a demence.

No a mně se na česneku líbí, že prokazatelně snižuje únavu, což se právě v podzimním temném čase báječně hodí! 🙂

Housky a česnek

. . .

Housky v česnekovém tvaru

Česnekové housky měly být původně česnekovým chlebíkem. Po zběžném zhodnocení báječně vláčného těsta, které vybízelo k dalšímu tvarování, jsem se však uchýlila k vytvoření nápaditých housek, které jsou na povrchu mírně křupavé a uvnitř nádherně měkoučké!

Upéct si je můžete v podobě malých bochánků, pletených housek nebo v česnekovém tvaru tak, jak se to podařilo mě. Při servírování je potom můžete lámat na malé „stroužky“ a vychutnávat si je s nejrůznějšími dipy nebo pomazánkami. Jsou tak nápaditou součástí menu třeba při halloweenském večírku! 🙂

Tvoření je zcela jednoduché, jen to chce pár extra minut přípravy navíc a pevnou nit. Těsto si po vypracování rozdělíte na malé bochánky, které vyválíte do kuličky a tu potom stáhnete provázkem, aby se vytvořily klínky. Pravá palice česneku by měla tvořit 10 – 20 stroužků, já jsem se spokojila s 8 🙂

Housky jsou výborné ihned po upečení, v uzavřené nádobě nebo sáčku vám ale měkoučké vydrží i několik dní. Vychutnat si je můžete s jakoukoli pomazánkou, sýrem nebo uzeninou a výborné jsou také jako příloha k horké polévce!

Housky s česnekovou chutí

. . .

Recept

na 8 housek

Ingredience

  • 350 g hladké mouky (já dala půl na půl se špaldovou)
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička tymiánu
  • 200 ml polotučného mléka
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 30 g sádla
  • 4 stroužky česneku
  • bílek na potření

Postup přípravy

Těsto na housky je kynuté a připravuje se poměrně klasickým způsobem. Pokud tedy máme kuchyňského robota nebo domácí pekárnu, nebojme se je použít!

Mouku prosejeme a ve velké míse smícháme se solí a s tymiánem.

Mléko mírně ohřejeme a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžičku cukru, zamícháme a necháme vzejít kvásek.

Mezitím rozehřejeme sádlo do tekutého stavu (nesmí být ale vařící!) a stroužky česneku oloupeme a nadrtíme nebo prolisujeme.

Vzešlý kvásek, rozpuštěné sádlo i česnek přidáme k mouce a vymícháme hladké kynuté těsto. Při práci s kuchyňským robotem začínáme na mírných otáčkách, které postupně zvyšujeme.

Pokud máme čas, těsto necháme po prvním vymíchání asi na 15 minut odpočinout a poté opakujeme proces vymíchání znova.

Po vypracování mísu s těstem přikryjeme a necháme odpočívat na teplém místě cca 45 minut, dokud minimálně nezdvojnásobí svůj objem.

Poté jej vyklepneme na mírně pomoučenou podložku (opravdu jen mírně, těsto nepotřebujeme dusit dalším množstvím mouky, housky by pak byly tvrdé) a bochníček ještě pořádně propracujeme. Následně rozdělíme na 8 stejných kousků, ze kterých vytvarujeme malé kuličky, housky nebo pletýnky. Anebo zkusíme experiment se svázáním pomocí pevné nitě.

Houstičky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a necháme opět na teplém místě ještě cca 20 minut kynout. Ke konci kynutí rozejřejeme troubu na 180 °C a těsto potřeme rozšlehaným bílkem.

Housky pečeme do mírného zezlátnutí (asi 20 minut), dokud není jejich vnitřek propečený. Nepřepékáme je však déle, pečivo pak velice rádo tvrdne!

Podáváme nejlépe ještě teplé!

Dobrou podzimní chuť přeje vaše

Pekařinka

3 Replies to “Česnekové housky

  1. Česnekové hvězdičky jsou vynikající, neměla jsem po ruce sádlo, a tak jsem použila 3/4 předepsané dávky olej a 1/4 dávky rozpuštěné máslo. K tvarování stroužků česneku jsem použila kuchyňskou destičku k nabírání nakrájené zeleniny, prostým vytlačením do těsta. Byly z toho výborné kaiserky. Za recept moc děkuji a vřele všem doporučuji. Víc takových receptů !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *