Karamelový cheesecake s lískovými ořechy

Karamelový cheesecake s lískovými ořechy

Oříšky jako pro Popelku

Ani jsme se nestihli v podzimu pořádně zorientovat a deštivý říjen vystřídal studený listopad. Většina z nás se po příchodu domů těší na hrnek horkého čaje a něco dobrého, co tělo i duši naplní energií.

Já mám moc ráda pražené lískové oříšky, které mi vždycky evokují křehké sváteční cukroví. A právě listopad je u nás dalším ze svátečních měsíců, kdy slavíme spoustu narozenin z kruhu rodiny i přátel! Takže se pojďme trochu rozmazlit a upéct si Karamelový cheesecake s lískovými oříšky!

. . .

Dokonalé spojení chutí

Karamel miluju. To už jsem psala minimálně jednou v receptu Batátového cheesecake se slaným karamelem, kde jsem i uváděla recept na karamel domácí. Dnes se však posuneme o kousek dále a budeme se věnovat karamelu a lískovým ořechům.

Právě jim jsem se rozhodla dopřát hlavní roli v hávu lahodného smetanového cheesecaku, na který se již při pohledu rozplynete. Jeho příjemně béžová barva a sladká vůně je doplněná o jemnou krémovou chuť, která vás navzdory použitému karamelu nezasladí.

Základní vrstvu jsem vytvořila z oblíbených sušenek Esíček od Opavie, které jsou krásně drobivé a určitě nepotřebují přislazovat. Jejich skořicová chuť se navíc ke karamelu báječně hodí! 🙂

Karamelový krém

. . .

Karamelové kondenzované mléko

Dnes jsem se rozhodla ušetřit si práci s výrobou domácího karamelu již ze dvou důvodů. Zaprvé z časového hlediska, už jen protože jsem plánovala Karamelový cheesecake zařadit mezi jednoduché recepty. No a tím druhým důvodem je i náročnost, protože uvařit karamel takový, aby byla jeho konzistence vhodná do krému, je výzva i pro zkušené pekaře 🙂

Určitě se ptáte, jestli není karamelový cheesecake přeslazený, lepkavý a sytý. Není! Výraznou chuť cukrové hmoty z kondenzovaného mléka totiž zjemníme čerstvým mascarpone a kouskem farmářského másla. Navíc do korpusu ani krému nepoužijeme ani gram dalšího cukru! Sladkost spojení jednotlivých ingrediencí se v závěru krásně vyrovná. Dortík zároveň neobsahuje žádnou želatinu nebo škrobové zahušťování. Pokud totiž můžu, vždy se ráda těmto zpevňovačům v cheesecaku vyhnu! 😉

. . .

Chvíle strpení

Tak jako u každého jiného cheesecaku, i na Karamelový cheesecake s lískovými ořechy si musíte chvilku počkat. Chlazení krému je totiž velmi důležité a rada zní: chlaďte jej tak dlouho, jak můžete! 🙂 Já jsem svůj cheesecake tvořila hodně narychlo a můžu potvrdit, že hodina finálního chlazení určitě stačí k tomu, aby cheesecake vydržel po hromadě. Pokud ale chcete pevný řez i uleželou strukturu, určitě se přikláním minimálně ke dvěma hodinám, a pro dokonalé propojení vrstev mu dejte čas i do druhého dne! 🙂

Pro snažší krájení a hezčí servírování vždy používejte nůž namočený do horké vody!

Karamelový cheesecake

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 200 g sušenek Esíčka (nejlépe jen skořicové)
  • 50 g rozpuštěného másla + trocha na vymazání stran formy

Krém

  • 1/2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka Salko (necelých 200 g)
  • 100 g farmářského másla v pokojové teplotě
  • 500 g mascarpone (obvykle 2 kelímky)

Zdobení

  • trocha karamelového Salka nebo jiného karamelu
  • 2 hrsti pražených lískových oříšků

Postup přípravy

Troubu rozehřejeme na 180 °C a dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Po stranách můžeme vymazat trochou másla.

Sušenky rozdrtíme v sáčku nebo v pulzovacím mixéru na drť a smícháme s rozpuštěným máslem. Rovnoměrně rozprostřeme do dortové formy a polévkovou lžící pořádně smáčkneme a uhladíme.

Takto připravený korpus vložíme do vyhřáté trouby k zapečení na 7 minut.

Po vyjmutí z trouby necháme vychladnout do pokojové teploty, poté můžeme i dát do lednice. Mezitím si připravíme krém.

Karamelové Salko metličkou vymícháme s povoleným máslem do hladkého světle hnědého krému bez hrudek. Poté již stěrkou zapracujeme mascarpone tak, aby vznikla jemná hmota. Nemícháme déle, než je nutné. Krém pravidelně rozprostřeme na vychlazený korpus a na povrchu uhladíme.

Přetáhneme potravinářskou folií a uschováme do lednice minimálně na dvě hodiny.

Po uplynulém čas se můžeme vrhnout na zdobení zbylým karamelem z plechovky a oříšky. Vše podle vlastní fantazie a nálady.

Tip:

Pokud máte rádi hodně sladké dezerty, karamel rozehřejte a ve větším množství nalijte na krémovou vrstvu. Poté zasypte oříšky a nechte ještě nějakou dobu zatuhnout v lednici.

Dobrou karamelovou chuť přeje Vaše

Pekařinka

Karamelový cheesecake s lískovými ořechy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *