Makový koláč s drobenkou

Makový koláč s drobenkou

Vydatný dezert

Ať cheme nebo ne, zima se kvapem blíží a ranní mrazíky nám klepou na okno téměř každý den. Podzimní ovoce leží pěkně uskladněné ve sklepech či spížích a předvánoční pečení ještě zdaleka na dveře neťuká. A tak tu máme období, kdy se těšíme z poctivých dezertů, které nás naplní sladkou chutí a dodají potřebnou energii. Na nějaký ten gram cukru a extra kalorie navíc není třeba se ohlížet 😉

Já se v těchto pošmourných časech s klidným svědomím nechávám rozmazlovat poctivými českými moučníky s tradiční surovinou jako je například mák! Ten nejen, že dodá organismu potřebnou sílu, ale doplní také živiny a především obalený ve sladkém těstě zvedne náladu i těm největším bručounům! 🙂

. . .

Drobenkový koláč

Makový koláč s drobenkou je jeden z nejjednodušších koláčů, jaké si vůbec dokážete představit! Nejen, že je celý hrníčkový, ale je také dezertem „z jedné misky“. Pokud tedy nepočítáme ohřívání makové náplně na sporáku, které nám zabere cca 3 minutky navíc 😉

Jeho základem je máslová drobenka, kterou rozdělíme napůl, část odložíme do lednice a druhou rozředíme mlékem a vajíčkem, aby vzniklo řidší těsto na korpus. Na něj navrstvíme mák, zasypeme drobenkou a šup s ním do trouby! 🙂

Rychlý makový koláč
Makový koláč přímo z trouby

. . .

Mák

Mák je obrovským zdrojem minerálních látek. Důležitý je především obsah vápníku. Jeho množství činí mák zcela unikátním! Zrnka máku obsahují také mangan, hořčík a fosfor a z dalších látek je třeba zmínit také skupinu vitaminů B a vitamin E, který je skvělý pro své antioxidační účinky.

Co to pro nás znamená? 🙂 Mák je dobrým zdrojem vlákniny, vitaminů a minerálů, snižuje cholesterol, pomáhá v prevenci proti zánětům, exémům a také lupům. No a pro své zklidňující účinky je oceňován také v léčbě proti nespavosti.

. . .

V rámci makových receptů na Pekařince můžete najít vynikající Vláčný makovec se švestkovou polevou, no a také v české kuchyni nepostradatelné Makové buchty „Honzovky“, ve kterých hraje chuť modrého máku absolutní prim!

Koláč s mákem

. . .

Recept

na koláčovou nebo dortovou formu

Ingredience

Těsto

  • 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku krystalového cukru
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
  • 125 g másla v pokojové teplotě
  • 1 lžička vanilkové pasty
  • 1 vajíčko
  • 1/2 až 3/4 hrnku plnotučného mléka

Náplň

  • 180 ml plnotučného mléka (případně více podle potřeby)
  • 150 g mletého modrého máku
  • 3 lžíce cukru (případně více podle chuti)
  • trocha citronové kůry

Postup přípravy receptu

Náplň

Nejprve si připravíme makovou náplň, u které potřebujeme, aby nám trochu vychladla.

Do malého kastrůlku vlejeme mléko a zahřejeme do bodu varu. Přisypeme mák a cukr a cca minutku až dvě za stálého míchání povaříme. Odstavíme z plamene a přidáme trochu nastrouhané citronové kůry.

Necháme vychladnout do pokojové teploty.

Těsto

Troubu rozehřejeme na 180 °C a koláčovou nebo dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme drobenkou.

Všechny sypké suroviny promícháme a provzdušníme metličkou ve velké míse. Přidáme na kostičky nakrájené změklé máslo a rukama vypracujeme mastnější drobenku.

Z ní odebereme jeden plný hrnek a na chvíli uložíme do lednice.

Do zbytku těsta opět metličkou vmícháme vanilkovou pastu, vajíčko a mléko na rozředění, aby vzniklo řidší těsto (ale o něco tužší, než je třeba na bábovku, aby se nám náplň úplně nevsákla!).

Rozprostřeme do koláčové formy v pravidelné vrstvě a na ni naneseme vychladlý mák. Zasypeme drobenkou a vložíme do vyhřáté trouby, kde pečeme zhruba půl hodiny, dokud drobenka nezrůžoví a koláč nezačne „makově“ vonět.

Koláč můžeme servírovat ještě teplý, pozor však na horký mák, který žádnému žaludku neudělá dobře!

Výborný je se šálkem teplého mléka nebo kakaa, které nám nervy pohladí dvojnásobně! 🙂

Dobrou chuť a hodně pohody přeje

Pekařinka

Drobenkový koláč

. . .

One Reply to “Makový koláč s drobenkou”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *