Vláčný makovec se švestkovou polevou

Vláčný makovec se švestkovou polevou

Makovce a makovníky

Je ohromná spousta buchet, kterým se říká „makovce“ nebo „makovníky“. Každý je zvyklý tuto dobrotu nazývat trochu jinak, v základu jsou však buchty velice podobné. Co však činí mezi jednotlivými kousky ten opravdový rozdíl, je jejich vláčnost a nadýchanost. A na těch záleží nejvíc. Stejně jako u bábovky se totiž při jejich konzumaci nechceme přidusit suchou konzistencí upraženého máku nebo se naopak zabetonovat navlhlou makovou houbou. Mým cílem tedy bylo najít ten nejlepší z receptů na dokonale vláčný makovec, který zastoupí čestné místo v knize našich rodinných receptů!

. . .

Nejlepší makovec

Po spoustě „šlápnutí vedle“ jsem nakonec přeci jen objevila recept, kterým jsem byla velmi příjemně překvapená. Nejenže bylo těsto dezertu přesně takové, jaké jsem si přála, jeho chuť byla dostatečně sladká a hlavně výrazně maková! A i když jsem makovec před servírováním dozdobovala švestkovou polevou, samotný makový korpus určitě žádné další vychytávky rozhodně nepotřebuje 😉

Vláčný makovec se švestkovou polevou

. . .

Aj tak tak, sejou mák…

Když jsem poprvé vedla svého synka do školky, utrhl mi po cestě květ vlčího máku. Dodnes jej mám schovaný. A i když to byl jen mák „vlčí“, vzpomenu si na něj poprvé, když máme doma nějakou makovou dobrotu 🙂

Mák je velmi bohatým a přitom chutným zdrojem spousty vitamínů a minerálních látek. Je také největším zdrojem vápníku a také vlákniny, která je v dnešní „nezdravé“ době nedocenitelná 🙂 Makové semena zároveň obsahují dávku kyseliny linolové, která přispívá nejen naším vlasům. Kyselina olejová, která je v máku obsažena rovněž, nám pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu.

Všechny maminky i babičky určitě znají mák jako vynikající uklidňující prostředek. Samozřejmě v té zdravé formě a míře! 🙂 Nejlépe je podávat jej v teplém mléce s medem. Tento nápoj působí díky hořčíku výborně na naši nervovou soustavu a také pomáhá zkvalitňovat spánek.

. . .

Švestková poleva

Švestky k máku odjakživa patří. Ať už jsou ve formě čerstvé nebo různorodě zavařené. Letošní švestky ještě zdaleka nezačaly zrát, a tak jsem sáhla po maminčině kořeněné švestkové marmeládě, kterou připravuje každoročně jako základní výbavu našich spížek. Jejím základem jsou samozřejmě švestky doplněné o cukr, rum a nezbytné koření v podobě skořice, hřebíčku a badyánu.

Pokud se však kořeněná marmeláda ve vaší spížce nevyskytuje, není nic jednoduššího, než si svařit svoji vlastní mírně pikantní švestkovou polevu, která je hotová za chviličku 🙂

Jelikož jsem na makovec použila již ozdobnou formu, zdobení dezertu bylo poměrně jednoduché. Stačilo přenést polevu do zdobicího sáčku a obkreslit květinový ornament. Pokud však ozdobnou formu nemáte, můžete dezert ozdobit podle vlastních představ nebo jen jednoduše „máznout“ 😉

Makovec z formy
Makovec bez polevy
Vláčný makovec
Květinové ornamenty

. . .

Recept

Ingredience

Makovec

  • 1 hrnek hladké pšeničné mouky
  • 1 hrnek špaldové celozrnné mouky
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky skořice
  • pár zrnek soli
  • 2 vejce
  • 1 hrnek krystalového cukru (možno použít i třtinový)
  • 3/4 hrnku oleje
  • 3/4 hrnku polotučného mléka (ze začátku trochu méně, raději přidat)
  • 1 jablko nastrouhané na jemném struhadle
  • trocha citronové kůry
  • trocha oleje a strouhanky na vysypání formy

Švestková poleva

  • 3 velké lžíce švestkové marmelády (popř. povidel)
  • 1 lžička rumu
  • 1/4 lžičky drceného koření (směs skořice, hřebíčku, badyánu)
  • trocha citronové kůry
  • mletý cukr na posypání

Postup přípravy receptu

Švestková poleva

Všechny suroviny dáme do plechového hrníčku a nad mírným plamenem krátce svaříme.

Necháme vychladnout do pokojové teploty a následně přeneseme do zdobicího sáčku s tenkou špičkou.

Makovník

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na dort nebo na bábovku vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.

Oba druhy mouky, mák, sodu, skořici a sůl prosejeme do mísy a pořádně promícháme, aby se těsto co nejvíce nadlehčilo.

Vejce vyšleháme s cukrem do světlé pěny, přidáme olej, mléko a postupně přisypáváme i sypkou směs.

Nakonec přidáme nastrouhané jablko a trochu citronové kůry.

Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme cca 45 minut, dokud není povrch makovce světle hnědý a vnitřek propečený. Po upečení vyklopíme z formy, necháme vychladnout a nazdobíme švestkovou polevou. Na závěr můžeme ještě posypat cukrem.

Dobrou makovou chuť přeje vaše

Pekařinka

Makovec II

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *