Slaný cheesecake s Roquefortem

Slaný cheesecake s Roquefortem a madlemi

Milovníci sýrů

Odmalinka jsem milovnicí sýrů všech možných druhů, chuťové i čichové extrémy nevyjímaje 🙂 Sýry tudíž do svého jídelníčku zařazuji téměř pravidelně, a pokud je možnost ochutnat něco nového, neváhám se za novým sýrovým dobrodružstvím i vypravit! Po ochutnávání a míchání všemožných ingrediencí pak mohou vznikat výborné sýrové dobroty jako je například Slaný cheesecake s Roquefortem!

. . .

Kam za sýrem?

Můj první gurmetský zážitek v oblasti sýrů proběhl samozřejmě ve Francii, kde jsem se lahodnými mléčnými dobrotami ládovala doslova od rána do večera. Nikdy nezapomenu na svůj první plátek pravého Brie na křupavé bagetě s pořádnou porcí slaného másla.
Další sýrovou velmocí, která mě uchvátila, bylo samozřejmě Švýcarsko, ze kterého jsem si přivezla plnou tašku hezky vyzrálých specialit 🙂 Co se však týče Roquefortu, nedám dopustit na ten pravý francouzský. Jeho chuť je však tak výrazná, že jako jeden z mála vyžaduje vždy kousek pečiva jako přílohu. Pokud tedy sýr nezahrnete do jiné gurmánské speciality, jako jsem to udělala já v případě Slaného cheesecaku 🙂

. . .

Slaný cheesecake s mandlemi

Slaný cheesecake

Léto je stále ještě v plném proudu a více než na teplé buchty máme přirozeně chuť na něco osvěžujícího. V případě slaných cheesecaků je chuť uspokojena dvojnásobně, protože se vyhneme množství úmorného cukru 🙂

Slaný cheesecake má velice podobnou strukturu jako klasický sladký cheesecake, s tím rozdílem, že se skládá pouze ze slaných surovin. K jeho inspiraci mě vedla návštěva francouzské restaurace přímo uprostřed Monmarteru, kde jsme jako dezert dostali namísto sladkého zákusku talíř plný sýrů. K otevřené láhvi hřejivého Bordeaux na náš stůl nemohlo přistát nic lepšího 🙂

. . .

Roquefort

Sýr Roquefort zdědil svůj název po malém francouzském městečku, v jehož okolí panovalo vhodné prostředí pro chov ovcí. Díky své specifické chuti, která je zejména u sýrových gurmetů oblíbená, se jeho výroba rozšířila do celého světa. Podmínkou však zůstalo, že se tento sýr může vyrábět pouze z ovčího mléka. Kvůli tomuto nařízení vznikla spousta dalších sýrů, které nesplňují přesné standardy Roquefortu, i když je jejich výroba i chuť relativně podobná.
Kromě Roquefortu si tedy můžeme pochutnat na dalších podobných sýrech jako jsou Bleu nebo Persillé z kozího mléka.

Pro pravý gurmetský zážitek bychom si k plátku Roquefortu měli dopřát skleničku botrytického vína. V úvahu připadají také vína ledová nebo fortifikovaná.

Já ke svému Slanému cheesecaku s Roquefortem doporučuji vína více osvěžující, které podrthnou svěží náladu letního večera.

. . .

Servírování cheesecaku

Záchrana pro „nesýrové“ gurmány a gurmety

I když jsem sama zapřísáhlá sýromilka, plně chápu, že jsou mezi námi jedinci, kteří si ve výrazných a ostrých chutích sýrů příliš nelibují, takže pokud bychom chtěli připravit ryze českou umírněnou variantu koláče, francouzský Roquefort můžeme v klidu vyměnit za klasickou českou Nivu, popřípadě jiný polotvrdý sýr, který máme rádi 🙂

. . .

Cheesecake nejen o sýru

Než se pustíme do pečení, ráda bych zmínila ještě pár rad k samotnému cheesecaku. K vytvoření korpusu používejte více tučné slané krekry. Můžete samozřejmě použít i slané tyčinky nebo preclíky, jako jsem to udělala já. Musíte však pamatovat, že je potřeba přidat minimálně o dvě lžíce másla navíc, aby pečivo nasáklo tuk a korpus se tak nerozdrobil! V případě obou se však snažte vybírat pečivo bez zbytečného množství soli na povrchu, aby nebyl cheesecake přesolený.
Než budete cheesecake podávat, určitě jej nechejte na pár hodin vychladit, aby sýry dostatečně ztuhly a servírování pak vypadalo jako ze žurnálu 😉 Pokud navíc použijete kvalitní sýry a tvaroh, do cheesecaku nemusíte používat žádnou želatinu, ztužovadla nebo jiné „gumy“, které k sýrům rozhodně nepatří 🙂
No a poslední věcí jsou oříšky! V našem případě mandle. Pokud totiž podáváte slané sýrové cheesecaky, nejlepší, co můžete udělat pro podtržení jejich chuti, je doplnit je o čerstvě opražené oříšky. Já pro svůj cheesecake zvolila mandle, dokážu si však představit i poctivou hrst vlašských ořechů!

slané preclíky

. . .

Recept

Ingredience

Korpus

  • 150 g slaných krekrů, preclíků nebo tyčinek
  • 3 lžíce másla (v případě suchých tyčinek klidně 5 – 6 lžic)
  • 1 lžička provensálského koření
  • špetka pepře
  • máslo na vymazání formy

Náplň

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 80 g másla pokojové teploty
  • 100 g 40% tvrdého sýra (nejlépe Goudy)
  • 100 g Roquefortu (v krajním případě české Nivy)

Zdobení

  • velká hrst loupaných mandlí
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup přípravy

Krekry vložíme do silného igelitového sáčku a válečkem rozdrtíme na co nejmenší kousky. Pokud máme silný mixér, můžeme je rozmixovat.

Máslo rozpustíme v kastrůlku a za horka do něj přidáme provensálské bylinky a pepř. Odstavíme ze sporáku, a jakmile nabude pokojové teploty, smícháme s rozdrcenými krekry.

Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a její okraje vymažeme trochou másla.

Vytvořenou směs naneseme na dno formy, rovnoměrně rozprostřeme a utlačíme polévkovou lžící. Vložíme do ledničky a necháme chladit.

Mezitím si nastrouháme oba polotvrdé sýry. Máslo vyšleháme do světlé pěny, přidáme tvaroh a následně i nastrouhané sýry, aby nám po vymíchání vznikla hladká (a v případě Roquefortu jemně nazelenalá) hmota.

Z lednice vyjmeme korpus a sýrovou náplň na něj rozprostřeme.

Zakryjeme folií a necháme tuhnout nejméně dvě hodiny, v ideálním případě i přes noc.

Před samotným podáváním si připravíme mandle na ozdobu.

Oloupané mandle rozpůlíme a na rozpálené pánvi se lžící oleje opečeme dozlatova. Necháme mírně vychladit, než jimi cheesecake finálně ozdobíme.

Podáváme se skleničkou vychlazeného vína.

Kousek sýrového cheesecaku

Dobrou sýrovou chuť vám přeje vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *