Čokoládový dort s banánovým krémem

Čokoládový dort s banánovým krémem

Nejlepší sport je kafe a dort!

Měsíc srpen je u nás vždy znamením bujarých oslav. Narozeniny, svátky, výročí. A i když samozřejmě bývá úmorné vedro a chutě člověka svádějí spíše k porci ovocné zmrzliny, i tak se nevyhneme všemožným krémovým dobrotám s oslavami spjatým. Jako jsou například slavnostní dortíky. Ten letošní se nesl ve znamení kvalitní čokolády a lehkého krému z banánů!

. . .

Oslavenec na prvním místě

Jako rodina nedáme dopustit na čokoládu, takže vím, že kdykoli chci se sladkostí vyhovět všem, společné mlsání se nese v duchu kakaových bobů. A ačkoli jsem apelovala na to, že letní dortík má být zasypaný různorodým ovocem, můj drahý muž a oslavenec zastává názor, že jediné ovoce, které k čokoládě patří, jsou pěkně vyzrálé banány. Minimálně v případě poctivého čokoládového dortu měl naprostou pravdu! 🙂

Čokoládový dort s banánovým krémem

. . .

Banány v lehké podobě

Pokud připravujete poctivý čokoládový korpus, určité hutnosti se prostě nevyhnete. Čokoláda společně s máslem se postará o to, abyste vždy dortu měli plnou pusu a následně i břicho. Sladké kakaové kóma je tak úspěšně zaručeno. Co však určitě odlehčit můžete, je bezpochyby dortový krém. V případě banánů máte tuhle výzvu mnohonásobně zjednodušenou, protože banány samy o sobě vyžadují spíše kyselejší a odlehčenější chuť, takže máslo rovnou odsouváme stranou. Místo toho uděláme nejlépe, pokud sáhneme po čerstvém tvarohu, mascarpone a pár kapkách osvěžujícího citronu, který nám zároveň zaručí, že banánový krém nezhnědne. Nezapomeňtě na to!

Co se týče slazení, tak jak v krému i dortu jsem použila zcela obyčejný cukr. Narozeninový zákusek si to snad dovolit může 🙂 Pokud však toužíte po zdravější variantě, určitě bych sáhla po svém oblíbeném datlovém nebo agávovém sirupu. Můžete jej použít jak v krému, tak i v korpusu!

. . .

Čokoláda v hlavní roli

Ačkoli jsme dost výkladu věnovali banánům, nesmíme zpomenout na to, že dort je především o čokoládě. Její zastoupení je tedy jak v korpusu, tak i v polevě, která nám bude celý dort pokrývat. Spolu s krémem totiž vytvoří finální křupavou krustu narozeninového dortu. K jejímu vytvoření je tedy nejlepší použít přímo čokoládovou polevu s větším množstvím tuku, nesmíme však zapomenout na podstatný podíl kvalitního kakaa 🙂

No a aby byl dort různorodý, zvolila jsem nepravidelnou polevu s čokoládovými hoblinkami a zdobením v podobě oříšků v čokoládě a sušeného banánu, který dort krásně rozesvětlí!

Dort je pak dobré nechat uležet alespoň pár hodin v lednici, aby se krém společně s korpusem mírně uležel. Při krájení je pak dobré použít teplý nůž, aby čokoládová vrstva co nejméně popraskala.

Dort s banánem

. . .

Recept

Ingredience

čOKOLÁDOVÝ Korpus

  • 100 g hořké čokolády (min 60 %)
  • 120 g másla
  • 300 g hladké mouky
  • 4 lžíce kakaa (kvalitního holandského)
  • špetka soli
  • 1 a 1/3 lžičky jedlé sody
  • trocha citronové kůry
  • 3 vejce
  • 120 g krystalového cukru
  • cca 200 ml mléka (můžeme přidat i více – podle hustoty)

Banánový Krém

  • 2 zralé banány (ale ne hnědé!)
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 500 g tvarohu (já dávám jeden plno a jeden polotučný)
  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce mletého cukru (popř. trochu více na doslazení)

Čokoládové zdobení

  • 100 g tmavé čokoládové polevy
  • 30 g čokoládových hoblinek
  • hrst čokoládových kuliček nebo oříšků v čokoládě
  • pár plátků sušených banánů

Postup přípravy receptu

Korpus

Troubu roztopíme na 170 °C a dortovou formu o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem.

Čokoládu rozlámeme na kousky, přidáme máslo a ve vodní lázni rozpustíme do tekuta a necháme mírně vychladit.

Mezitím smícháme mouku, kakao, sůl, sodu a citronovou kůru.

Z vajec oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme tuhý sníh.

Žloutky zasypeme cukrem a vyšlehámě do světlé pěny, poté přilejeme rozpuštěnou čokoládu, mléko a postupně vmícháváme i sypkou směs. Nakonec opatrně vmícháme bílkový sníh.

Vypracujeme hladké mírně lepivé těsto. Pokud se nám jeví hodně husté, přidáme ještě trochu mléka. Vlejeme do dortové formy a pravidelně rozprostřeme. Pečeme při 170 °C cca 35 minut. Ke konci pečení kontrolujeme špejlí, jestli je korpus dostatečně propečený.

Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladit do pokojové teploty, poté prořízneme na 3 pravidelné pláty.

Banánový krém

Banány rozmixujeme s citronovou šťávou.

Tvarohy smícháme s mascarpone a cukrem a přidáme rozmixované banány.

Krém rovnou nanášíme mezi prořezaný korpus a část necháme na vnější část dortu, abychom dort zvládli obmazat ze všech stran 🙂

Vložíme do lednice a necháme zauhnout.

Čokoládové zdobení

Čokoládovou polevu rozpustíme podle návodu a studený dort jí polejeme. Na vychlazeném korpusu bude okamžitě tuhnout, takže musíme být rychlí 🙂 Zbylé boky dortu můžeme obsypat čokoládovými hoblinami.

Pokud mezitím poleva plně zatuhne, banány a čokoládové kuličky můžeme mírně nahřát každou zvlášť nad plamínkem, aby se nám k zatuhlé polevě hezky přilepily a nekutálely se všude možně 🙂

Dort necháme finálně zatuhnout v lednici.

Podáváme nejlépe s pořádnou porcí ledové kávy!

Profil dortu

Dobrou chuť a všechno nejlepší přeje

vaše slavnostní Pekařinka

2 Replies to “Čokoládový dort s banánovým krémem

    1. Dobrý den, formu jsem použila menší – 20 cm, aby dort více nadskočil. Děkuji za připomínku, už jsem doplnila do receptu! 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *