Slaný cuketový koláč

Cuketový koláč

Cuketová smršť

Cukety jsou tady! Přichází totiž čas, kdy se naše drobné české zahrádky začínají plnit obrovskými plody tykve obecné. Co s nimi? Smažíme je, dusíme je, připravujeme z nich polévky a krémy a dokonce je strouháme i do buchet. Já se posledních pár let nechávám unášet cuketovou karí omáčkou s těstovinami a také rychlým a jednoduchým slaným cuketovým koláčem!

. . .

Všechno co máme rádi

Na cuketovém koláči je báječné, že jej můžete pojídat jak za tepla, tak i za studena. Například jako rychlý letní oběd nebo večeři. Navíc je tento koláč koncipovaný tak, že obsahuje všechno, co máme povětšinou v lednici. Vyjma velkých čerstvých cuket, které si samozřejmě přineseme rovnou ze zahrádky!

Slaný cuketový koláč

. . .

Cucurbita pepo

Cuketa je báječnou potravinou, která prospívá nejen našemu zdraví, ale také samozřejmě naší štíhlé linii. Obsahuje totiž řadu antioxidačních látek, vitamínů, betakarotenů, antibakteriálních látek a také hořčík. No a díky vláknině podporuje činnost střev, což samozřejmě prospívá nejen imunitnímu systému 🙂

Mimo jiné se cuketa využívá také pro detoxikaci a odvodnění organismu. Díky její nízké kalorické hodnotě a velkému množství vody se často doporučuje při redukční dietě.

Pokud můžete, vždy vybírejte menší nepřezrálé kousky. Nejen, že je dužina chutnější a svěžejší, zároveň se také vyhnete tuhému středu a velkému množství semínek.

. . .

Před pečením

Slaný cuketový koláč je převelice jednoduchá záležitost. Jediné, na co si dávejte pozor, je dostatečné ochucení. Já například moc nesolím, ale v případě tohoto receptu nechám klidně „ujet ruku“. Pokud se totiž koláč dostatečně neochutí, samotné smíchání ingrediencí dojem perfektní rovnováhy nezaručí. Kromě velkého množství cukety je zde obsažena také cibule, která tvoří jídla nasládlými. Takže i když je v koláči dostatečné množství sýru a uzeniny, pořád je potřeba dát mu šmrnc podobě koření, bylinek… a nezapomeneme ani na česnek! 😉

Druhá, neméně podstatná věc, je předsmahnout si pár surovin na pánvi. Samozřejmě že můžete uzeninu s cibulí rovnou zamíchat do těsta… když ji však ale necháte před pečením trochu opražit, koláč dostane zcela jiný rozměr!

Suroviny na cuketový koláč

. . .

Recept

Ingredience

  • 250 g cukety
  • špetka soli
  • 1 a 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 menší cibule
  • 100 g uzeniny (nejlépe anglické slaniny)
  • 2 stroužky česneku
  • špetka provensálských bylinek
  • 2 vejce
  • 125 g polohrubé mouky
  • trocha pepře
  • 100 g tvrdého sýra (nejlépe Gouda 45 % a více)

Postup přípravy receptu

Cukety zbavíme slupky, opláchneme a případně se zbavíme tuhých středů se semínky. Na hrubém struhadle nastrouháme, osolíme a necháme odstát, aby nám pustila přebytečnou vodu.

Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na malé kostičky. Stejně tak nakrájíme i slaninu a nadrobno i česnek.

Na pánvi rozpálíme olivový olej a cibuli spolu se slaninou opečeme mírně dozlatova. Těsně předtím, než stáhneme z ohně, přihodíme i nakrájený česnek a provensálské bylinky.

Z cukety vymačkáme přebytečnou vodu a poté k ní přidáme opečenou směs, vajíčko, mouku, pepř a na kostičky nakrájený sýr. Všechno promícháme a můžeme ještě mírně dosolit (podle chuti).

Těsto vlijeme do široké koláčové formy vystlané pečicím papírem, abychom vytvořili tenčí vrstvu. Koláč tak bude více vypečený a budeme mít jistotu, že vevnitř není syrový.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C cca půl hodiny, dokud není jeho povrch zlatavý a na špejli se nám nelepí těsto 🙂

Podáváme teplý i studený, neuškodí jej ochutnat s oblíbeným pikantním dipem 😉

Dobrou letní chuť přeje

Vaše Pekařinka

Koláč po upečení

One Reply to “Slaný cuketový koláč”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *