Dětský krupicový cheesecake

Dětský krupicový cheesecake

Hola hola, škola volá!

A je to tady! Prázdniny se nám uchýlily ke konci a je nejvyšší čas oprášit batohy, ořezat tužky a prošlápnout nové bačkůrky. Naši ratolest ještě naštěstí opravdová školní docházka nepostihla, přesto však vyrážíme kupovat všechny nezbytné potřeby pro náležité předškolní vzdělávání. O to víc si užíváme poslední intenzivní čas spolu, který samozřejmě zahrnuje i drobné rozmazlování jako jsou sladké dobroty. No a které jsou pro děti vhodné víc, než ty domácí? Spojili jsme tedy příjemné s užitečným a spolu se svým synkem pro vás připravili Dětský krupicový cheesecake!

. . .

Dětský recept

Příprava tohoto dezertu je totiž tak jednoduchá a rychlá, že k sobě do kuchyně můžete svoji ratolest pozvat od samého začátku. Další výhodou je, že koláč je nepečený, takže nemusíte ostražitě hlídat prostor kolem horké trouby. Chvilku soustředění však vyžaduje pár minut, kdy musíte krupičku povařit v horkém mléce, aby nabyla řádné hustoty.

Cheesecake se skořicí

. . .

Vrstvy plné dobrot

Krupicový cheesecake je sestaven přesně pro děti, už jen tím, co ve svém základu obsahuje. První vrstvu totiž tvoří rozdrcené piškoty, které děti milují. Abychom je dobře propojily, musíme jejich suchost vyvážit přepuštěným máslem.

Druhá vrstva dezertu není nic jiného než hustá krupicová kaše s pudinkovým práškem s trochou vanilky a samozřejmě opět s kouskem másla, aby krém nabyl na jemnosti.

Nakonec celou tu dobrotu bohatě zasypeme mletou skořicí. No a pokud chceme uplatnit svého kreativního ducha a nebojíme se čokoládové polevy, klidně své dítko můžeme překvapit i nápaditým zdobením.

Já se pustila do medvídka, jehož předlohu jsem si nakreslila a vystřihla z papíru 🙂

Medvídek cheesecake

. . .

Těžká technika v hlavní roli

Největší psina samozřejmě nastává při přípravě piškotového základu, kdy je třeba rozlámat a rozdrtit všechny dětské piškoty. Sama je nejraději nadrtím uzavřené v igelitovém pytlíku pomocí válečku na těsto. Můj syn však preferuje nejrůznější kladívka z dětského nářadí a piškoty neváhá zvalchovat ani traktorbagrem. Po smíchání piškotů s máslem a vtlačení je do dortové formy samozřejmě přichází na řadu plastový válec na asfalt 😉

. . .

Chvíle strpení

Ze všeho nejhorší je však samotné čekání, kdy se cheesecake musí dostatečně uležet v lednici. Což zabere dvě hodiny minimálně, takže je dobré využít čas, kdy jde ratolest spát… anebo prostě vydržet nedočkavé chození kolem lednice 🙂

Stejně tak je dobré i nechat nabobtnat krupičku v mléce, než ji začnete vařit. Kaše tak bude mnohem hustší a pevnější.

Příprava cheesecaku

. . .

Rodinné mlsání

Před servírováním cheesecaku jsem byla přesvědčená, že kromě dětské části naší domácnosti nebude cheesecake pro ostatní nijak výrazně atraktivní. Chvíli po rozkrájení jsem zjistila, že forma na dort je téměř prázdná a pusy od sladkého krupičného krému si spokojeně olizují všichni přítomní stolovníci bez ohledu na věk i společenské postavení! 🙂

Dětský dezert

. . .

Recept

Ingredience

1. vrstva

  • 150 g dětských piškotů
  • 70 g másla
  • špetka skořice

2. vrstva

  • 1 l polotučného mléka
  • 6 lžic dětské krupičky
  • pár zrnek soli
  • 40 g vanilkového pudinku
  • 1/2 hrníčku třtinového cukru (podle chuti, klidně i více)
  • 100 g másla

Zdobení

  • 2 lžičky mleté skořice
  • trocha čokoládové polevy na ozdobu

Postup přípravy

Do litru mléka vsypeme všechen obsah dětské krupice, promícháme a necháme cca 3/4 hodiny uležet, aby nám krupice nabobtnala.

1. vrstva

Piškoty přeneseme do uzavíratelného sáčku, který však neuzavřeme vzduchotěsně, 😉 a válečkem rozdrtíme. Pokud máme silný mixér, piškoty je možné nadrtit i tak.

V malém kastrůlku rozpustíme 70 g másla, a jakmile má tekutou konzistenci, promícháme jej s nadrcenými piškoty.

Dno formy na dort vyložíme pečicím papírem a její strany trochu vymažeme máslem, aby se krém později nelepil.

Piškotovou směs pořádně vtlačíme do dortové formy, můžeme uhladit i polévkovou lžící. seshora jemně zasypeme mletou skořicí.

Přetáhneme potravinářskou folií a vložíme do lednice alespoň na chvíli vychladit.

2. vrstva

K mléku s krupičkou přidáme trochu soli, vanilkový pudink a cukr. Postavíme na plotýnku s mírným plamenem a zahříváme. Jakmile kaše začne vařit, ještě pár minut mícháme do zhoustnutí.

Pokud máte doma mlékovar, určitě jej neváhejte použít tak, jak jste zvyklí při vaření všech mléčných kaší 😉

Kaši odstavíme z plamene a za občasného zamíchání necháme vychladit. Jakmile nabude téměř pokojové teploty, vmícháme do ní na kostičky nakrájené máslo. Hladký krém potom nalijeme na první vrstvu vytaženou z lednice.

Kdyby se stalo, že se v krému nějakým nedopatřením objeví hrudky, není nic jednoduššího, než vzít tyčový mixér a krém pořádně rozmixovat.

Cheesecake opět přikryjeme potravinářskou folií a vložíme odpočívat do lednice minimálně na dvě hodiny.

Zdobení

Před servírováním jej finálně ozdobíme a přes malé sítko bohatě zasypeme skořicí. Pokud máme rádi, je možné jej podávat s čerstvými jahodami nebo jiným oblíbeným ovocem.

Dobrou chuť nejen pro děti přeje Vaše

Pekařinka

Nepečený cheesecake

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *