Sladký cuketový clafoutis s borůvkami

Sladký cuketový clafoutis s borůvkami

Cukety a já

Mí milovaní trpí. Začíná totiž sezóna cuket a podle toho také vypadá i náš domácí jídelníček. Ráno přivítám své strávníky sladkým cuketovým koláčem, v poledne jako polévku podávám cuketový krém s krutonky, následuje cuketové rizoto… a večer samozřejmě ke kousku šťavnaté krkovičky na gril přihodím i nespočet plátků kořeněné cukety. A protože do kruhu mých blízkých patří samozřejmě i Pekařinka, cuketovému receptu se rozhodně nevyhne 🙂 Recept na Sladký cuketový clafoutis s borůvkami je však rychlý, jednoduchý a potěší všechny prázdninové strávníky!

. . .

Cuketový koláč

Cuketový koláč jsem vám v rámci blogu už představovala. Jednalo se pochutinu slanou, která je výborná jako letní večeře, anebo odlehčený oběd. Dnes tedy přišel čas na pečení něčeho trochu kontroverzního – a to Sladkého cuketového clafoutis s borůvkami.

Koláč z cukety
Odpolední chvilka s koláčem

. . .

Multifunkční cuketa

Cuketa totiž má tu východu, že je chuťově téměř neutrální, přitom plná šťávy a lahodné dužiny. Ta může posloužit stejně jako třeba nastrouhaná jablka. Právě proto je vždy dobré přidat trochu skořice nebo perníkového koření, které doplní jinak nevýraznou chuť. O co se vám však cuketa zaručeně postará, je nádherná vláčnost a kyprost, která u koláče přetrvá i několik dní. A u moučníku typu clafoutis se přímo vyžaduje! Zároveň vám můžu zaručit, že kdo o přítomnosti cukety v moučníku neví, nikdy ji nepozná 😉

. . .

Posázavská porce

Cuketový clafoutis je koncipovaný jako „moučník na plný plech“. Jeho velké pečení se totiž poprvé uskutečnilo na poctivé posázavské chalupě, kde kromě obrovské rodiny a plné spíže zaujímaly místo také domácí produkty a – moje cukety! 🙂 Navíc jsem u sebe nemusela mít váhu, protože recept je zcela hrníčkový a hlavně jednoduchý.

Rustikální kuchyně
Vypůjčená rustikální kuchyně

. . .

Recept

Ingredience

  • tři hrsti borůvek
  • 3 lžíce rumu
  • 2 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (cca 2 menší cukety)
  • 3 vejce
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 1 hrnek krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Troubu předehřejeme na 170 °C na spodní a horní ohřev. Velký plech vyložíme pečicím papírem.

Borůvky smícháme s rumem a necháme na chvíli uležet.

Ve velké míse smícháme nastrouhanou cuketu (lépe bez slupky, ale může být i neoloupaná) s vajíčky, olejem, cukry a přidáme i mouku se sodou a skořicí.

Vymícháme dohladka a nalejeme na plech s pečicím papírem.

Borůvky rovnoměrně rozprostřeme na těsto a vše vložíme do předehřáté trouby.

Pečeme cca 35 minut, dokud není koláč uvnitř propečený. Jeho konzistence však stále zůstává kyprá a vláčná.

Servírujeme posypaný moučkovým cukrem.

Dobrou prázdninovou chuť přeje

vaše Pekařinka

Můj kousek koláče

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.