Trhací chlebík s česnekem a bylinkami

Trhací chlebík s česnekem a bylinkami

Grilování na roztrhání

Je léto, čas grilovaček. Kdo má zahradu nebo alespoň větší balkon, ví, co grilování obnáší. A kdo má muže nadšeného do přípravy masa nad ohněm, musí do svého každodenního programu chtě nechtě zahrnout i přípravu na večerní grilovací obřad. Sehnat maso, řádně naložit do marinády, nachladit pivo, připravit zeleninu (v lepším případě zeleninový salát) a v neposlední řadě zajistit čerstvé pečivo. Pak už jen vše vynosit z domu ven spolu s nějakými těmi solničkami, pepřenkami, dresingy, nealko nápoji, alko nápoji, ubrousky, obracečkami, příbory, talířky na syrové maso a talířky na opečené maso. K tomu nějaký ten naložený hermelín nebo extra kuřecí páreček pro děti a: „No řekni, není to paráda si takhle zagrilovat?“

. . .

Sdílená radost, dvojitá radost

Jsem ráda, že prázdniny nejsou ani v polovině (zaplaťpánbůh) a mně se podařilo vymyslet jakžtakž efektivní systém, díky kterému zvládám i při neustálém odbíhání do kuchyně alespoň na chvilku posedět s přáteli. Letos jsem navíc svá letní pohoštění obměnila společnou aktivitou a to trháním čerstvě upečeného chleba tak, aby každému na talíři s masem přistál ještě teplý kousek!

Měkoučká střídka
Vláčná střídka chlebíku

. . .

Trhací chlebík (Pull Apart Bread)

Na tento Trhací chlebík jsem narazila už před notnou dobou na zahraničním webu pod názvem Pull Apart Bread a jeho slanou verzi jsem se rozhodla uskutečnit přesně v době, kdy se návštěva postará o to, aby dobrota byla vyloženě „roztrhaná“ a rozebraná do posledního drobečku! Některé recepty uvádí chlebík se sýrem nebo se slaninou – proč ne! 🙂 Ale naše přílohová verze bude trochu odlehčená s máslem, s česnekem a s bylinkami.

Naopak sladkou verzi trhaného chlebíku pro vás připravuji na září, kdy všechny maminky špekulují nad tím, co připravovat svým ratolestem jako svačinku do školy.

Trhací chlebík
Chlebík s bylinkami

. . .

Recept

Recept Trhacího chlebíku je koncipován na chlebovou formu, gramáž mouky je však nižší než standardního půl kila, protože pečivo je doplněno dalšími ingrediencemi. Použít tedy můžete klasickou formu na chleba, teflonovou mísu z domácí pekárny nebo třeba i velký srnčí hřbet. Určitě však formu použijte, protože chlebík má tendenci se rozjíždět kvůli vyššímu obsahu tuku.

Ingredience

Těsto

  • 180 ml vlažné vody
  • 1/3 čerstvého droždí (cca 14 gramů)
  • 1 lžička krystalového cukru
  • 220 g hladké pšeničné mouky
  • 80 g žitné chlebové mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 20 g slunečnicového oleje
  • 1 lžíce másla na vymazání chlebové formy

Náplň

  • 50 g másla v pokojové teplotě
  • 2 prolisované stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 1 lžička sušeného tymiánu

Postup přípravy receptu

Těsto

Vodu smícháme s droždím, cukrem a lžičkou mouky z uvedeného množství. Odložíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

Oba druhy mouky prosejeme a ve velké míse smícháme se solí a kmínem.

Přidáme olej, vzešlý kvásek a promícháme v hladké těsto. Můžeme použít i domácí pekárnu nebo kuchyňský robot.

Těsto necháme na teplém místě vykynout asi 45 minut.

Náplň

Změklé máslo smícháme s prolisovaným česnekem a bylinkami tak, aby nám tvořilo hladkou pastu.

Tvoření chleba

Chlebovou formu vymažeme máslem.

Po vykynutí těsto prohněteme na pomoučené podložce a poté rozválíme na obdélník, který bude přibližně dlouhý jako forma na chleba, kterou chceme použít, a široký jako 4x boční strana naší formy.

Obdélník potřeme až do stran česnekovou náplní a poté nakrájíme na 4 dlouhé pruhy, které naskládáme na sebe. Tento vzniklý kvádr nakrájíme na 8 stejnoměrných plátků a na stojato naskládáme do vymazané formy. Tím vytvoříme malé plátky, které budeme po upečení odtrhávat. Při skládání tvořte mezi kousky těsta mezery, při kynutí se nafoukne.. Pokud se vám bude zdát, že plátky padají, nic se neděje – při kynutí a pečení se těsto mírně srovná a chlebík bude vypadat krásně rustikálně.

Těsto necháme kynout alespoň dalších 45 minut, dokud se krásně nenafoukne.

Ke konci pečení rozehřejeme troubu na klasický ohřev 180 °C.

Chlebík pečeme cca 35 – 40 minut, dokud na povrchu nezezlátne.

Upečený vyndáme z formy na talíř nebo dřevěné prkýnko, odkud se bude dát dobře odtrhávat.

Pokud budete chtít hostům práci mírně ulehčit, můžete spoje těsta po upečení naříznout.

Chlebík je nejlepší ještě teplý, servírovat jej však můžete i za studena. Vláčný vydrží cca 3 dny.

Dobrou chuť přeje

Pekařinka

Upečený trhací chlebík
Chlebík připravený k servírování

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *