Zmrzlinový cheesecake s ovocem

Zmrzlinový cheesecake s ovocem

Jak se jenom osvěžíme?

Horké léto si žádá své. Kromě osvěžujícího bazénu a vychlazených ovocných drinků nás nic neoblaží tak, jako zmrzlina! Já bohužel zmrzlinovač stále ještě nevlastním, a tak čas od času v ovocné sezóně vyrábím alespoň domácí nanuky z nejrůznějších dření nebo tvarohu. Letos jsem ale objevila neskutečně báječnou novinku Zmrzlinového cheesecaku s ovocem, na kterou mě přivedla moje přítelkyně Bonnie, která za mnou přijela rozpáleným autobusem obložená zavazadly a samozřejmě recepty. Mezi nimi byl i právě zmiňovaný mražený poklad!

Jedlé květiny
Zmrzlinový cheesecake s lesním ovocem a jedlými květy

. . .

„V tom vedru péct nebudeme“

Je neuvěřitelné, jak ten čas letí, protože když jsme naposledy s Bonnie pekly, byl syrový začátek března. Vítr foukal, co mu síly stačily, a my odpolední procházku zkracovaly, jak se dalo, jen abychom byly doma v teple. Tehdy jsme zalezly rovnou k troubě a upekly si Čokoládový chlebíček bez mouky, abychom naši energii nastartovaly něčím vydatným a přitom odlehčeným.

Nyní jsme se ocitly v opačné situaci, kdy naše přesvědčení, že spolu určitě něco upečeme, vzalo zasvé jen, když jsme se podívaly na kuchyňský sporák. A tak, zatímco nás ovívaly stránky časopisů s recepty, jsme se společně shodly na tom, že se prostě jen necháme osvěžit čerstvým ovocem, sýrem a mrazákem, který při tvorbě Zmrzlinového cheesecaku s ovocem otevřete nejméně třikrát. Hurá! 🙂

Kousek zmrzlinového cheesecaku
Můj kousek cheesecaku

. . .

Mražený cheesecake

Zmrzlinový cheesecake byl pro mě naprostou novinkou. Už jsem zmiňovala několikrát, že nejraději mám cheesecaky pečené a občas připravuju chlazené. Mražený musíte ale vyzkoušet také! Jeho základ je úplně stejný – drcené sušenky s máslem, krémový střed a ovocný přeliv s hromadou sladkých plodů. Jedinou změnou je konzistence, kterou namícháte a připravíte tak, aby byla příjemně zmrzlá. V podstatě si vytvoříte domácí zmrzlinu, která bude vypadat jako dortík 🙂

Zdobení zmrzlinového cheesecaku s ovocem

. . .

Recept

Příprava Zmrzlinového cheesecaku není o nic složitější než příprava „obyčejného“ chlazeného. Jen místo lednice otevíráte mrazák. Doba tuhnutí je cca 4 hodiny, přičemž před servírováním je dobré koláč z lednice vytáhnout o chvíli dříve, aby malinko povolil. Krájí se samozřejmě nahřátým nožem, aby byl řez perfektní! Recept je koncipován na dortovou formu o průměru 20 cm.

Ingredience

Korpus

  • 160 g čokoládových sušenek s náplní typu Disco nebo Oreo
  • 50 g másla

Náplň

  • 250 g domácího ovocného džemu z lesních plodů
  • 300 g čerstvého smetanového sýra (Lučina, Philadelphia…)
  • 150 g smetany ke šlehání (33 % a více)
  • 6 plátků želatiny nebo sušenou želatinovou směs na 700 g hmoty
  • 100 g vody (podle návodu želatiny)

Poleva

  • 80 g lesního ovoce
  • 8 g krystalového cukru
  • 1/2 lžičky želatiny (může a nemusí být)

Zdobení

  • 100 g čerstvého lesního ovoce
  • jedlé květiny na ozdobení (maceška, levandule…)

Postup přípravy

Korpus

Sušenky rozdrtíme v mixéru a smícháme s rozehřátým máslem.

Dortovou formu vyložíme pečicím papírem a sušenkovou směs na něj rozprostřeme po celém dnu.

Přikryjeme potravinářskou folií a na pár minut vložíme do mrazáku, zatímco se budeme věnovat náplni.

Náplň

Džem rozmixujeme, a pokud nám vadí semínka z ovoce, můžeme i propasírovat.

Sýr se smetanou vyšleháme, dokud nevznikne tuhá krémová hmota. Do ní vmícháme džem.

Želatinu s vodou připravíme podle návodu a vmícháme do připravené náplně.

Nalejeme a pravidelně rozprostřeme na sušenkový základ cheesecaku.

Vložíme do mrazáku a necháme chladit cca 3 hodiny.

Poleva

Ovoce rozmixujeme, přidáme cukr a půl lžičky želatiny (může a nemusí být). Na mírném plameni zahřejeme, aby nám hmota trochu zhoustla.

Zdobení

Cheesecake vyjmeme z mrazáku a rovnoměrně polejeme rozmixovaným ovocem.

Na něj naskládáme čerstvé ovoce a květiny podle vlastní fantazie.

Celý cheesecake můžeme nechat v mrazáku ještě půl hodiny, aby poleva zatuhla a ovoce získalo mraženou patinu.

Cheesecake servírujeme nejlépe s ledovou kávou a zbytek dortíku uchováváme v mrazáku.

Dobrou zmrzlinovou chuť přeje

Pekařinka

Zmrzlinový cheesecake

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *