Čokoládový chlebíček bez mouky

Čokoládový chlebíček bez mouky

Čokoládové recepty

Když si zběžně prolétnete můj blog, sociální sítě anebo sešity s recepty, nejčastěji narazíte na slovo „čokoláda“ ve všech různých podobách i formách. Pokud bych si totiž mohla vybrat sladkost, bez které se nemůžu obejít, jednalo by se právě o tmavou hořkosladkou pochoutku. Proto přináším další recept, který představuje čokoládu ve formě, jak ji mám nejradši – s čistou a intenzivní chutí v Čokoládovém chlebíčku bez mouky.

. . .

Víkendový recept

Čokoládový chlebík mám spojený s víkendem u mé báječné přítelkyně Bonnie, se kterou vymýšlíme všemožné psí kusy nejen na talíři. Tvoříme, výletujeme, fotíme a samozřejmě vaříme a pečeme. Prostě se snažíme, aby byly naše společné víkendy co nejoriginálnější. A stejně tak, aby vypadaly i naše recepty! 🙂

Bezlepková snídaně
Víkendová snídaně

. . .

Poctivé suroviny

Proto jsme se pustily do další pekařské výzvy – a to chlebíku zcela bez mouky, abychom mohly potěšit i ty, kteří se pečivu vyhýbají. O to víc, jsme si daly záležet na poctivosti surovin a plnosti všech chutí, které v dezertu najdete. Prim hraje samozřejmě kvalitní hořká čokoláda, máslo a naše oblíbené lyofilizované ovoce, které si prostě užíváme!

. . .

Lyofilizované ovoce

Tentokráte jsme sáhly přímo po exotické směsi plné barev v podobě jahod, manga, moruše, banánů… a dalších ovocných skvostů. Chlebík však můžete posypat čímkoli sladkokyselým, aby vynikla chuť sladké čokolády. Docílíte tak podobné chuťové kombinace, jako jsem tvořila třeba v receptu na čokoládové Brownies s mrazem sušeným ovocem. Myslím, že tyhle dva recepty jsou chuťově velmi podobné 😉

Čokoládový chlebíček s mrazem sušeným ovocem.
Spousta křupavého ovoce!

V sezóně je samozřejmě nejlepší použít čerstvé šťavnaté ovoce, které vám roste přímo na zahrádce!

. . .

Recept

Recept je velmi jednoduchý, pozor si dejte jen na to, abyste opravdu použili kvalitní suroviny a vyhnuli se levným olejovým náhražkám, které by chuť nadobro zničily. Chlebík jsme pekly ve formě 20 x 10 cm, takže se nejednalo o žádnou velkou „buchtu“. Pokud však zvětšíte dávku, použít můžete i klasickou chlebovou formu nebo delší srnčí hřbet 🙂

Ingredience

Chlebíček

  • 150 g hořké čokolády
  • 30 g másla
  • 25 g kokosového oleje
  • 4 vejce
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • trocha vanilkového extraktu
  • trocha másla na vymazání formy

Zdobení

  • 50 g hořké čokolády
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 50 g lyofilizovaného ovoce

Postup přípravy receptu

Chlebíček

Troubu rozehřejeme na 180 °C a formu na chebíček vymažeme máslem.

Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu nalámanou na kousky s máslem a kokosovým olejem do tekutého stavu a odstavíme z plamene.

Do mísy vložíme celá vejce, med, kakao a vanilkový extrakt a šlehačem vyšleháme do pěny (cca 5 minut).

Poté pomalu přišleháváme rozpuštěnou čokoládovou směs.

Jakmile má těsto stejnou barvu a konzistenci v celém objemu, pomalu jej rozprostřeme do vymazané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme za stálé teploty cca 30 minut, dokud není propečený i zevnitř.

Po upečení necháme odstát do úplného vychladutí.

Zdobení

Čokoládu s kokosovým olejem rozpustíme opět ve vodní lázni nebo v mikrovlnce do tekuté podoby a nalijeme na chlebíček tak, aby stékala i po jeho stranách. Jakmile mírně zatuhne, posypeme lyofilizovaným ovocem. To může být z části celé i drcené. Zdobení je tak rozmanitější.

Servírujeme až po úplném zatuhnutí. Dobré je nechat chlebíček uležet i pár hodin v lednici.

Dobrou chuť vám přejí

Pekařinka a pekařinka Bonnie

Bezlepkový čokoládový chlebíček
Chlebíček přímo k servírování
Pekařinky
Pekařinky

One Reply to “Čokoládový chlebíček bez mouky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *