Kynutý makový závin

Kynutý makový závin

Česká klasika

V minulých příspěvcích jsem byla trochu alternativní, trochu moderní a taky trochu světová. Proto nastal čas alespoň na chvilku se vrátit ke staré dobré klasice. Tentokráte v podobě Kynutého makového závinu podle receptu mojí babičky, která mu neřekla jinak, než „motanec“. Jaký je mezi nimi rozdíl? To asi záleží na tom, jestli motáte anebo vinete! 🙂

. . .

Maková klasika

Není typičtější náplň pro české buchty, než ta maková. Z velké části také proto, že v cizích zemích je mletý mák velmi těžko sehnatelný. Já a můj syn nedáme na kus makového koláče dopustit. Pokud spěchám nebo se mi nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času, většinou se uchýlím k Makovému koláči, který je hotový za chviličku. Pokud se však chci pustit do opravdové klasiky, moc ráda si čas v kuchyni prodloužím a zadělám na makový závin z kynutého těsta, o který se s vámi dnes podělím.

Makový závin na stole.

. . .

Motaná klasika

Na rozdíl od koláčků nebo Honzových buchet si s přípravou moučníku moc práce nedáte. Jediný delší čas vám zabere kynutí, se kterým u kynutých buchet samozřejmě počítáte (to dá rozum! 🙂 ) Jinak celé tajemství spočívá v rovnoměrném rozválení těsta, hezkém stočení a zafixováním vaječným bílkem. A pak už jen čekáte a nasáváte opojnou vůni pečeného nadýchaného těsta!

. . .

Recept

Recept na Kynutý makový závin je připravený na dvě nohavice, které se akorát vejdou na klasický plech. Pokud máte rodinu menší než já, klidně dávku snižte na polovinu, bude jí i tak spousta! 🙂

Ingredience

Těsto

  • 230 ml polotučného mléka
  • 1 kostka čerstvého droždí (42 g)
  • 500 g hladké mouky
  • 80 g krystalového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • 1/2 lžičky skořice
  • trocha citronové kůry
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 bílek na potření

Náplň

  • 250 g mletého máku
  • 250 – 300 ml polotučného mléka
  • 4 lžíce mletého cukru
Tip

Pokud chcete mít náplň vláčnější a šmrncovnější, můžete do máku přimíchat švestková povidla!

Postup přípravy

Těsto

Mléko mírně zahřejeme, rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžičku mouky a lžičku cukru. Necháme na teplém místě odstát, dokud nám nevyběhne kvásek.

Mouku prosejeme, smícháme s cukry, solí, skořicí a citronovou kůrou. Přidáme olej, žloutky, rum a následně i kvásek a ze všech surovin vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout v teple asi 3/4 hodiny.

Mezi tím se vrhneme na náplň.

Náplň

Mléko zahřejeme v kastrůlku, přidáme mák a cukr a cca 2 minuty vaříme na mírném plameni.

Odstavíme a necháme vychladit do pokojové teploty.

závin

Plech vyložíme pečicím papírem.

Těsto promneme na kuchyňské podložce a rozdělíme na dvě části. Každou část rozválíme na obdélník o trochu menší, než je velikost plechu. Na něj naneseme makovou náplň tak, abychom nechali okraje volné cca 1,5 cm. Kraje následně potřeme bílkem. Následně začneme rovnoměrně motat, aby vznikl tvar rolády dlouhý přibližně stejně, jako je délka plechu. Kraje stlačíme k sobě a schováme pod nohavici, abychom dosáhli pěkného zabalení. Opatrně přeneseme na plech a necháme opět kynout asi 1/2 hodiny.

Ke konci kynutí rozehřejeme troubu na 180 °C.

Obě nohavice závinu pečlivě potřeme bílkem a pečeme při 180 °C cca 30 minut. Jakmile je závin na povrchu zlatavý a vevnitř propečený, vytáhneme z trouby a necháme vychladit do pokojové teploty.

Při servírování lehce posypeme moučkovým cukrem.

Dobrou tradiční chuť vám přeje

Pekařinka

Makový závin s cukrem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *