Levandulové laskonky

Levandulová vůně

Budou to už tři roky, co jsme naší mamince chystali voňavou levandulovou svatbu. S ní přišly na řadu i tematické makronky a Levandulové sušenky založené na bázi jemného máslového short bread.

Letošní léto sice ve znamení svateb nebude, ale přeci je co oslavovat. Na zahrádce mi totiž vyrostla moje oficiálně první a nádherná levandule! A protože už je to přeci jenom dlouho, co jsem její jemně štiplavou chuť zakomponovala do dezertu, rozhodla jsem se zpracovat svůj plán Levandulových laskonek. Tady jsou – svěží, letní a lehoučké 🙂

. . .

Levandulové pečení

O levanduli jsme si povídali už ve výše zmíněném příspěvku, proto její blahodárné účinky na tělo i psychiku nebudu dlouze rozepisovat (i když být na mě, vyprávím vám o ní celé hodiny 🙂 ). Ve tvorbě dezertů však musím opět upozornit na pravidlo střídmosti. V případě levandule je totiž velmi ošemetné její dávkování a rozhodně platí, že více je méně. Dezert se totiž během pár zrnek může změnit ve štiplavé mýdlo.

Krémové laskonky s levandulí

. . .

Levandulové laskonky

V našem receptu se dokonce čisté levanduli téměř vyhneme. S výjimkou pár zrníček ve zdobení totiž budeme používat pouze levandulový rozvar, který použijeme do laskonkového základu. V krému pak budeme spoléhat převážně na smetanovou chuť doplněnou dotekem vanilky.

Levandulové laskonky měly být původně hodně rustikální, protože ke koupi formy jsem se dlouho nemohla rozhoupat, ale včera mi téměř cvrnkla do nosu malá plastová šablona, kterou jsem se okamžitě rozhodla uzmout a vyzkoušet. Pokud však patříte k těm, kteří jdou na laskonky pomocí tužkou kreslených oválů na pečicím papíře, směle do toho! 🙂

. . .

Tip

Bílky na laskonky je dobré si připravit den předem a před šleháním nechat odstát do pokojové teploty.

. . .

Vanilkový krém

Náplň našich Levandulových laskonek je oproti klasickému máslovému krému daleko lehčí. Jejími hlavními surovinami jsou totiž mascarpone a smetana, která se svou svěžestí výborně hodí k zrníčkům levandule. Jedinou nevýhodou je velké množství vody, která je v mléčných výrobcích obsažena, a tak je dobré laskonky po nazdobení sníst co nejdříve. V lednici vám samozřejmě vydrží i několik dní, ale jejich konzistence se bude podobat spíše vláčným dortíkům. Chuťově však zůstanou božské! 🙂

Mandlové laskonky s levandulí

. . .

Recept

Na dva plechy laskonkových korpusů

Ingredience

Levandulový rozvar

  • 4 lžíce vody
  • 160 g krystalového cukru
  • 1 snítka levandule

Laskonky

  • 160 g bílků
  • 80 g krystalového cukru
  • levandulový rozvar
  • 1/2 lžičky bílého vína
  • 200 g mletých mandlí

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 3 lžíce mletého cukru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • trocha fialové gelové barvy
  • 3 zrnka levandule do každé laskonky

Postup přípravy

Laskonky

Bílky s cukrem vyšleháme do sněhu pevné konzistence. Pokud použijeme robot, můžeme už v průběhu započít levandulový rozvar. V případě, že bílky šleháme ručním šlehačem, je dobré si nejdříve hmotu vyšlehat do tuha a následně se plně věnovat rozvaru.

Při tvoření rozvaru sníh z bílků ponecháme ve šlehací míse i s připravenou metličkou.

Levandulový rozvar

Do malého kastrůlku nasypeme cukr, zalijeme 4 lžícemi vody a přidáme i snítku levandule. Na mírném plameni necháme přijít k varu a následně hlídáme teplotu i konzistenci. Rozvar by měl mít cca 115 °C. Pokud nemáme kuchyňský teploměr, správnou konzistenci poznáme tak, že se v tekutině objeví bubliny jako z bublifuku. Nejlepším testem je použít jakékoli kovové očko z kuchyňského nádobí nebo si vytvořit očko z drátku a zkusit do něj fouknout.

Jakmile je rozvar hotový, vyjmeme levanduli, opět zapneme šlehač a sníh protáčíme na nižší otáčky. Přitom po stěně mísy rovnoměrně naléváme cukrový rozvar, který zašleháváme do sněhu. Následně přidáme i bílé víno.

Sníh došleháme na vyšší otáčky, dokud nezchladne na teplotu cca 30 °C.

Kuchyňskou stěrkou opatrně vmícháme mleté mandle, dokud nebudou zcela vmíchané do sněhu. Dáváme si přitom pozor, aby se bílky nesrazily a sníh nespadl.

Troubu nastavíme na horkovzdušný program a předehřejeme na 110 °C. V případě, že horkovzduch nemáme, můžeme zapnout i horní a spodní ohřev.

Na dva plechy připravíme pečicí papír a pomocí formy na laskonky ze sněhu vytvoříme tenké oválky, které seshora opatrně setřeme stěrkou, aby laskonky nebyly moc nafouknuté.

Pokud tvoříte oválky bez formy (např zdobicím sáčkem nebo lžičkou), je také důležité pohlídat si jejich tloušťku. Obecně platí, že trochu šišatý tvar oválku je lepší, než naducaná „pusinka“.

Plechy vložíme do trouby a pečeme, dokud laskonky nebudou křehké – při poklepání by měly „zvonit“. Doba pečení je tedy různá. V původním receptu bylo uvedeno 45 minut, já je sušila minimálně hodinu. Při sušení je také dobré každých 20 minut otevřít troubu, aby laskonky nezhnědly. No a i po upečení jsem je nechala ještě chvilku dosušit v uzavřené troubě.

Krém

Vychlazené mascarpone, šlehačku, cukr a vanilku vyšleháme metličkami do tuhé konzistence. Pokud chceme dosáhnout „levandulového efektu“, přidáme i trochu gelového potravinářského barviva. Krém přeneseme do zdobicího sáčku s ozdobným nástavcem.

Půlku laskonek otočíme a na jejich rubovou stranu naneseme krém. Každou zvlášť poklademe třemi zrníčky levandule a přiklopíme horní stranou.

Laskonky sníme co nejdříve. Věřte – nebude to problém 🙂 Na rozdíl od těžkých máslových laskonek se našimi dezertíky nepřejíte ani po vícero kusech!

Dobrou letní chuť přeje

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *