Cheesecake z batátů se slaným karamelem

Cheesecake z batátů se slaným karamelem

Batáty aneb sladké brambory

Kdo by si byl pomyslel, že sladká brambora může být neuvěřitelně chutnou náplní klasického cheesecaku?

Když jsem se zmínila svým přátelům, že hodlám pracovat na batátovém cheesecaku, dodnes lituji, že jsem nepořídila fotku jejich obličejů. Brambora? Se sušenkou? V koláči? …Ano! Sladký upečený a rozmělněný batát totiž svou chutí velice blízce připomíná dýni hokkaido, ze které se kořeněné cheesecaky běžně tvoří. Navíc je podle mého sladký batát ještě více chuťově příjemný, protože postrádá onu specifickou pachuť, které se u dýně prostě nezbavíte.

Základ dobré náplně

Další jeho výhodou je, že jeho konzistence je poměrně tuhá (no jako vařená brambora), takže už náplň nemusíte zahušťovat moukou. I když jsem v receptu použila jako korpus rozdrcené sušenky Lotus, pokud byste chtěli mít recept úplně bezlepkový, stačí je vyměnit za některé z řady dostupných bezlepkových sušenek.

Sladké vrstvy cheesecaku

No a tím se v podstatě dostáváme ke stavbě celého chleesecaku. Jeho korpus tvoří, jak jsem již zmínila, sušenky Lotus, jejichž hlavní a specifickou ingrediencí je karamel. Ten nám také slouží jako finální dotažení cheesecaku ve formě polevy, kterou si můžeme buď připravit doma anebo si ji koupit v obchodě. Opravdu bych ale doporučovala, dát si práci nebo investovat peníze do pravého karamelu, než se šidit s levným umělohmotným toppingem ze supermarketů. Slaný karamel je v podstatě obyčejný karamel, jen na závěr přidáte pár zrnek hrubozrnné soli. Znám opravdu jen pár chutí, které mě dohání k šílenství, a slaný karamel k nim rozhodně patří 😉

Pokud patříte mezi fajnšmekry, kteří si dezert chtějí připravit od základu domácí, neváhejte korpus připravit z domácích sušenek Lotus nebo Speculatius!

Náplň cheesecaku tvoří především batátové pyré (ještě se k němu vrátím) a tvaroh, plus pár dalších ingrediencí. V horní vrstvě pak převažuje tmavá čokoláda jemně zašlehaná do batátové náplně. A celá tato nádherná kompozice je navrch zalitá vrstvou tekutého karamelu, který skvěle harmonizuje se sušenkovým podkladem. Máte chuť? 😉

Ještě před pečením samotného báječného cheesecaku nás bude čekat drobná příprava, a tou je vytvoření batátového pyré. Neděste se, nejedná se o nic složitého 🙂

Batátové pyré – recept

Ingredience

  • 3 střední batáty
  • 3 lžíce olivového oleje

Postup přípravy receptu

Troubu předehřejeme na 180 °C a mezitím budeme mít dost času oloupat a omýt batáty, které nakrájíme na tenké pásky. Ty vyskládáme na plech s pečícím papírem a souměrně potřeme olivovým olejem. V troubě je pak necháme péct cca 20 minut až půl hodinky, dokud nebudou úplně měkké. Ještě zatepla je nasypeme do misky a mixérem rozmělníme na jemné pyré podobné bramborové kaši.

Na cheesecake budete potřebovat 300 g a na zbytku si můžete bez výčitek zdravě smlsnout. Pokud navíc máte malé děti, budou vás za tuto dobrotu milovat 😉

Slaný karamel – recept

Slaný karamel si můžete v klidu připravit až po upečení cheesecaku, třeba v době jeho chlazení. Já sama jsem smetanový slaný karamel nikdy nevařila, a proto jsem si na jeho premiéru pozvala svého pana webmastera, abych vlastně zjistila, že se bojím zbytečně, protože na jeho přípravě není nic složitého. Jde jen o to stát u plotny, hlídat a míchat 🙂

Ingredience

  • 300 g cukru krystal
  • pár lžic vody
  • 220 ml smetany ke šlehání
  • 70 g másla
  • 1 lžička hrubozrnné soli

Postup přípravy receptu

Na čistou suchou pánev nasypeme veškeré množství cukru a pořádně promícháváme. Až začne cukr hrudkovat, přidáme trochu vody, aby vzniklo něco jako hustá cukrová kaše. Voda se začne pomalu vypařovat a během dalšího míchání cukr začne pomalu hnědnout a měnit se v karamel. Až je tato hmota příjemně hnědá (musíme být však opatrní, aby se nezačala pálit!) a bez hrudek, smetanu zahřejeme v samostatném hrníčku téměř do bodu varu a opatrně vmícháváme do cukrové hmoty. Následně plamen vypneme, pánev raději úplně odstavíme ze sporáku a jako poslední zašleháme máslo. Jakmile se všechny ingredience propojí, karamel je hotový a pak už jen zbývá do něj přimíchat lžičku (až lžičku a půl) hrubozrnné soli. No a zázrak je na světě!

Recept na batátový cheesecake

Ingredience

Korpus

  • 200 g sušenek Lotus nebo skořicových bezlepkových sušenek
  • 80 g másla

Náplň

  • 300 g batátového pyré
  • 250 g tvrdého tvarohu
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 2 vajíčka
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Horní vrstva

  • 120 g hořké čokolády
  • 1 lžíce másla

Poleva

  • 4 lžíce slaného domácího karamelu

Postup přípravy receptu

Nejdříve ze všeho si klasicky roztopíme troubu na 180 °C a formu na cheesecake (buď dortovou nebo můžeme i hranatou) vyložíme pečícím papírem. Tento krok je opravdu dobré si připravit dopředu, protože potom budete mít hodně špinavé ruce 😉

Odvážené množství sušenek uzavřeme do igelitového pytlíku a válečkem na těsto sušenky pořádně rozdrtíme. Pokud zjistíme, že po vysypání sem tam nějaký nerozdrcený kousek zbyl, vůbec nic se neděje – v dezertu pak pěkně křupne 😉 Rozmělněné sušenky tedy vsypeme do misky a zalijeme rozehřátým máslem, aby se malinko nasákly. Tuto směs potom pořádně natlačíme do formy s papírem a dáme do trouby zapéct na 10 minut.

Mezi tím se pustíme do přípravy náplně. Ke 300 g batátového pyré přisypeme cukr, přidáme sirup, vejce a tvaroh. Zasypeme skořicí a trochou soli a šleháme ručním šlehačem, dokud se ingredience hezky nepropojí.

Cca dvě třetiny této náplně navrstvíme na sušenkový korpus a do zbytku přidáme rozpuštěnou čokoládu s máslem. Takže nám vznikne tmavě hnědá sladce vonící hmota, která nám cheesecake pěkně uzavře. když budeme při nanášení opatrní a vrstvy se nám nespojí, koláč bude po upečení vypadat moc dobře.

Navrstvený koláč vložíme opět do trouby a pečeme asi 45 minut, aby se vajíčka dostatečně propekla. po vyjmutí z trouby je nutné cheesecake pořádně vychladit. I když dortík drží svůj tvar i bezprostředně po upečení, daleko lépe chutná odležený v lednici. Nejlépe do druhého dne.

Před servírováním je dobré cheesecake zalít slaným karamelem a nešetřit ani na ozdobu talířku, do kterého si můžete potom další sousta koláče namáčet.

Nepřejezte se, z karamelu bývá těžko! 😉

Dobré a sladké mlsání Vám přeje Vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *