Derby Cupcakes

Cupcakes

Cupcakes mám moc ráda. Ráda je vymýšlím, ráda je peču, ráda je mlsám, ale úplně nejraději jimi hostím své přátele. Dlouho jsem přemýšlela, který ze spousty receptů budu na Pekařince prezentovat jako další a nakonec jsem se rozhodla pro Derby Cupcakes, protože jsou prostě jedny z nejlepších!

Jejich podklad tvoří jemné piškotové těsto, polité vrstvou tmavé čokolády, na které sedí velká čepice hutného kakaového krému. Když jsem jej poprvé ochutnala, říkala jsem si, že kdyby mi k němu někdo ulil panáka vaječného likéru, měla bych v puse dokonalou likérovou špičku. Třeba to příště vyzkouším 😉

Vydatný dezert

I když cupcaky chutí připomínají poctivý máslový dortík, myslím, že v tomto ročním období, kdy nám pomalu zima končí, ale to pravé teplé jaro ještě nenastalo, neuškodí si ještě jednou a pořádně kaloricky zamlsat!

Jejich krém je totiž tvořen rozdrcenými sušenkami s máslem a pořádnou dávkou napěněné šlehačky. K tomu navíc pár kapek rumu a nebe v puse je na světě 😉

I když dortíky vypadají honosně, při jejich výrobě se opět nijak zvlášť nezapotíte a efekt bude dokonalý. Takže pokud se třeba chystáte na narozeninovou oslavu a rádi byste něco dobrého přinesli, stačí, abyste si zařídili tu správnou krabičku a dezert hravě převezete i třeba tramvají.

Recept

Ingredience

Těsto

  • 4 vejce
  • 100 g cukru krupice
  • 105 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku kypřícího prášku
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Poleva

  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce másla

Krém

  • 1 balíček sušenek Derby Opavia
  • 125 g másla
  • 1 smetana ke šlehání 33%
  • 30 g cukru moučka
  • 3 lžíce rumu

Postup přípravy

Krém I.

Nejprve se pustíme do krému, abychom mu dali dostatek času na odpočinek v lednici, kde by měl chvíli tuhnout, takže si připravíme jeden nebo dva silné sáčky, do kterých přesypeme veškeré sušenky. Ty potom pomocí válečku rozdrtíme na co nejmenší kousky.

Jakmile máme hotovo, sušenky přesypeme do misky, zalijeme smetanou, přidáme změklé máslo, cukr, rum a pořádně promícháme, aby se ingredience spojily. Tuto směs dáme do lednice nejlépe na 2 hodiny, aby rozdrcené sušenky změkly a ze směsi se vytvořil těžký tuhý krém.

Těsto

Na dortíky si připravíme papírové košíčky, které vyskládáme do formy na cupcaky a troubu předehřejeme na 180 °C. Dvě vajíčka rozdělíme na bílky a žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a ke zbylým žloutkům přidáme další dvě vejce. Ty společně s cukrem ušleháme do pěny. Do ní postupně přišleháváme mouku s práškem do pečiva, olej a extrakt. Nakonec opatrně vmícháme sníh. Těstem plníme připravené košíčky asi do dvou třetin a pečeme v troubě, dokud povrch nezačne být zlatavý a těsto upečené.

Po vychlazení těchto malých muffinků si nejlépe ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s máslem, dokud není tekutá a krásně lesklá. Tou po lžičkách potíráme jednotlivé dortíky. Necháme na chladném místě zatuhnout a vrhneme se na finální přípravu krému.

Krém II.

Misku s nasáklými sušenkami vytáhneme z lednice a ručním šlehačem vyšleháme do tuhé pěny, kterou si připravíme do cukrářského sáčku se širším ozdobným nástavcem. Na dortíky se zatuhlou čokoládou krém navrstvíme do velkých bohatých čepic. Jejich vršky můžeme ozdobit čokoládovým sypáním nebo kousky Derby sušenek.

Dobrou sváteční chuť Vám přeje Vaše

Pekařinka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *